Hlavní navigace

Kdo si nechává vyhladit vrásky botulotoxinem? I mladé a krásné

17. 7. 2014

Sdílet

 Autor: www.zivotbezvrasek.cz
0,0000000005 gramu. Jen tak nepatrné množství botulotoxinu používá estetická medicína k vyhlazení vrásek. Jde totiž o silný jed. Důležité je proto jak množství, tak přesné místo vpichu.

Naše pokožka stárne s námi. Začíná se jí nedostávat kolagenu, vlákna elastinu, která jsou umístěná v podkoží, řídnou… U někoho se to projeví dříve, u jiného později (suchá pleť je v tomto případě nevýhodou). Někomu je to jedno, jiný to řeší. Jak?

O efektu „krémů proti stárnutí“ jsme psali jinde (Zpomalování stárnutí vašich kožních buněk je kanadský žertík), další možností je procedura známá jako „botox“, což je ovšem korektně vzato pouze jeden konkrétní preparát (čili Botox). Ono žádoucí kouzlo umí látka jménem botulotoxin.

Botulotoxin je jed – jako řada jiných léků

Botulotoxin je skutečně toxický, dokonce je to nejsilnější neurotoxin na naší planetě. „Právě proto se hojně využívá v medicíně, především v neurologii, a to k uvolnění nadměrně stahovaných svalů. Často po něm ale sahají také stomatologové. V České republice se používá už přes dvacet let, takže zkušenosti s ním jsou bohaté,“ popisuje Alena Šídlová ze společnosti Ipsen Pharma. Ipsen je tradiční rodinná firma se sídlem ve Francii, což je v době globalizace a nadnárodních korporací spíše unikát. Na našem trhu působí již dvě dekády. Vyrábí například známou Smectu, prostředek pro léčbu průjmu. Kromě řady dalších léčiv najdeme v jejím portfoliu právě botulotoxin.

Jde o neurotoxin produkovaný bakterií s názvem Clostridium botulinum. Jedná se o látku, která působí na nervy v místech jejich svalových napojení. Z nervových zakončení v těchto místech se uvolňuje chemický „poslíček“, látka nazývaná acetylcholin, která způsobuje smrštění svalů, a botulotoxin právě tomuto uvolňování zabraňuje. Svými účinky pomáhá zmírňovat nadměrné svalové kontrakce a uvolňuje tak svalové napětí. Pro tyto schopnosti je botulotoxin využíván v neurologii i estetické medicíně.

Jeho „jedovatost“ není na škodu, naopak, medicína ráda využívá různé přírodní jedy, protože při správné dávce je jejich účinek léčivý. A opačně, každý lék se může změnit v jed, pokud se podá v nadměrném množství. K vyhlazení vrásek postačí zcela nepatrná dávka botulotoxinu – zhruba půl miliardtiny gramu, tedy v úvodu zmíněných 0,0000000005 g. Botulotoxin je totiž látka nesmírně účinná a v estetické medicíně se používá pouhý zlomek bezpečné dávky.

I tak ale může být nebezpečný.

Strouhám paty a píchám „botox“

Botulotoxinová injekce se aplikuje přímo do postižených svalů. „Princip botulotoxinu je přesně trefit sval,“ říká Roman Šmucler z Kliniky estetické medicíny Asklepion, „pacienti by měli vědět, jestli jim zákrok provádí lékař a ne třeba pedikérka, jak se často děje,“ zlobí se. Poměry v estetické medicíně kritizuje v rozhovoru Když má doktor slevu, je to špatné znamení. „Často pak vidíme hrůzostrašné věci,“ stěžuje si. Zákroky, které patří do rukou proškolených lékařů, totiž podle něj mnohdy provádějí pedikérky, kosmetičky, kadeřnice, nebo pochybní „lékaři z Ruska“.

Látka, kterou aplikují, navíc mnohdy ani není drahý botulotoxin. Může to být jen voda, a to v lepším případě. „Z bývalého Sovětského svazu sem chodí bizarní látky, které se píchají lidem do kůže. Viděli jsme hrozné reakce,“ popisuje lékař. I to je jeden z důvodů, proč vznikl web www.zivotbezvrasek.cz: „Na těchto stránkách najdou zájemci seznam pětašedesát ověřených zdravotnických zařízení, kde pracují kvalifikovaní odborníci, lékaři. Neriskujte zbytečně své zdraví,“ apeluje Alena Šídlová.

Bolí to?

Jsme v budově Asklepionu a primářka Hana Smutková předvádí zákrok na mladé ženě: „Na botulotoxinu je úplně poprvé a bojí se strašně,“ popisuje lékařka. K obavám prý není důvod. „Bolestivost je v dnešní době minimální,“ tvrdí Roman Šmucler. Prý ví, o čem mluví: „Já sám na sobě zkouším úplně všechno. Botulotoxin i ošetření chirurgické rány. Kromě potratu a porodu jsem asi vyzkoušel všechno,“ směje se.

Aplikace botulotoxinu se zásadně provádí tou nejtenčí jehličkou. Vnímání vpichu se ale u jednotlivých lidí liší. Někoho injekce zabolí, jiný ji vůbec nepocítí. Pokud injekce představuje problém, může lékař poskytnout lokální anestetikum ve formě znecitlivujícího krému. „Dřív, než vezmu do ruky injekční stříkačku, musím samozřejmě zjistit zdravotní stav pacienta, u ženy také zda není těhotná,“ popisuje primářka. Gravidita je totiž kontraindikací provedení aplikace botulotoxinu, stejně jako přecitlivělost na jeho složky či některá onemocnění. Další důvod, proč je důležité, aby zákrok indikoval lékař. Když už na něj jdete. Naše figurantka je mladá a hezká, vrásky nikde, ale tohle evidentně vnímá každý jinak. Lidem prý nejčastěji (a nejdříve) vadí vráska na kořeni nosu, dále vrásky kolem očí a na čele.

Botulotoxin není for ever

Účinky botulotoxinové kúry nastupují postupně během čtyř až sedmi dnů, někdy i později. Pokud jste si jako já mysleli, že jde o jednorázovou záležitost, jste (jako já) na omylu. Efekt vydrží zhruba tři až čtyři měsíce. „Některá neseriózní centra slibují 9–12 měsíců, to ale rozhodně není pravda. Jinak tomu je u odstranění nadměrného pocení, kde botulotoxin funguje opravdu až 11 měsíců,“ říká Roman Šmucler.

Pokud už na botulotoxin jednou vyrazíte, neznamená to, že už musíte chodit navěky. Přinejhorším se prý pozvolna vrátíte zpátky „k normálu“. „Je to častý dotaz: Když to odezní, nebudou ty vrásky hlubší? Nebudou. Nemohou být. Když člověk chodí cvičit, má sval. Když se mračíte, máte hlubokou vrásku. Když ji znehybníte, bude menší. I když nějakou dobu nebudete na aplikaci chodit, mimika se vrací postupně,“ říká primářka. „Jiná věc je stárnutí obličeje, gravitační působení. To botulotoxin zastavit neumí. Stárnutí nezastaví, abyste vypadali pořád na dvacet, to nezařídí, ale velké mimické vrásky, které vadí, umí omezit.“

Proti jizvám ještě před operací

Jak už zaznělo, botulotoxin má širší škálu využití, než jen nejznámější vylepšování obličeje. Využívá se například proti nadměrnému pocení či v korekci jizev, a to pro laika překvapivě před operací. „Podpoří klidné hojení. Sám jizvy nezmění, ale pomáhá ostatním metodám – chirurgickým a laserům,“ doplňuje Roman Šmucler.

Jako v podstatě u všech léků, i u aplikace botulotoxinu se mohou objevit vedlejší účinky, připouštějí lékaři. Může dojít k nežádoucímu či přílišnému povolení svalů. U některých pacientů se mohou vyskytnout potíže s polykáním, změna hlasu, sucho v ústech, povislá či oteklá oční víčka, zdvojené vidění, vysychání očí či slzení. Jindy se mohou objevit příznaky podobné chřipce nebo bolest a zhmoždění v místě vpichu injekce. „Tyto účinky jsou obvykle jen mírné a poměrně rychle ustupují,“ říká Hana Smutková z Asklepionu.

Naše „oběť“ má již aplikaci za sebou, trvalo to jen pár minut a zřejmě to ani nebolelo, celou dobu se vydržela usmívat, nebo alespoň nemračit – asi že nechce mít další vrásky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).