Hlavní navigace

Kam se hrabe první Ano, šéfová na prvního Pohlreicha

Sdílet

12. listopadu 2018 si rodina Pagana zapíše do rodinné kroniky červeným písmem. Prvně totiž na obrazovkách běžel jejich nový pořad Ano, šéfová, který vystřídal veleúspěšné Ano, šéfe se Zdeňkem Pohlreichem. Porovnali jsme první díly šéfů.

Ještě než televizní upoutávky začaly lákat na nové Ano, šéfová, napříč internetem to nová dvojice začala schytávat. „Od pohledu jsou to cirkusáci.“ „Nemají šanci.“ „Vraťte nám Pohlreicha,“ četli jsme na sociálních sítích určených novému pořadu. Je odvaha, anebo čiré bláznovství skočit do starých dobrých prošlapaných bot a zkoušet v nich vyšlapat vlastní cestu? Jitka Pagana se synem Santem to v pondělí 12. listopadu zkusila poprvé a my jsme sledovali, jak se jí dařilo. Její televizní debut jsme pak průběžně porovnávali s vůbec prvním dílem tehdejšího novice televizní obrazovky Zdeňka Pohlreicha.

Pohlreich se s tím od začátku nepáral

5. 3. 2009 se na TV Prima odvysílal pilotní díl nového pořadu Ano, šéfe! Živě si pamatuji ty úplně první internetové diskuze „o vulgárním nýmandovi, co přišel sekýrovat české restauratéry“. Národ byl po vaření s Jiřinkou Bohdalovou jednoduše zaskočen svéráznou postavou, která své první televizní „ty vole“ vypustila z úst tři a půl minuty po začátku pilotního dílu. A druhé v páté minutě. Jenže pak přišel na řadu jeho smích, energie, hlášky, trefné poznámky k jídelnímu lístku, věcné postřehy k jídlům (typicky k jeho nenáviděným oblohám, mraženým rybám a ochucovadlům s glutamátem). A byl náš. Devět let.

Galerie: Ano, šéfová! To jsou Jitka Pagana a její syn Santo

A od včerejška je tu Jitka Pagana a její syn Santo, aby nám po dalších (minimálně) pět pondělních večerů dali nahlédnout do zákulisí českých restaurací, které mají potíže. A podle prvních ohlasů byl pilotní díl Ano, šéfová o poznání vlažnější, než tomu bylo u prvního dílu Zdeňka Pohlreicha.

Začalo to už úvodní znělkou. Zatímco první Ano, šéfe nabídlo pohled do profi kuchyně se sehraným týmem a načančanými pokrmy podpořený originální hudební stopou, Ano, šéfová se uvedlo pohledem na nemožné kuchaře s hořící čepicí patlající po sobě těsto na pizzu… Navzdory tomu, že koncept pořadu zůstal stejný, energie pořadu se tímto změnila. A lví podíl na tom má samo sebou i nové obsazení, které se objevilo hned po znělce.

Nedokážou pojmenovat problém

Po úvodním představení ve svých restauracích se Jitka a Santo vydali do pražských Hlubočep do restaurace Černý kohout. Asi aby se cestou něco dělo, Jitka Pagana cestou po kolejové trati (kam je vstup přísně zakázán) šlápla do psího exkrementu. Zbytečných čtyřicet vteřin záznamu.

Zatímco Pohlreich ve své první hospodě začal hned zkraje věcně komentovat nabídku jídelního lístku a nachytal servírku na nepřesně pojmenovaných jídlech („V krevetovém koktejlu nejsou krevety?“), tady dvojka Pagana nelibě hodnotí, že v létě v restauraci nehoří krb a jídla komentuje slovy: „Nemá to život.“ „Mohlo to jít lépe z kosti.“ „Dá se to jíst, ale chtělo by to trošinku více lásky.“ „Noky jsou fajn, ty žijou.“ Ze sedmi jídel je na tom prý dobře jen svíčková.

Dobrá rada nad zlato

Celkově stráví matka se synem u Černého kohouta čtyři dny. Přičemž jejich základní, avšak tuze obecná rada zní: „Buďte výjimeční.“ Na problém, který restaurace má, a sice nedostatek lidí přes zimu, radí Santo strohé: „Jít na to přes kvalitu a silný servis.“ Aby jim nastínili cestu, pozvou si do kuchyně svého kuchaře, který s jejich lehkou pomocí připraví degustační menu pro sebe, majitele a kuchaře.

Santo předvede sabráž, všichni si pomlaskávají u velkého stolu na terase s exkluzivním výhledem a divák si na chvíli pomyslí, že mu přeskočil program na Jamieho Olivera.

Nechybí závěrečná přepadovka, z níž restaurace vyjde dobře, bude i nálepka a bude i hvězda.

Rozdíly nejsou jen ve znělce a obsazení

Zásadní rozdíly mezi šéfem v podání Pohlreicha a šéfové Pagana je v tom, že Pohlreich uměl problém pojmenovat a našel řešení pro danou restauraci. Vtipkoval a uměl vařit. Byl v pořadu osobností, vůdcem, šéfem. Dokázal skvěle komunikovat s lidmi, a to i ve vypjatých situacích. To je člověk, který měl od prvního dílu, i když ho skoro nikdo neznal, autoritu.

Duo Pagana v mnoha chvílích jen pokyvuje hlavami, nebo se nechá umluvit. Na pomoc si berou kuchaře, protože sami moc nevaří (Jitka vůbec). Nová dvojka má za sebou určitě řadu zkušeností a práce, ale zatím to nějak nestačí. Když chcete radit, musíte to umět. A rodinné dvojce Pagana se zatím ta správná slova najít nedaří.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).