Hlavní navigace

Kam se hrabeme se smažákem. Skotové milují smaženou tyčinku Mars

9. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / xian from Lancaster, podle licence: CC BY-SA 2.0
Skutečně existuje něco tak šíleného jako sladká tyčinka Mars smažená v těstíčku. Tuto zvláštní specialitu je v Británii možné sehnat jenom ve Skotsku. Jaká jsou další neznámá anglická jídla?

I když si celý svět dělá legraci z neexistující britské kuchyně, mnoho celosvětově známých pokrmů pochází právě z Anglie. Každý už určitě někdy slyšel o vánočním pudinku, octových brambůrkách nebo anglické snídani.

Anglická kuchyně má ale mnohem méně známá zákoutí, která cizince často dokáží překvapit, vyděsit i nadchnout. Zde je výběr několika tradičních anglických pokrmů, které Britové milují, ale k nám přes kanál La Manche pronikají s obtížemi.

Crumpets: lívanečky s máslem

Ne vždy Angličané snídají klobásky se slaninou a fazolemi. Obzvlášť v létě si rádi v toustovači nebo na grilu opečou sladké crumpets. Tyto placičky se ze všeho nejvíce asi podobají našim kynutým lívanečkům. Od nich je ale dělí jeden zásadní rozdíl. Na crumpets jsou nejdůležitější jejich dírky a pórovitá struktura. Nutností totiž je na ještě teplých crumpets rozpustit plátek másla. Máslo prosákne celým lívanečkem a dodá mu tu správnou šťávu. Nakonec se crumpets zdobí čerstvým ovocem nebo marmeládou.

Cream tea: mnohem víc než čaj

Cream tea neznamená krémový čaj ani čaj se šlehačkou. Spíše než o samotné jídlo se jedná o celý jídelní komplet. Ten, kdo si v anglické čajovně objedná cream tea, totiž kromě konvičky čaje ještě dostane sladké bochánky scones, hustou smetanu zvanou clotted cream a ovocnou marmeládu.

Jak si na rozehřátý bochánek správně namazat marmeládu a smetanu je otázka zapeklitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Obyvatelé nejzápadnějšího anglického poloostrova Cornwall jsou přesvědčeni, že nejdříve na moučník přijde marmeláda a až potom smetana. Jejich sousedé z Devonu s tímto postupem ovšem nesouhlasí a nejdříve na scones mažou smetanu a až poté marmeládu.

I když se o ten jediný správný způsob servírování přou především Cornwallané s Devoňany, cream tea se podává v celé Anglii, a to především jako odpolední svačinka. Nejčastěji je možné na tento čajový set narazit v tradičních anglických čajovnách, kde ještě přebývá duch viktoriánské doby.

Sunday roast: nedělní pečínka

Další kombinací pokrmů, kterou si Angličané nedokáží odpustit, je nedělní pečínka. V každé správné anglické hospodě se v neděli připravuje pečené maso s několika přílohami. Často se může i stát, že venkovské podniky mají v neděli zavřeno a otevírají pouze na dobu oběda od dvanácti do tří, aby si lidé mohli zajít na nedělní pečeni.

V Anglii se v neděli peče vepřové, hovězí i jehněčí. Dokonce některé podniky nabízejí i roast pro vegetariány, jako je například pečený sýr nebo zelenina se sýrem zapečená v listovém těstě nazývaná vegetariánský Wellington.

Jako příloha se k nedělnímu obědu nejčastěji podává vařený květák s mrkví, pečené brambory a yorkšírský pudink. Ten nemá nic společného s v Česku známým sladkým dezertem. Jedná se o pečivo z těsta podobného tomu palačinkovému, které se lije do rozpáleného oleje, aby se během pár minut pečení proměnilo v nadýchané bochánky.  Tohle všechno se ještě zalívá masovou omáčkou gravy.

Pickled egg: nakládaná vejce

Kdo chce v Anglii zakousnout něco lehkého k pintě piva, objedná si tradiční hospodský snack v podobě nakládaného vejce. Jedná se o natvrdo uvařené a oloupané vajíčko minimálně týden naložené v octovém nálevu hodně podobném tomu, do jakého se nakládají čeští utopenci.

O pickled egg je ale dobré vědět, že vzhledem k vysoce kyselému nálevu, ve kterém odpočívá, může při špatné hygieně, nesprávné přípravě nebo špatném skladování způsobit smrtelnou otravu botulotoxinem. Aby tento nebezpečný jed v nakládaných vejcích nemohl vzniknout, je nutné je skladovat v chladu, určitě ne v pokojové teplotě. Pokud se proto rozhodnete tuto neobvyklou pochoutku ochutnat, zkontrolujte si, že hospodský, u kterého si pickled egg objednáváte, nádobu s vejci opatruje v bezpečí chladničky.

Pork scratchings: trochu jiné škvarky

Další oblíbenou hospodskou chuťovkou jsou škvarky. Anglické škvarky jsou ale něco trochu jiného než to, co známe z českých zabijaček. Pork scratchings se prodávají v supermarketech i hospodách balené do malých pytlíků stejně jako brambůrky.

Na rozdíl od našich škvarků jsou ty anglické výrazně tvrdší, křupavější a méně mastné, což ale rozhodně neznamená, že jsou v něčem lepší. Kromě klasické příchuti v podobě soli a pepře se pork scratchings ochucují i dalším kořením, jako je hořčice, chilli nebo indické curry.

Bakewell tart: sladký koláč

Název tohoto sladkého mandlového koláče nemá nic společného s tím, že by byl správně upečen. Bakewell je malé městečko ležící na sever od Londýna. Pravděpodobně už v roce 1820 zde vznikl předchůdce tohoto slavného koláče. Jedna místní hospodyňka tehdy zapomněla při přípravě moučníku do těsta vmíchat směs vajec a mandlí, a tak ji rozprostřela na koláč až jako poslední vrstvu. Vznikl tak bakewell pudink.

Pro tento dezert je typická krusta z listového těsta, namazaná malinovou marmeládou a naplněná krémem z mandlí, vajec, másla a cukru. Později si firma Mr Kipling upravila recepturu tak, aby struktura koláče byla vhodná i pro potřeby velkoobchodu, čímž vznikl bakewell tart. Jeho krusta se na rozdíl od bakewell pudinku připravuje z křehkého těsta a do mandlové vrstvy se přidává i mouka, což dělá koláč výrazně pevnější.

Karamelky Fudge

Kdo má rád sladké, brzy se v Anglii naučí rozpoznávat dva základní druhy karamelek. Těm tvrdým se říká toffee. Mnohem více zábavy si ale člověk užije s měkkým karamelem zvaným fudge.

Základními surovinami pro přípravu těchto karamelek je cukr, máslo a mléko nebo smetana. Správný fudge však vždy obsahuje ještě nějakou ingredienci, která mu dodává originální příchuť. Při přípravě fudge se nekladou žádné meze kreativitě, a tak je v Anglii možné ochutnat karamelky s klasickými příchutěmi, jako je slaný karamel, tak i extravagantní kreace s chutí pomeranče, banánu, višní nebo vánočního pudinku.

Angličané moc neholdují luxusním belgickým pralinkám. Místo toho je možné v ulicích britských měst narazit na prodejny zaměřené pouze na fudge. Ty se zde prodávají v malých kouscích na váhu nebo i jako velké bloky, ze kterých si až doma milovník karamelu ukrajuje sousta přesně podle svých představ.

Smažená tyčinka Mars

Skutečně existuje něco tak šíleného jako sladká tyčinka Mars smažená v těstíčku. Skotové milují cokoliv smaženého. Kromě ryb, pizzy, haggisu nebo hamburgru jsou tak schopni usmažit i čokoládovou tyčinku. Tuto zvláštní specialitu je v Británii možné sehnat ale jenom ve Skotsku. Nabízejí ji tam některé podniky s rychlým občerstvením fish and chips.

Překvapivě smažená Mars ve skutečnosti nechutná tak moc zle, jak to na první pohled může znít. I když je možná dobré si před tímto experimentem dát na povzbuzení jednoho panáka skotské whisky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).