Hlavní navigace

Kauza fipronil: Veterináři nařizují kontrolu všech rizikových vajec

11. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Jakub Kapusnak on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Skandál s vejci z Nizozemí a Belgie s vysokým obsahem pesticidu fipronil přiměl evropské země stáhnout milióny podezřelých vajíček. Veterináři nyní zavádějí preventivní opatření pro Českou republiku.

Fipronil se používá v některých chovech drůbeže jako prostředek proti různým parazitům, například blechám nebo klíšťatům. Při překročení reziduí ve vejcích či drůbežím mase může být tato látka riziková pro zdraví konzumentů. Podle Světové zdravotnické organizace může poškozovat játra, ledviny nebo štítnou žlázu, především však u dětí.

V České republice se pesticid fipronil nepoužívá.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

V souvislosti s kauzou fipronil v belgických a holandských vejcích nařídila nyní Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření. Ta všem subjektům nařizují, aby v případě, kdy na území ČR přijmou vejce vyprodukovaná v Belgii nebo Nizozemsku nebo vaječné výrobky z takových vajec, zajistili jejich laboratorní vyšetření na chemickou látku fipronil.

Teprve až po negativních výsledcích vyšetření mohou být tato vajíčka uvolněna na český trh nebo dále zpracována. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může být uložena pokuta až do výše dvou miliónů korun.

„Přestože se žádná vajíčka z Belgie a Nizozemí na našem území až doposud nevyskytují, rozhodli jsme se pro zvýšení potravinové bezpečnosti přijmout mimořádná veterinární opatření, které bez vyšetření na fipronil nepustí belgická a nizozemská vajíčka na náš trh,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Vejce a vaječné výrobky je možné uvést na trh, tedy dále prodávat nebo použít pro výrobu, až poté, co příjemce prokáže, že fipronil neobsahují. „Laboratorní protokol o provedeném vyšetření musí příjemce uchovávat nejméně po dobu šesti měsíců, nebo po dobu minimální trvanlivosti výrobku, je-li delší než šest měsíců,“ říká mluvčí Petr Vorlíček a připomíná, že v České republice byla vejce z Belgie naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu. SVS navíc odebírá namátkové vzorky zahraničních i domácích vajec a kuřecího masa v místech určení, pokud se objeví na českém trhu.

Zdroj: SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).