Hlavní navigace

Proč nás káva nutí spěchat na záchod

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Třetina lidí musí po kávě do 20 minut na toaletu. Víte, co stojí za projímavým účinkem kávy a jaké množství kofeinu je bezpečné denně vypít?

Někteří lidé se po šálku kávy cítí jako znovuzrození, jiné nutí odebrat se na toaletu. Kromě močopudných účinků působí na mnoho osob projímavě a vědci vytipovali několik možností, které za tím mohou stát. Zdůrazňují také, že denní příjem kofeinu má své limity.

Co se dozvíte v článku
  1. Kafe… a do 20 minut na WC
  2. Nejen kofein způsobuje vyšší aktivitu střev
  3. Káva povzbuzuje vylučování hormonů zrychlujících střevní peristaltiku
  4. Pití kávy zhoršuje symptomy u lidí se střevními záněty
  5. Jaké množství kofeinu denně je bezpečné množství?
  6. Kdy si dát pozor na pití kofeinových nápojů

Kafe… a do 20 minut na WC

Pro mnoho lidí nezačne den pohodově, pokud si nedají svůj ranní šálek kávy. Je to pochopitelné. Káva je totiž jedním z nejlepších zdrojů kofeinu vůbec, jeden šálek ho obsahuje zhruba 100 mg.

Avšak nejenom ráno, ale kdykoli během dne je vypití kávy pro řadu osob spojeno s úprkem na toaletu. Už studie z roku 1998 zjistila, že se to týká až 29 % všech milovníků tohoto kofeinového nápoje. Ti všichni potřebovali použít WC do 20 minut od vypití kávy.

Dosud však vědci nenašli jednoznačnou odpověď na to, proč tomu tak je a jaká konkrétní látka má tyto tělesné pochody na svědomí. Mají však několik teorií.

Nejen kofein způsobuje vyšší aktivitu střev

Největší podíl na projímavém účinku kávy se připisoval právě kofeinu. Ten sice dokáže skvěle dodat energii, ale umí také stimulovat nucení na stolici. Několik studií totiž ukázalo, že může aktivovat kontrakce v tlustém střevě.

Z výsledků výzkumů také vyplývá, že kofein zvyšuje aktivitu tlustého střeva o 60 % více než voda. Ale protože stejný efekt má také káva bez kofeinu, není to pouze o této povzbuzující látce. Pro zajímavost lze uvést, že v případě kávy bez kofeinu šlo o 23% zvýšení střevní aktivity v porovnání s vodou.

To znamená, že za tento proces jsou kromě kofeinu zodpovědné také jiné látky nebo další faktory.

Káva povzbuzuje vylučování hormonů zrychlujících střevní peristaltiku

Odborníci zjistili, že svou roli sehrávají také chlorogenová kyselina a N-alkanoyl-5-hydroxytryptamidy. Stimulují totiž produkci žaludeční kyseliny, která aktivuje rychlejší přesun potravy do střev.

Bylo rovněž prokázáno, že káva povzbuzuje vylučování hormonů, které se podílejí na rychlosti průchodu jídla trávicím traktem. Pití kávy může například zvýšit hladinu hormonu gastrinu, který pomáhá trávit potravu v žaludku a stejně jako kofein aktivuje rychlejší střevní pohyby. Pravidelné pití kávy zvýšilo hladinu gastrinu 2,3krát (bezkofeinová káva 1,7krát) ve srovnání s pitnou vodou.

Dále jde o hormon cholecystokinin, který zvyšuje produkci žluči a podílí se na pohybu potravy trávicím traktem.

Už samotný akt pití tekutiny je také spojen s gastrokolickým reflexem, který dělá tlusté střevo aktivnějším, a jde o stejný proces, jaký se dostavuje po jídle. Ten je u některých jedinců zesílený.

Pití kávy zhoršuje symptomy u lidí se střevními záněty

Může jít například o osoby, které trpí syndromem dráždivého tračníku. Vědci v roce 2016 také dospěli k závěru, že káva je spouštěčem, který by mohl způsobovat zhoršení symptomů u lidí se zánětlivými onemocněními střev, zejména Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy.

Problém však může být i jinde. Pokud si někdo rád přidává do kávy mléko nebo smetanu, také tento faktor by mohl sehrát určitou úlohu, zejména u těch jedinců, kteří mají problémy s tolerancí laktózy a dosud o tom nevědí.

I když tedy mají experti několik hypotéz, stále netuší, která z uvedených možností má na projímavý účinek kávy největší vliv.

Jaké množství kofeinu denně je bezpečné množství?

Za bezpečnou se považuje dávka až 400 mg kofeinu denně pro většinu zdravých dospělých osob. To představuje přibližně 4 šálky kávy, 10 plechovek coly nebo 2 energetické nápoje. Nicméně obsah kofeinu v nápojích se může lišit, zejména co se týká energetických nápojů.

Zdroj: EFSA
Autor: Vitalia.cz

Obsah kofeinu v často konzumovaných potravinách, více v článku Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

Těhotné ženy (ale i ty, které se snaží otěhotnět) a kojící matky by měly zvážit omezení kofeinu na méně než polovinu této dávky, tehdy cca na 200 mg denně.

Kofein však není dobrou volbou pro lidi, kteří jsou vysoce citliví na jeho účinky nebo kteří užívají určité léky. U citlivějších jedinců může i malé množství vyvolat nežádoucí účinky, jako je neklid nebo problémy se spánkem.

Lidé, kteří pravidelně nepijí nápoje s obsahem kofeinu, mohou být citlivější na jeho účinky než ti, kteří si ho dopřávají denně. Může se u nich objevit bolest hlavy, nespavost, nervozita, podrážděnost, častější močení, svalový třes anebo zrychlený srdeční tep. Tytéž symptomy se často objevují, pokud dojde k vyšší než doporučené konzumaci kofeinu během dne.

Kdy si dát pozor na pití kofeinových nápojů

Některé léky a bylinné doplňky mohou mít nevítané interakce s kofeinem. Patří sem například:

  • Efedrin: míchání kofeinu s tímto lékem – který se používá v dekongestantech (léky odstraňující zduření sliznic, např. usnadňující průchodnost ucpaného nosu a uvolňující průdušky) – může zvýšit riziko vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu nebo mrtvice.
  • Xantin: tento lék, který se používá k otevření bronchiálních dýchacích cest, má některé účinky podobné kofeinu. Takže užívání s kofeinem může zvýšit nežádoucí účinky kofeinu, jako je nevolnost a bušení srdce.
  • Echinacea: bylinný doplněk, který se někdy používá k prevenci nachlazení nebo jiných infekcí, může zvýšit koncentraci kofeinu v krvi a může zvýšit nepříjemné účinky kofeinu.

Pokud trvale užíváte nějaké léky či doplňky stravy, je vhodné se poradit s lékařem nebo lékárníkem o tom, kolik kofeinu si můžete dopřát.

Musíte po kávě na toaletu?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).