Hlavní navigace

Kamut pšenice nejenom chutná jinak

4. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.

Zrno kamut je organicky pěstované a je příbuzné starověké tvrdé pšenici. Vynikající je jeho plný obsah vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Můžeme z něj na trhu najít a ochutnat plno výrobků, jako jsou například chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné sladké i slané pečivo.

Pokud je člověk alergický na odrůdu pšenice seté, která se dává do většiny pekařských výrobků a má vysoký podíl lepku, mohou mu být potraviny vyrobené z obilí kamut výbornou alternativou. Ale pozor, nezaměňovat alergii s celiakií.

K tématu: Život bez rohlíku


Autor: Isifa.cz

Kamut chléb zůstává svěží pro mimořádně dlouhou dobu

Kamut obsahuje důležitý selen

Naše evropská strava může za nedostatek selenu v lidském těle, protože tento stopový prvek je vzácný v našich půdách. Dr. Werner Pfannhauser z Vídeňské univerzity zjistil, že 200 gramů chleba kamut pokrývá naši každodenní potřebu tohoto životně důležitého stopového prvku. Selen má v těle velmi důležitou úlohu, a to antioxidaci, která je podstatná nejen pro kardiovaskulární systém, ale i vychytávání volných radikálů z těla a mnoho dalších účinků na zdraví.

Kvalitní proteiny starého zrna obsahují více rozpustných bílkovin (aktivní prvky, které usnadňují enzymatickou činnost klíčku) a tělo člověka více využije jednotlivé extrakty (základních aminokyselin) z kamutového proteinu, a to lysinu a threoninu. Tyto aminokyseliny nemohou být produkovány samy v lidském těle, ale je jich třeba, aby byly schopné absorbovat další aminokyseliny. Pokud je člověk vegetarián, pak je to pro něj zvlášť důležité. Velkým přínosem budou také pro děti, zejména pro jejich správný růst.

Kamut pšenice nejen chutná jinak

Jemná celozrnná kamut pšenice nemá mírně hořkou chuť jako pšenice špalda a jiné odrůdy pšenice, a také nemá typickou tmavou barvu jako celozrnné výrobky z klasických odrůd pšenice běžně používaných do velkého množství pekařských výrobků na trhu. Ale má výbornou přirozeně sladkou chuť a zlatavou barvu, což ocení i děti.

Produkty z pšenice kamut mají obecně nízký glykemický index, jsou tedy prospěšné při dietě, pro diabetiky a sportovce.

Kamut obilí obsahuje více energie. Dále má o 20 až 40 % více bílkovin, tuku, aminokyselin, vitamínů a minerálů než obyčejná pšenice. Má tedy velmi dobré využití u rostoucích dětí, sportovců a samozřejmě pro každého s aktivním životním stylem.

Srovnání nutriční hodnoty moderní pšenice a pšenice kamut:

Průměrná hodnota na 100 g

Moderní pšenice

Kamut pšenice

Energie -KJ -kcal

348 –1455

359 –1500

Proteiny

12,3 %

17,3 %

Sacharidy

70,5 %

66,7 %

Tuky

1,91 %

2,6 %

Nasycené mastné kyseliny

0,90 %

0,5 %

Nenasycené mastné kyseliny

1,0 %

2,1 %

Voda

11,5 %

9,8 %

Vláknina

2,1 %

1,8 %

Minerály

1,7 %

1,8 %

Minerály (mg/100 g)

Vápník

30

31

Železo

3,9

4,2

Hořčík

117

153

Fosfor

396

411

Draslík

400

446

Sodík

2

3,8

Zinek

3,2

4,3

Měď

0,44

0,46

Mangan

3,8

3,2

Selen

0,0021

0,09

Vitamíny (mg/100 g)

Vitamin B1

0,42

0,45

Vitamin B2

0,11

0,12

Niacin

5,31

5,54

Kyselina pantothenová

0,91

0,23

Vitamin B6

0,35

0,08

Kyselina listová

0,04

0,04

Vitamin E

1,2

1,7

Kamut označení ručí za kvalitu

Kvalita této plodiny podléhá kontrolám a jen pokud splňuje dané specifikace, může být prodávána jako kamut obilí. Zemědělci musí udělat vše pro to, aby se zabránilo kontaminaci moderních odrůd pšenice v dané oblasti (standard je 99 % čisté kamut pšenice bez příměsí). Při sklizni je zvlášť důležité dbát na to, aby se jádra obilí dostala do mlýna neporušená (standardně jsou povolena max. 3 % zlomkových jader), a tím si zachovávají svou plnou chuť a nutriční hodnotu.

Pro to, aby produkt mohl nést značku kamut, je třeba zajištění stanovené kvality, a to platí jak pro obilí samotné, tak i a pro všechny výrobky mající kamut v názvu. Použití označení kamut znamená, že všechny požadované normy byly splněny. Například výraz „kamut chleba“ může být použit pouze pro organický chléb připravený ze 100% kamut zrna. Pokud kvas nebyl připraven z kamut mouky, musí to být jasně uvedeno. Kamut těstoviny musí být vždy vyrobeny ze 100% kamut mouky. Každý, kdo si vybere pravý kamut produkt, předejde tak případné alergické reakci na běžnou pšenici.

Ale pozor, o kamutu se někdy mluví v souvislosti s celiakií a bezlepkovou dietou, tady je na místě opatrnost: „Pacienti s celiakií ovšem musí při eventuálním zařazování kamutu do svého jídelníčku postupovat velmi obezřetně, nejlépe po poradě s lékařem, protože testy prokázaly, že zhruba 30 % osob s alergií na pšenici je alergických rovněž na kamut. V některých případech mohou být reakce na kamut ještě horší než na běžnou pšenici. Na druhé straně ale řada lidí, kteří pšenici nemohou jíst, s kamutem žádné problémy nemají,“ uvádí server Bezpečnostpotravin.cz„Obecně lze říci, že kamut je velmi zdravá cereálie. Nedávný výzkum prováděný Mezinárodní asociací pro potravinové alergie (IFAA) dokonce naznačil, že ´pro většinu senzitivních osob může být kamut vynikající náhradou běžných druhů pšenice´.“

Pro gurmány se kamut obilí zpracovává i do delikates, dražších organických těstovin, sušenek, pečiva, chleba, kuskusu a jiných potravin.

Kamut chléb zůstává svěží po mimořádně dlouhou dobu. A poté, co ochutnáte kamut kuskus, nebudete chtít žádný jiný.

Čtěte dále: Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční specialistka, vystudovala Technologii potravin a Marketing a inovace v potravinářském průmyslu. Absolvovala řadu odborných seminářů. Publikuje, přednáší, pořádá akce pro laiky i odborníky a jako hobby provozuje farmářský obchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).