Hlavní navigace

Kdo chce test na Covid na dovolené, bude ho muset platit

3. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Začalo období dovolených a Češi vyjíždějí do zahraničí. Co se ale stane, pokud budeme mít podezření na nákazu COVID-19 nebo reálně onemocníme? Kartička zdravotní pojišťovny pomůže dostat stejnou péči jako domácí, platbu za testování či karanténu ale bude nutné hradit.

Může se to stát každému z nás. Během dovolené v zahraničí se náhle objeví příznaky onemocnění novým typem koronaviru a vyhledáme lékaře ve své dovolenkové destinaci. 

S testy to má každá země jinak

Testování je podle údajů pojišťovny Uniqa v každé zemi řešeno individuálně. 

„Při každém ošetření u lékaře je pacient dotazován na příznaky onemocnění. V indikovaných případech je test proveden, ale nikoli všude. V některých státech testují všechny hospitalizované, jinde pouze v případě podezření na infekci,“ uvádí pojišťovna Uniqa ve svém tiskovém sdělení.

Raději na test? Za vlastní peníze

Pokud je test na COVID-19 potřebný třeba kvůli nutné hospitalizaci v zahraničí, je takzvaně indikován a náklady hradí zdravotní pojišťovna. Jiná je ale situace v případě, pokud se chceme nechat sami z jakéhokoliv důvodu otestovat během pobytu na dovolené.

„Na co by měli lidé myslet, je, že pokud budou chtít provést test na tuto nemoc na vlastní žádost, pak jej pravděpodobně budou muset uhradit. Stejně tak nelze počítat s žádnou finanční pomocí v případě povinné karantény,“ říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Podmínky cestování do zahraničí

  • Aktuální informace o podmínkách cestování do zahraničí jsou k dispozici na stránkách ministerstva zdravotnictví, kde se průběžně aktualizují.
  • Vycestovat lze v současné době bez omezení, avšak v některých zemích platí zákaz vstupu cizincům, cestovní ruch tedy doposud nebyl plně obnoven. 
  • Podrobně a podle jednotlivých zemí je vše v rozcestníku informací.

Pojišťovny radí opatrnost u některých zemí

Podle Martina Balady je určitě namístě opatrnost u cest do mimoevropských zemí, zvláště u těch, kde se nemoc stále šíří, jako je Brazílie či USA. Podobně i do zemí, kde je obtížné situaci odhadnout, jako je například Indie. Jednak zde nárok na veřejnou zdravotní péči není, jednak zde mohou být kvalitní zdravotní služby výrazně dražší než v ČR.

„Rozhodně by se lidé před cestou měli připojistit u komerčních pojišťoven a také si ověřit, zda u těchto rizikových zemí není výluka z plnění,“ varuje Martin Balada.

Které země hradí zdravotní péči Čechům

„V zemích EU a osmi dalších má český pojištěnec nárok na péči v rozsahu odpovídající službě pro domácí. V případě COVID-19 nehraje roli, jakou barvu rizikovosti tato země má v českém cestovním semaforu,“ říká Martin Balada.

Mezi země, které se zavázaly poskytovat českým pojištěncům zdravotní péči, patří kromě členů EU také státy Norsko, Lichtenštejnsko, Island a rovněž Švýcarsko, Makedonie, Srbsko, Černá Hora a Turecko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).