Hlavní navigace

Káva v supermarketu je stará

Sdílet

 Autor: Photl.com
Chcete si vařit dobrou kávu? Podle odborníků je prakticky jedno, jakou koupíte, pokud jdete do běžné prodejny potravin. A kapsle? Neohromí. Jedině když kafe přinese George Clooney osobně.

Bez kávy se neobejdu. Trávíme spolu čas po probuzení i při odpolední siestě u něčeho sladkého. Piji rozpustnou, s pěnou a smetanou, ale ochutnala jsem i lepší. Jen ji v obchodě neumím vybrat. Jste na tom podobně? Podívejte se, co k výběru kávy říkají odborníci.

Pražená káva může mít různé barvy, ta nejtmavší je nejvíc hořká
Autor: Institutkavy.cz

Pražená káva může mít různé barvy, ta nejtmavší je nejvíc hořká

Své rady při výběru kávy nabídne dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá, spolumajitel české pražírny výběrové kávy Doubleshot Jaroslav Tuček a David Kuchař ze serveru Kavovnik.cz. Ti všichni se s námi podělí o své znalosti při výběru kávy, abychom se vyhnuli produktům, které s pravou kávou nemají nic společného. 

Tmavě hnědá nestojí za řeč

Pokud jste si u Ježíška objednali velký drahý stroj na zrnkovou kávu, pro perfektní výsledek budete potřebovat ještě něco – opravdu dobrou kávu. Ve specializovaných prodejnách s kávou jsou schopni poradit, ale stejně vás čeká hledání a testování. Co člověk, to jiná chuť. „Někomu totiž vyhovují kávy sladší, například Blaser cafe, Passalaccqua, New York, Udinese, Lavazza, L´antico. Někdo dává přednost silným ostřejším kávám jako Izzo, Parana, Bristot, Mauro, Danesi,“ vypočítává David Kuchař.

Když už vybere ten váš šálek kávy, musíte se soustředit na kávové boby neboli třešně. Měly by být světle až středně hnědé, nikdy černohnědé, tedy spálené. „Všechna zrna by měla být podobné velikosti a v celku – káva by měla obsahovat minimum fragmentů a deformovaných, vadných zrn. Neměly by být vidět žádné oleje na povrchu zrn, jelikož ty značí přílišné vypražení, chcete-li spálení kávy během pražení,“ ukazuje na nešvary, kterým je dobré se vyhnout, Jaroslav Tuček.

Petra Veselá doporučuje kávu kupovat jen v pražírnách nebo specializovaných obchodech: „Tam totiž máte informace o původu, způsobu zpracování a hlavně čerstvosti. Káva je kvalitní  pouze pár týdnů po upražení. Více než tři měsíce starou kávu nedoporučuji.“ Jen v těchto prodejnách navíc můžete získat „životopis“ té které kávy. Zjistíte informace o odrůdě, původu, datu pražení i sklizně. „Supermarketová káva je balená často i před více než rokem, to se na její chuti prostě musí podepsat,“ upozorňuje Jaroslav Tuček.

Čtěte také: Jak dlouho vydrží káva a kávová zrna čerstvá?

Káva v supermarketu je stará

Jenže většina z nás kávu kupuje v běžných prodejnách potravin. Narazíme tam většinou na balenou mletou a rozpustnou. Jejich kvality lze jen těžko odvodit. Země původu uváděna nebývá, vakuum a hliníkový obal skryje jak vůni, tak barvu kávy. To jsou přitom jedny z nejdůležitějších vodítek, podle kterých lze odhadnout kvalitu daného produktu. „Podstatná je čerstvost a rozmanitost výběru. V supermarketu nemáte zdaleka takový výběr jako ve specializovaných prodejnách. Samozřejmě jde i o jinou kvalitu,“ směřuje nás ke speciálkám David Kuchař. Ve „smíšeném zboží“ budete prostě kávu labužníků hledat nejspíš marně. Podobný názor zastává i Jaroslav Tuček: „V supermarketu narazíte na kávu, která je i dražší, ale kvalitativně většinou nemá šanci, tam si kupujete značku,“ říká. Půl kila kafe za stovku není sice žádná láce, ale z pohledu odborníků ani žádná sláva. „Cena roste s kvalitou, kvalitní zrnkovou kávu koupíte od nějakých 70–80 Kč za 100 g,“ radí dále s výběrem Jaroslav Tuček.

Podle čeho vybrat kávu?

  • V supermarketu kvalitní kávu většinou nekoupíte.
  • Když vybíráte kávová zrna, dbejte na to, ať nejsou příliš tmavá. Káva z nich je přepražená a tudíž bývá hořká.
  • Ve specializované prodejně vám na základě vaší chuti poradí různé druhy káv.
  • Instatní káva nedosahuje kvalit čerstvě namleté.
  • Káva v kapslích do espressa má unifikovanou chuť, počítejte s tím při nákupu.

Jakoukoliv kávu namelete, v řádu minut začíná oxidovat a ztrácet svou chuť a vůni. „Káva v supermarketu je stará. Sice není po záruční době, ale leží v regálech a skladech dlouhé měsíce, často i při špatné teplotě,“ hodnotí nekompromisně Petra Veselá.

Dále čtěte: Test instantních káv: nejhůř dopadlo Tchibo

Instantní kafe? Chuťově kvalitní nekoupíte

Ne každý si potrpí na lógr nebo má doma presovač, kávu tak kupuje rozpustnou. Je s ní méně práce, hrnky netřeba vymývat a mezi zuby vám určitě neulpí zrnko kávy, nicméně tím její výhody končí.

„Instantní káva je vylouhovaný a zmražený koncentrát z upražených zrn. Zrnková káva je s kvalitou někde úplně jinde,“ stojí jednoznačně na straně mleté kávy Petra Veselá. Stejně to vidí i Jaroslav Tuček: „Chuťově kvalitní kávu instantní nekoupíte, ale rozhodně můžete koupit instantní kávu zdravotně nezávadnou. Mají standardizovanou chuť a neublíží vám, ale velký chuťový požitek z ní mít nikdy nebudete.“ No, pěkně. Takže instantní kafe pro chuťový zážitek nebrat, kvalitní zrnkovou kávu na vesnici nekoupím…, co když si pořídím presovač na kapsle? Budu mít nejlepší kafe?

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: Jak vybrat espresso?

Kapsle zabijí pestrost kávy

„Myslím, že káva z kapslí vás ohromit nemůže, ať máte jakýkoliv stroj. Možná jedině, když vám ji přinese George Clooney osobně,“ zrazuje nás od reklamních taháků Jaroslav Tuček. Nedá se prý říct, že by se káva do kapslí vyráběla z nekvalitní kávy. „Někdy je v nich kvalitní surovina, ta však bývá smíchána a upražená tak, aby měla unifikovanou a neustále stejnou chuť, čímž se pestrost kávy zabije.“

Pokud vás při pití kávy nezajímá ani tak kvalita nebo vůně, ale spíše její povzbudivé účinky, pak vězte, že podle letošní studie Vysoké školy chemicko technologické byl při srovnání všech typů kávy největší obsah kofeinu zjištěn v espresu a kapslové kávě. Pozor však u těchto druhů káv na vysoké hladiny kontaminantů – furanu a akrylamidu. Instantní káva pak dle výsledků ukazuje na výrazně nižší obsah kofeinu.

Čtěte také: Odborník na kávu: Češi chtějí svého turka

Ke kávě se brzy ještě vrátíme. Uvaříme ji podle rad odborníků. Navíc projdeme cestu kávy z plantáže až do našich obchodů. Nezapomeňte si vzít dovolenou. Bude to dlouhá a voňavá cesta.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).