Hlavní navigace

Kdy končí rýmička a začíná zánět dutin

10. 2. 2016

Sdílet

V zimních měsících se bojíme zánětů dutin. Nepodceňujme proto žádnou „obyčejnou rýmičku“ a naordinujme si klidový režim. Co ještě pomůže?

Punkce dutin jsou snad největší hrozbou zimních onemocnění. Kdo je už má alespoň jednou za sebou, ví, že radši podstoupí cokoliv na světě, aby se jim příště vyhnul.

Přečtěte si: Dobře provedená punkce nemá moc bolet

Kdo měl zatím to štěstí a nezažil je, o nich už slyšel takové horory, že je mu jasné, že ani rýmička se nesmí podcenit. Ale jak se tedy vlastně zánětu dutin a eventuálním punkcím vyhnout a jak poznat, že se „to“ blíží?

Hlava plná rýmy

Když si od praktického lékaře neseme zprávu, obvykle si moc nepočteme, pokud neovládáme medicínskou latinu. Když se vydáme k doktorovi s tím, že máme hlavu plnou rýmy a další příznaky, pravděpodobně se dozvíme, že se jedná o „sinusitidu“ nebo „rhinosinusitidu“.

Na vysvětlenou – sinusitidou je myšlen zánět vedlejších dutin dýchacích cest (tzv. paranasálních dutin), a když se k tomu přidá ještě rýma, zánět sliznice nosu (tzv. rhinitis), je z toho rázem rhinosinusitida.

Kde ale vedlejší dýchací cesty hledat? „Dvě v horní čelisti, dvě v kosti čelní, jedna (respektive tři vzájemně propojené) v kosti čichové a dvě v kosti klínové,“ vysvětluje praktický lékař Josef Volný.

MUDr. Josef Volný, CSc.

praktický lékař

Poliklinika Zelený pruh

http://www.poliklinika-zelenypruh.cz/

„Všechny tyto dutiny komunikují s nosní dutinou, tedy vnitřkem nosu, svými vývody. Všechny jsou také vystlány sliznicí stejnou, jaká je v nose, a jsou ve spojení s nosní dutinou prostřednictvím tenkých ústí o průměru jeden až tři milimetry.“

Kdy končí „rýmička“

O „obyčejnou rýmičku“ už nejde, když se začnou objevovat další nepříjemné příznaky. MUDr. Volný říká, že typicky je sinusitida dvoufázová. „Pacient onemocní nemocí z nachlazení, která většinou trvá pět až sedm dní, pak se začne zdravotní stav zlepšovat, jenže asi po sedmi až čtrnácti dnech se obtíže vrací.“

Ze začátku klasická vodnatá rýma se později změní v hlenovitou až hnisavou. Provázejí ji bolesti hlavy, které se zhorší při každém předklonu, bolesti v krku, a také dokonce bolesti zubů horní čelisti. Nejčastěji je snížená nosní průchodnost, při běžné konverzaci spíše huhňáme, než mluvíme. V neposlední řadě jsme unavení a máme zvýšenou teplotu. Lékař upozorňuje na to, že zvláště u dětí může teplota stoupnout i nad 38 °C.

Příznaky zánětu dutin horních cest dýchacích:

  • hlenovitá až hnisavá rýma
  • bolesti hlavy, které se zhoršují zvláště při předklonu hlavy
  • bolesti v krku
  • bolesti zubů horní čelisti
  • zvýšená teplota (u dětí i nad 38 °C)
  • snížená nosní průchodnost
  • celková únava

Pro lepší odhleňování

K rozvoji onemocnění přispívá dle MUDr. Volného „selhání normálního transportu hlenu a snížení ventilace dutiny“. Jak ale přispět k lepšímu odhlenění?

Hlen zvlhčuje sliznici a čistí dýchací cesty, proto během onemocnění jeho tvorba stoupá. Je tedy třeba dbát zvýšenou pozornost doplňování tekutin. Pokud si chcete pomoci přírodní cestou, zkuste osvědčené čaje, které při zahlenění pomáhají, a to čaj zázvorový nebo speciální čajové směsi obsahující například jitrocel nebo diviznu.

Pokud ani pravidelný pitný režim nezabere, můžete zkusit jídlo, které vás „protáhne“. Traduje se, že silně odhleňuje křen, a to při aplikaci vnitřně i zvenčí. Nicméně oslovení lékaři jsou ke křenu spíše skeptičtí: „Lepší je uvolnění po inhalaci. Může to být solný roztok, roztok s Vincentkou, lipový čaj atp.“ doporučuje MUDr. Volný. Ti zvlášť otrlí mohou zkusit odvar z cibulí.

Velký přehled na www.120na80.cz: Co inhalovat?

Co používat k inhalaci: Inhalátor, nebo hrnec s ručníkem? 

Křenová placka na každou bolest

  • Nastrouhejte křen a smíchejte s moukou (v poměru 3:5). Přidejte 1 díl másla nebo sádla.
  • Vytvarujte placičku a vložte ji do bavlněné utěrky nebo kapesníku.
  • Místo, na které placku položíte, natřete mastným krémem.
  • Položte placku v utěrce, na ni igelitovou fólii a zabalte se do teplé deky, plédu nebo šály.
  • Placku sundejte až ve chvíli, kdy začne až příliš pálit. Neměla by však působit déle než 20 minut.

Křenový med

  • Nastrouhejte křen.
  • Smíchejte křen a med v poměru 1:1, zkrátka lžička nastrouhaného křenu na lžičku medu.
  • Pomůže jedna lžička několikrát denně.

K rozvoji zánětu dutin přispívá i alergie

Problém může nastat ve chvíli, kdy se vývody spojující jednotlivé dýchací cesty ucpou. K tomu může dojít v důsledku otoku nebo anatomických abnormalit. „Otok sliznice vývodu je podmíněn zánětlivými změnami při virové a bakteriální infekci, někdy se podílí též hyperaktivita nosní sliznice a alergie,“ říká MUDr. Volný a doplňuje, že většinou se onemocnění týká současně více vedlejších dutin, nejčastěji dutiny v kosti čichové a dutiny horní čelisti.

Setkali jste se již se zánětem dutin?

Při léčbě zánětu dutin bychom se měli zaměřit na léčbu příčiny. Zatímco v případě nemoci virového původu se snažíme především posílit imunitu organizmu a ke zmírnění příznaků užíváme nesteroidní protizánětlivé léky, u bakteriální infekce nám lékař nasadí antibiotika. „Antibiotikem první volby je Amoxicilin a Biseptol, antibiotikem druhé volby jsou širokospektré peniciliny např. Augmentin, dále např. Cefuroxim, Clarithromycin, Doxycyklin. Průměrná doba léčby je přibližně deset dnů. Podpůrná léčba směřuje ke zlepšení funkce respiračního řasinkového epitelu a odstranění či vymizení zduření nebo překrvení sliznic,“ říká lékař. A pokud dojde k nejhoršímu a dojde k ucpání dutin, je třeba, aby lékař provedl punkci dutin.

Organizmus posílíme pobytem na čerstvém vzduchu

Ale proč strašit dopředu, když se můžeme bránit účinnou prevencí! To, že se všichni máme „pořádně oblékat a jíst vitamíny“, nám říkali už naši rodiče, jaké jsou ale další rady? Pomůže i otužování a pohyb na čerstvém vzduchu. I když tedy počasí není zrovna ideální, vyplatí se vyrazit na procházku. Řekněme si otevřeně – kdy v zimních měsících panuje zrovna počasí, které by nás vybízelo vyběhnout ven?

Když už ale cítíme, že máme nos a dutiny plné rýmy, naordinujme si raději klid na lůžku. Mráz a větrné počasí je tím, co našim dutinám svědčí nejméně.

MUDr. Volný upozorňuje na to, že je třeba dbát i na léčbu alergií, na které trpíme. Pokud není možné vyvarovat se alergenu, je třeba dle doporučení alergologa užívat antihistaminika. Pokud ke vzniku zánětlivých onemocnění dutin přispívá anatomická abnormalita, je dle posouzení lékaře nutný chirurgický zásah.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).