Hlavní navigace

Kde všude lze v Praze grilovat? V parku i na loďce

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Grilování je fenomén. Griluje se všude, všechno a stále. Nechte se inspirovat a zkuste grilování na Vltavě, piknik v parku bez vlastního jídla nebo v parku u vody.

Grilování nebo alespoň piknikování v přírodě vás dříve či později uhrane. A to nemusíte mít ani zahradu, ani rodinný dům s terasou. Sednout si do čerstvě posečené trávy, otevřít koš plný jídla nebo zapálit oheň v ohništi můžete v Praze už na mnoha místech. Někde si dokonce ani nemusíte nosit vlastní jídlo. Kde všude lze v přírodě beztrestně grilovat, prozradili ti, jež pikniková místa v Praze spravují.

Piknikových míst s grilem je stále stejně

V roce 2009 byla ve vybraných lesích a parcích v Praze zřízena pikniková místa. Už sedm let si tak můžeme grilovat, opékat buřty nebo jen tak koukat do rozdělaného ohně klidně i v parku u vody. Do dnešního dne je takových míst šestnáct, osm piknikových míst s ohništěm a dále v parcích osm piknikových míst s přenosným grilem. Všechna tato místa jsou speciálně označena cedulí s nápisem Piknikové místo, jejíž součástí je i návštěvní řád.

Seznam piknikových míst. Stav k 12. 5. 2016

Pikniková místa v lesích a lesoparcích

  • Ďáblický háj – V Lomu
    (MČ Praha – Ďáblice)
  • Hloubětín – louka u Hořejšího rybníka
    (MČ Praha 9)
  • Kunratický les – vyhlídka
    (MČ Praha – Kunratice)
  • Hostivař – parkoviště u přehrady
    (MČ Praha 15)
  • Prokopské údolí – Klukovice, u dětského hřiště
    (MČ Praha 5)
  • Chuchelský háj – V Lomu
    (MČ Praha – Velká Chuchle)
  • Divoká Šárka – Na rovinách
    (MČ Praha 6)
  • Areál zdraví Motol – Řepy
    (MČ Praha 5)

Parky a zahrady ve správě hl. m. Prahy

  • Královská obora – Stromovka – Piknikové místo u cesty na Císařský ostrov
  • Královská obora – Stromovka – Piknikové místo u Malé říčky
  • Královská obora – Stromovka – Piknikové místo u cesty podél Podmokelské dráhy
  • Obora Hvězda – pod rybníkem
  • Obora Hvězda – u domu oborníka
  • Petřín – v Růžovém sadu u Hladové zdi, vedle dětského hřiště
  • Vítkov – „Žižkovské“ (u Nových schodů)
  • Vítkov – „Karlínské“ (Pražačka)

Počet těchto míst, která jsou zejména při hezkém počasí plná k prasknutí, se od jejich zřízení nijak výrazně nezvýšil, a jak nám řekla Petra Fišerová z Lesy Praha, podniku, který tato místa zřizuje a spravuje: „V současné době se prozatím o rozšíření počtu piknikových míst neuvažuje.“ A to i přesto, jak dodala, že jsou pikniková místa oblíbená a často Pražany využívaná a že zavedení piknikových míst v pražských lesích se odrazilo ve snížení počtu černých nelegálních ohnišť. Potíž je možná v tom, že řada návštěvníků si myslí, že je v bufetu, kde se hází vše na zem. „Ne všichni návštěvníci se však řídí provozním řádem a často za sebou nechávají odpadky a nepořádek. Někdo alespoň odpadky shromáždí do tašek a nechá je na místě. Lesy hl. m. Praha zajišťují úklid piknikových míst minimálně třikrát týdně,“ dodává Petra Fišerová.

Grilovat lze na loďce, piknikovat v parku

Kdo po sobě nechce nic uklízet, může vyrazit na grilovací loďku. Od roku 2008 totiž na Vltavě funguje grilování na Vltavě. Jak to probíhá? Službu hodnotí Michaela na aplikaci Yelp: „Na nafukovací prostorné loďce obsluha servíruje výborně naložené maso a z Německa dovážené klobásky, podává pivo a servíruje víno. Maso je úplná lahůdka, klobásky delikátní a nabízené víno vůbec není špatné. Doporučuji výlet na dvě hodiny – na hodinu je to málo, na tři, vzhledem k absenci toalety, by to mohlo být moc.“ 

Bez práce a pachu kouře si můžete posedět v přírodě s kupou jídla i tehdy, pokud si den předem objednáte piknikový koš s jídlem, nabízí jej třeba Port62 nedaleko Freestyle Parku Modřany, blízko Stromovky je to Citygastro, či P7 Restaurant.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).