Hlavní navigace

Kauza „léčba žíravinou“: Příznivci MMS a CDS lžou

6. 8. 2015

Sdílet

MMS a CDS, k jejichž výrobě se používá chloritan sodný, jsou dle odborníků nebezpečné. Přesto s nimi nemalá skupina lidí léčí sebe – a co hůř, i své děti. Nebo ne? Kdo tady lže, komu a proč?

Nedávno jsme se věnovali kauze „Hanka léčí mimino CDS“, více v článku: Nevěř nikomu a ničemu. Jen magorům a CDS věř bezvýhradně. Shrnuto v krátkosti: výrobky pod označením Mineral Miracle Supplement (MMS) a Chlorine Dioxide Solution (CDS a CDS2) jsou nabízeny na internetu coby hotový zázrak. Jejich aplikace či konzumace prý zvládne všechny neduhy včetně banalit typu rakovina, snad s čestnou výjimkou horečky omladnic (řečeno s Jerome Klapka Jerome).

Alespoň dle tvrzení gurua sekty Jima Humbla a jeho lokálních apoštolů. Dobrá, budiž. Fakt je ten, že žádný z přípravků není řádně otestován a že před jejich použitím opakovaně varují příslušné státní orgány (viz Inspekce varuje před nebezpečnými přípravky MMS a CDS: Neléčí, škodí). Zda je to dostačující, je věc jiná. „Na vědecké testy nemáme čas ani peníze, chci jen pomáhat nemocným,“ cituje Jima Humbla, zakladatele „hnutí“ MMS, server iDnes (Prý vyléčí rakovinu, AIDS i vše ostatní. Čím Čechy láká „zázračné“ bělidlo). Důkazem vyléčení má být pocit dotyčných, že jsou uzdravení. Tolik Jim Humble. Někdy ani tento „důkaz“ neexistuje. Jako v případě paní Hany.

Hanka CDS nepoužívá. Nebo?

Případ Hany, která „léčila“ své půlroční dceři ekzém přípravkem CDS, vyvolal na sociálních sítích značný odpor mezi nevěřícími. Stav holčičky se po aplikaci zhoršoval, slovy matky „obličejík jí rozmokval a začal mnohem víc svědit“. Nu co, „na kožní jsou příšerně dlouhé objednací lhůty…“, tak budeme patlat dál. Ovšem patlání dítěte s už rozpatlaným obličejem velmi zavání ohrožením jeho zdraví. Do případu se proto vložila Policie ČR, která dostala podnět k prošetření hned z několika stran.

A Jime Humble, div se. „Šetřením bylo zjištěno, že Hana D. výše popsanou věc nikdy neudělala a ani tuto chemickou látku nemá a netuší, kde ji sehnat. Rovněž z lékařských zpráv se tato informace nepotvrdila, kdy naopak se jedná o vzorně pečující matku o dceru,“ sděluje policejní komisař.

Hana tedy lže. Buď na Facebooku, kde ve skupině „Užíváme CDS“ tvrdila, že dceru přípravkem léčí a lékaři jí nepomohou. Nebo policii. Pak ovšem nesedí ani lékařské zprávy. Anebo si její případ „úspěšné léčby“ celý někdo vymyslel. Když Hana kvůli aféře jakoby se z Facebooku propadla, ujal se obhajoby správce skupiny Ota Nepilý v duchu: šťastná matka, uzdravené dítě, tisíce děkovných dopisů… A když Ota napíše, že se dítě – díky CDS samozřejmě – báječně uzdravilo, tak to tak prostě je. A to je důkaz.

My nic, my lháři

Lží je vůbec kolem celé party habaděj. Protože účinky CDS či MMS nejsou prokázány, nesmí být coby léčivé nabízeny. „Léčba“ v rukou laiků je nebezpečná, a kdo k ní nabádá, měl by si nést důsledky. To ovšem věrozvěsti nemají v plánu, kryjí se tedy hláškami typu upozornění na Facebooku: „Skupina „Užíváme CDS“ neslouží k léčení nemocí, ale k řešení základní i hlubší detoxikace organismu (s možným uzdravením některých symptomů i příčin), prostředky a postupy šetrnými pro naše tělo.“ Přesto na té samé stránce radí, jak léčit závažná onemocnění.

„S řešením nemocí se obraťte na lékaře. Informace a diskuse ve skupině nenahrazují lékařskou péči.“. Přesto se tu o sto šest varuje před doktory, západní medicínou a „hlavně, Hanko, neočkuj!“.

„Všechny postupy a přípravky může každý použít jen na svou vlastní zodpovědnost a každý musí zvážit, zda využije zkušenosti jiných lidí u sebe.“ A to je asi jediná pravda. Až vlastnímu dítěti rozleptáte obličej, bude to vaše zodpovědnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).