Hlavní navigace

Kde nesbírat houby a proč?

29. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Houbařská sezóna je v plném proudu. Je jedno, jestli máte raději praváky, nebo jedlé holubinky, záleží ale na oblasti, v níž houby sbíráte. Nejrizikovější jsou Orlické hory a Jeseníky.

V roce 2016 uvolnilo ministerstvo zemědělství více než čtyřicet pět milionů korun na monitoring cizorodých látek v potravním řetězci. Sedm ústavů, správ a inspekcí se zabývalo zkoumáním ovoce a zeleniny, dětských výživ, nápojů, lihovin, vína, medu i obsahem těžkých kovů v divoké zvěři a lesních plodech. Vybrali jsme ta nejzajímavější zjištění o houbách.

Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Problém je kadmium i rtuť

V loňském roce bylo nalezeno sedm vzorků hub s vyšší koncentrací kadmia, což je jeden z mála prvků, který je pro zdraví člověka jednoznačně negativní. Jde totiž o kumulativní jed, který se z našeho organismu jen velice špatně vylučuje. Nejčastěji se usazuje v ledvinách, kde dokáže setrvat i deset let.

Další z prvků, který byl v houbách odhalen, byla rtuť. Limitní koncentraci překročily dva vzorky.

PCB čili polychlorovaný bifenyl, který má nepříznivý účinek na výkon imunitního systému, poškozuje játra a snižuje plodnost, nebyl detekován nikde. Lindan, látka klasifikovaná jako možný karcinogen, nebyla v houbách taktéž vůbec detekována.


Autor: eAgri.cz

Pozor na radioaktivní césium

Problematické je ovšem zjištění aktivity radioaktivního césia 137Cs. Jeho hlavními zdroji v životním prostředí ČR byly testy jaderných zbraní v atmosféře, které se prováděly do šedesátých let minulého století, a nehoda jaderné elektrárny Černobyl v roce 1986. Aktivita 137Cs v houbách dosahovala v šedesátých letech v ČR jen nepatrné výše, havárie Černobylské elektrárny ale přinesla skokové zvýšení aktivity této radioaktivní látky v houbách. Při měření 137Cs v letech 2004–2011 byla nejvyšší průměrná aktivita stanovena ve vzorcích hub pro region Střední Morava, a naopak nejnižší pro Prahu a Střední Čechy.


Autor: eAgri.cz

Loni byla aktivita značně rozkolísaná. Nejnižší byla zjištěna v lokalitě Štramberk a Podbeskydská pahorkatina, jedna z nejvyšších v Pohoří na Šumavě, v Novohradských horách, ale i v Jeseníkách a Orlických horách. Nejvyšší přípustnou úroveň radioaktivní kontaminace potravin překročilo pět vzorků.

I přes značný rozptyl naměřených hodnot je zřejmé, že v rámci Jeseníků a Orlických hor existují i dnes místa, kde koncentrace 137Cs představuje určité zdravotní riziko, zaznívá ve výsledné zprávě ministerstva.

Zdroj: SURO.cz, Eagri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).