Hlavní navigace

Kapří hranolky a další tipy, jak připravit rybu jinak

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Rybám moc nedáme, ale když, tak sázíme na lososa, pstruha a kapříka z českého rybníka. Ideálně obalené a osmažené, anebo v rybím salátu. Jenže rybu můžete připravit i jinak, a možná i snáze a chutněji.

Za feudalismu se rybí maso jedlo jako všední, sváteční i obřadní potravina, která nahrazovala jiná masa v období půstu. Ryby se konzumovaly dokonce tak často, že si čeládka vymiňovala, aby se připravovaly jen dvakrát týdně. I za tyhle dvě porce ryb by ale dnešní výživoví poradci byli rádi, dnes totiž rybám moc nedáme. Máme sice širší výběr a víc peněz, ale za ryby je rozhodně neutrácíme. Ročně sníme rybího masa jen kolem pěti kilogramů. Když už si rybu dáme, tak smaženou nebo v rybím salátu.

Galerie: A tyhle rybí recepty znáte?

Rybám moc nedáme

Pravidelně, dvakrát až třikrát týdně, jí rybu jen jedenáct procent lidí. Většina ji má ale na talíři maximálně třikrát měsíčně. Těch, kteří ryby nejedí vůbec, nebo jen o Vánocích, je ale naštěstí jen pět procent, říká studie ministerstva zemědělství. Je z ní zřejmé, že ryby v českých domácnostech nemají své stabilní místo. Kvůli vyšší ceně, kostičkám a pachu rybiny. Možná lidé netuší, že třeba kapr má na sobě místo, kde žádné kosti nemá a že rybinu neucítíte, když odstraníte kůži nebo koupíte rybu na sádkách.

Nejprodávanější? Kapr, pstruh, losos a pangas

V restauracích si často rybu nedáváme, pokud ano, tak sázíme na zahraniční kousky. „Češi mají rádi lososa, tresku či mořskou štiku na všechny možné způsoby a preferují jídla s velkým podílem zeleniny,“ uvádí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee. Když se podíváme do našich domácích kuchyní, tak zde nemá kapr v závěru roku žádného většího konkurenta. „Podle zkušeností z našich prodejen zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra a jeho díly – v prosinci je realizováno až devadesát procent celoročních prodejů této sladkovodní ryby. Trendem je pohodlný nákup porcovaného kapra,“ řekla nám tisková mluvčí společnosti Ahold Barbora Vanko. V rámci celoročního hodnocení průměrné měsíční spotřeby však kapr zaostává za lososem a pstruhem, mnohem častěji jíme také pangase, přestože jeho pověst je nevalná.

Oblibu lososa i pro domácí vaření potvrzuje i tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá: „Dle našich zkušeností mají zákazníci celoročně největší zájem o lososa (filet) a pstruha.“ Zrovna se pstruhem to ale v obchodech není moc slavné, poptávka totiž čtyřnásobně převyšuje jeho nabídku. I tak ho ale nabízejí v Tescu, kde stojí na špici prodejnosti: „Vedle kapra, jehož hlavní sezóna je na Vánoce a pak i Velikonoce, je v oblibě také pstruh,“ potvrzuje Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesca, a podotýká, že i u nich roste zájem o lososa, který se dobře prodává celoročně a v některých domácnostech nahradil kapra při štědrovečerní večeři.

Losos netradičně

Lososa můžeme připravit třeba v netradiční podobě se zázvorem a česnekem. Zkuste, je to lahůdka.

Losos s česnekem

  • 4 filety lososa
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • sůl, pepř

Česnek nakrájejte na malé kostičky, zázvor nasekejte na drobno, smíchejte, přidejte sůl a trochu pepře. A v této směsi obalte filety lososa. Opečte na rozpálené pánvi a ihned podávejte.

Nejraději máme ryby smažené

Když už rybu koupíme a doma hodláme připravit, tak ne v papilotě pečenou, ale dopřáváme si ji hlavně v rybím salátu, který si alespoň jednou do měsíce koupí přes šedesát procent dotázaných. Ovšem ne každý ví, že rybí saláty nazvané „s jogurtem“ jsou plné majonézy.

Více než polovina lidí si jednou měsíčně dopřává smažené i pečené ryby, na grilu si je připravuje čtyřicet čtyři procent dotázaných. Mezi velké hity patří fish and chips, ale i kapří hranolky.

Třeboňské kapří hranolky

  • 600 g filetů z kapra
  • sůl, mletý zázvor, drcený kmín, sladká mletá paprika
  • 30 ml sójové omáčky
  • 4–5 stroužků česneku
  • 50 g škrobové bramborové moučky
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml oleje na smažení

Postup: Půlku kapra je nutné prokrájet hustými řezy v místech, kde jsou tenké rozeklané kostice v rybí svalovině. Řezy veďte od hřbetu dolů ostrým nožem tak, abyste prořízli kosti na přibližně dvoumilimetrové kousky a zároveň neprořízli kůži. Ta pak drží pohromadě prořezané maso. Zároveň z ryby krájejte tenké delší proužky (hranolky). Do 100 ml vody rozmíchejte sójovou omáčku, lisovaný česnek, koření a sůl. Vzniklou marinádu pak důkladně zamíchejte do rybích hranolků. Nechte hodinku odležet a pak kousky rybího masa obalte ve směsi mouky a škrobu. Smažte je v rozpáleném oleji a dbejte na to, aby se hranolky k sobě příliš neslepovaly.
Podávejte s bramborami, na salátu nebo jen s chlebem a smetanovým dresinkem.
Zkuste také kapří hranolky jen upéci v troubě na pečicím papíru. V tom případě přidejte přímo do marinády bramborový škrob a mouku úplně vynechte. Na pečicím papíru rozložené hranolky kapra budete mít pečené za čtyři nebo pět minut v troubě vyhřáté předem na 205 °C.

Zdroj: Oznaceni.eu

Rybí polévka je u nás neoblíbená

Jak je to mastné, tak nám to prostě chutná, problém máme spíše s rybou vařenou a s tím související rybí polévkou, kterou prakticky nikdo z jedenácti set respondentů nejí.

Ale když si zkusíte připravit rybí krémový vývar, možná se pro něj zcela nadchnete.

Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky

  • 400 g kapra (stačí odřezky masa)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 2 brambory typu B
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 kuličky nového koření
  • 250 ml smetany 33%
  • petržel

Postup: Rybí odřezky dejte do hrnce. Přidejte cibuli, kterou i se slupkou rozkrojte na poloviny. Zalijte vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vařte asi patnáct minut. Vývar sceďte, cibuli vyhoďte, maso si nechte stranou do polévky. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijte rybím i zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, osolte a opepřete. Vařte do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujte v krém. Přidejte do ní smetanu a kousky ryby. Během vaření polévky připravte noky: Máslo utřete s vejcem. Postupně přidávejte mléko a krupici, dosolte a nakonec rozmíchejte nasekané bylinky. Nechte chvilku odležet. Noky tvarujte lžící a vkládejte je do vařící se polévky. Vařte ještě osm minut. Nakonec polévku ozdobte petrželkou.

Zdroj: Tesco

Další recepty na rybí pochoutky najdete v naší fotogalerii.

 I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).