Hlavní navigace

Kde koupit domácí testy na covid? V lékárnách i v Kauflandu

9. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Domácí testy na COVID-19 jsou teď velmi žádaným zbožím. Prodávají se už běžně v lékárnách, zavádí je také řetězec Kaufland. Momentálně jsou ale často vyprodané. Česká lékárnická komora radí vydržet pár dní, než se situace stabilizuje a dodávky budou pravidelné.

Spolu s testováním ve firmách se výrazně zvýšil zájem o domácí testování na COVID-19. Sehnat se dají testy výtěrové (z přední části nosu), testy kloktací, ze slin, dokonce i testy na protilátky z kapky krve. Podrobněji jsme o možnostech domácího testování informovali zde, kromě toho stále probíhají po celé republice antigenní testy pro veřejnost zdarma. Testy pro domácí použití se prodávají především v lékárnách.

Testy jsou často vyprodané

Domácí testy na COVID-19 zvládne každý sám a mít je doma aspoň pro jistotu chce spousta lidí. Donedávna byly k sehnání jen na specializovaných e-shopech a ve velkých baleních (např. 50 ks). Situace se ale dramaticky mění. Ministerstvo zdravotnictví v současné době denně aktualizuje seznam povolených antigenních testů, na které přispívá firmám pro zaměstnance a seznam v současné době čítá přes sto položek. Možností je tak už spousta.

„Lékárníci napříč republikou zaznamenali v minulém týdnu zvýšenou poptávku po antigenních testech na covid,“ potvrzuje pro Vitalia.cz viceprezident ČLnK Martin Kopecký. „V mnoha lékárnách jsou ale testy momentálně vyprodané.“

Je to jako s respirátory, testy budou

Situace s dodávkami se ale mění i několikrát denně, proto je nejlepší přímo se informovat ve své lékárně. Pokud zákazník testy shání na e-shopu lékárny, vyplatí se podívat se třeba i víckrát za den. Často je k nalezení informace, kdy budou testy znovu naskladněny.

„V lékárnách byly testy v nabídce v balení po 1, 5, 10 nebo 25 kusech, ale většina je vyprodaná i ve standardní distribuci,“ objasňuje Martin Kopecký, proč momentálně může být pár dní problém testy sehnat. „Nárazově bývají k dispozici v omezeném množství, které se rychle vyprodá. Lékárníci očekávají dodávky dalších testů v průběhu tohoto nebo příštího týdne. Bude se jednat o různé velikosti balení a situace v dodávkách by se měla opět stabilizovat podobně jako to bylo s respirátory a rouškami,“ dodává viceprezident ČLnK.

Jaké testy lékárny nabízejí

Velké lékárenské řetězce nabízejí různé druhy testů. Které a kde se dají sehnat?

  • Dr.Max – v nabídce má tzv. lízátkové (houbičkové) testy v balení po 20 kusech, antigenní testy na principu výtěru z přední části nosu v balení po 25 kusech a také testy, které virus odhalí se vzorku hlenu – ty se prodávají po 1 kusu i ve větším balení.
  • Pilulka – nabízí kloktací test na COVID-19, o kterém jsme informovali podrobněji zde. Dále zde seženete lízátkové testy v balení po 20 kusech a testy k výtěru z přední části nosu – jednotlivě i v balení po 25 kusech.
  • Benu – v lékárnách mají nově domácí rychlotesty, které detekují protilátky proti COVID-19 – pomohou tedy zjistit, zda organismus s virem právě bojuje, nebo jej v minulosti prodělal. Provádí se z několika kapek krve a v nabídce je balení po 5 kusech testů.

Testy na COVID-19 i v Kauflandu

Obchodní řetězce už běžně nabízejí roušky nebo respirátory a momentálně tak začínají reagovat i na poptávku po testech. Kaufland má na všech prodejnách v nabídce antigenní testy s odběrem z nosu. Jsou k dispozici na pokladnách vždy maximálně jedno balení na jednoho zákazníka a den. V průběhu příštího týdne se nabídka rozšíří o rodinné balení testů po 25 kusech.

V druhé polovině března pak řetězec přidá druhou variantu testu, která vir dokáže detekovat ze slin. Prodeje obou modelů rychlotestů na český trh povolilo ministerstvo zdravotnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).