Hlavní navigace

Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí?

18. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Providence Doucet, podle licence: Public domain
Rodina, škola, nebo supermarkety a reklama? Jsou pro děti vhodné alternativní směry výživy? A mohou děti jíst zdravě a přitom levně? Podívejte se, co si myslí odborníci konference FOOD21.

Začátkem dubna proběhne již potřetí největší česká konference zaměřená na výživu FOOD21. Letošní ročník se věnuje stravování dětí. Program určený odborníkům i veřejnosti moderuje již tradičně moderátor a popularizátor výživy Jan Tuna a na pódiu představí svůj pohled na problematiku řada řečníků – lékařů, výživových poradců, sportovních dietologů apod.

Odborně-populární přednášky se zaměří na současné trendy a nejnovější poznatky z oblasti dětské výživy (program konference a další informace najdete na webu Food21.cz). „Uspořádat konferenci na téma dětské výživy považuji vzhledem k současnému zdravotnímu, fyzickému, kondičnímu a duševnímu vývoji nejmladší části naší populace za povinnost,“ říká organizátorka akce FOOD21 Michaela Výtisková. „Je naprosto nezpochybnitelné, že správnou výživou dokážeme dětem vytvořit adekvátní podmínky pro jejich fyzický a duševní vývoj, včetně jejich budoucích stravovacích návyků a preferencí, metabolické odolnosti a obecně fondu, z kterého budou moci v pozdějším věku čerpat adekvátní penzum energie a sil.“

Konference se bude mj. věnovat staronovým výživovým směrům (vegetariánství, veganství, raw strava) a jejich vhodností pro děti a mládež, problematice kaseinu a lepku, ale také významu stravování již v období prenatálního vývoje dítěte či výživě mladého sportovce. „Rodiče by měli brát v úvahu fyzické vytížení dětí. Jinak se bude stravovat dítě, které denně sportuje, a jinak dítě, které svůj volný čas věnuje spíše pasivnímu pohybu formou různých her atd., a to zejména s ohledem na množství cukru ve stravě. Pokud dítě onemocní, duševně nebo fyzicky, pak by i tomuto měla být výživa přizpůsobena,“ uvádí Michaela Výtisková. Pořadatelé a přednášející také upozorňují na nezanedbatelnou úlohu rodičů a vliv dalších faktorů na stravování dětí.

Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí? Jsou pro děti vhodné alternativní směry výživy? A mohou děti jíst zdravě a přitom levně? Co si myslí odborníci na výživu přednášející na konferenci FOOD21?

Ivan Mach

Prezident Aliance výživových poradců ČR, lektor a popularizátor zdravé výživy, věnuje se také sportovní a dietologické publicistice, www.nutris.net.

Rodina, škola, nebo supermarkety a reklama? Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí?

Ze zkušenosti s vlastními dětmi a podle toho, co vím od mladších rodičů a kolegů, to je reklama, která na děti útočí odevšad. Chtějí být od útlého věku trendy, nejen pokud jde o oblečení a hračky, ale i o nápoje, snacky a sladkosti. Pokud se rodiče nechají vydírat, tak v tom děti obvykle „jedou“ tak dlouho, než začnou mít vlastní zdravý rozum, pokud jsou jinak rodinou dobře vedené. Bohužel.

Jsou pro děti hodné alternativní směry výživy?

Každý člověk má svoji jedinečnou výživovou „alternativu“, tedy i dítě. Jednotné jídelníčky ani výživová doporučení nefungují, a proto by ani neměly existovat a tzv. odborníci by je ani neměli veřejně nabízet. Jen to odvádí pozornost rodičů od toho, co dětem opravdu prospívá v závislosti na jejich genetických předpokladech, unikátním způsobu života, rodinném prostředí atd. Jsou tak s dětmi přímo vháněni do osidel reklamy, protože brzy poznají, že obecné výživové šablony a doporučované jídelníčky nefungují, nebo je v praxi nelze dodržet, a tak nad vlastní výživou ztrácejí kontrolu a moc – prostě rezignují. Konec konců vidí i na těch, kdo tato doporučení tvoří, že nejsou zcela zdraví a štíhlí, přestože jim zakazují tzv. alternativy jako převažující rostlinnou stravu, eliminaci alergenních bílkovin (konec konců jsou povinně na seznamu v každé restauraci) atd. Navíc se ta „oficiální“ doporučení neustále mění, protože nemají žádný řád, za to bývají v souladu s politikou potravinářského průmyslu a farmaceutických firem, jak se ukázalo u tzv. cholesterolového mýtu a tzv. výživové pyramidy.

 Mohou děti jíst zdravě a přitom levně?

Ano, platí to stejně jako u dospělých. Strava založená na základních, nikoliv v továrně technologicky upravených a „obohacených“ (a drahých), ale na doma šetrně upravených a vyváženě zkombinovaných potravinách je překvapivě levná. O tom se každý může přesvědčit, pokud ovšem věnuje tolik času jejich pečlivému výběru, šetrné a chutné úpravě, jako mu věnovaly naše maminky a babičky, když ještě neexistovaly ani polotovary.

Petr Fořt

Popularizátor zdravé výživy, mimo jiné autor známých knižních titulů Aby dětem chutnalo a autor řady receptur dětské výživy, www.zdraveprovas.cz.

Rodina, škola, nebo supermarkety a reklama? Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí?

Děti kopírují – nejprve (ale také trvale) rodiče. Nekopírují školní stravování, protože vyznávají princip „škola je na obtíž“, a vše, co se týká školy, je v podvědomí uloženo jako latentní odmítání. Již malé děti podléhají módním klišé. Vnímají svým šestým smyslem chování rodičů. Ale hlavně kopírují své idoly. V tom je šance! Zaměstnejme dětmi uznávané osobnosti jako „ambasadory wellness“!

Kdo také „ovlivňuje“ stravování dítěte:

Pediatři v poradnách pro mladé maminky – tradiční doporučení – nekojit déle než osm měsíců, přikrmovat, od šestého měsíce lepek (aby si dítě zvyklo a nemělo intoleranci) a „maso“ (aby mělo železo).

Předškolní a školní stravování – v rozmezí od údajně zdravých „hrůz“ až po padesát let staré receptury. Spíše než výuka zdravého stravování (školy jsou výchovnými ústavy!) výuka nezdravých pokrmů.

Supermarkety – logicky, jsou na vrcholu marketingové taktiky, děti nakupují očima, případně i čichem – a případně chutí. Chuť, která rozhoduje? Sladké. Chci prodat? Nabídnu s potravinou hračku nebo bonusové známky na plyšáka. Dítě není racionální, ani není zblblé mediálními nesmysly. Ale v dnešní době nemá šanci chovat se intuitivně.

Reklama – samozřejmě! V TV je téměř podprahová. Čím levnější produkt, tím barevnější a sladší.

Jsou pro děti vhodné alternativní směry výživy?

Co jsou „alternativní“ výživové styly? Všechny, které nejsou stylem „pestře a střídmě z bohatého stolu“. Netvrdím, že není správné jíst pestře a střídmě! Ale nikdo neví, co to v reálu je. Společnost pro výživu ČR říká: Žádná potravina není nezdravá, když se to s ní nepřehání.

Velký odpor pediatrie je k makrobiotice (to beru), vegetariánství je OK i v očích „školní“ (oficiální) pediatrie i u mne, veganství je pro děti „na hraně“ – stejný, ale trochu víc kontroverzní případ u pediatrů i u mne, vitariánství je pro mne evolučně nesmysl a kromě toho v našich geografických podmínkách hazard, a paleo (téměř bez cereálií) – s tím nemám problém, ale musí se to umět. Nejde o to jíst jen kořínky a syrové maso.

Mohou děti jíst zdravě a přitom levně?

Co to je „levně“?

Michaela Výtisková

Ředitelka projektu, organizátorka akce FOOD21, www.food21.cz. Řadu let se podílí na organizaci konferencí a zároveň se věnuje problematice výživy a sportu.

Rodina, škola, nebo supermarkety a reklama? Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí?

Určitě jsou to všechny tyto skupiny, nicméně dítě se učí prvním stravovacím návykům nejdříve od rodiny, a proto je potřeba začít s výchovou dětí od nejútlejšího věku a jít příkladem.

Jsou pro děti vhodné alternativní směry výživy?

Jakýkoliv extrém ve stravě může způsobit jiný extrém zdravotní. Dětská strava by měla být vyvážená, především by měla vycházet ze základních potravin.

Mohou děti jíst zdravě a přitom levně?

Pochopitelně. Zde jsme opět u základních potravin. Výrobci ve snaze zlevnit potraviny nahrazují základní suroviny např. škrobem, gumou, umělými sladidly. Spotřebitel má pocit, že na daném výrobku ušetří, nemusí mu ale dojít, že pak dítě zkonzumuje třikrát tolik jídla, aby se nasytilo. Ve finále rodič dá dítěti nezdravou potravinu, a ještě za jídlo utratí více peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).