Hlavní navigace

Kaufland šetří plasty, svlékl okurky

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
V Kauflandu už nekoupíte okurky balené v plastu. Ušetří se tak desítky tun obalů. Ale vydrží okurky dlouhou cestu bez obalu, který je chrání před otlučením i vysycháním?

V rámci plastové strategie, jejímž cílem je výrazně snížit spotřebu plastů, začal v polovině září Kaufland nabízet salátové okurky bez plastové fólie. A hodlá tak činit po celý rok. Dle slov jeho tiskové mluvčí Renaty Maierl tak ušetří padesát tun plastu ročně. A tím nekončí, kde ještě ubere plasty?

Okurky s plastem, nebo bez?

Okurky se do plastu začaly balit už před lety, kdy se přišlo na to, že tak rychle nevysychají, tak rychle se nekazí a při přepravě se tak snadno neotlučou. V Makru to loni chtěli zkoušet bez plastu, ale nepochodili: „V létě jsme testovali prodej okurek hadovek bez plastu, při horkém počasí dochází při teplotním šoku k orosení a rychlému šíření plísně. Hadovka bez obalu také vysychá,“ popsala pro iDnes Romana Nýdrle za Makro. Přesto se obchodní řetězec Kaufland rozhodl, že se obalů zbaví, a to u okurek, které dovážel ze Španělska nebo balkánských zemí.

Od roku 2021 se zakazuje prodej následujících produktů:

  • jednorázové plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky),
  • jednorázové plastové talíře,
  • plastová brčka,
  • plastové vatové tyčinky,
  • plastové tyčky k balónkům,
  • produkty z oxo-rozložitelných plastů,
  • jednorázové plastové nádoby na potraviny (např. obaly rychlého občerstvení) a nádoby na potraviny a nápoje vyrobené z expandovaného polystyrenu.

„Společně s dodavatelem jsme se domluvili na úpravě logistického řetězce tak, že se s okurkami od samotné sklizně rychleji pracuje a co nejdříve se naloží na cestu k nám,“ vysvětluje zkrácení přepravního řetězce Renata Maierl. 

Na odstranění obalů na okurkách pracoval Kaufland od konce loňské španělské sezóny, tedy zhruba od jara.

Jednorázový plast musí pryč, ale ze všech obchodů

Aktuálně se Kaufland zbavil plastů u tří produktů; okurek, plastový pásek u citronu v síťce nahradil papírovým a místo plastových misek se zeleninou na polévku má papír. „Za rok ušetříme zhruba sto tun plastového odpadu. Při distribuci čerstvého zboží v úseku ovoce a zeleniny využíváme také vratné přepravky místo jednorázových obalů. Zákazníkům nově nabízíme i opakovatelné textilní, tzv. nEKOnečné sáčky, do kterých mohou nakupovat ovoce a zeleninu. Šetrnost k přírodě je naší prioritou, kterou se zabýváme kontinuálně, a veškeré kroky vycházejí z dlouhodobého postoje naší společnosti,“ vysvětluje tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl. A že to myslí vážně, přidává Kaufland ještě jeden krok k čistější přírodě.

Galerie: Bojkot plastů v obchodech

„Do konce roku vyřadíme z našich prodejen veškeré jednorázové plastové nádobí a plastové vatové tyčinky nahradíme jejich ekologickou variantou. Do roku 2025 snížíme množství plastového odpadu nejméně o 20 % a všechny produkty našich vlastních značek budou v obalech z recyklovatelných materiálů,“ dodává Renata Maierl.

Připomeňme jen, že Evropský parlament v březnu letošního roku (2019) schválil celounijní zákaz prodeje u všech prodejců plastových výrobků na jedno použití, a to od roku 2021. Jejich výčet najdete v levém boxu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).