Hlavní navigace

Kam použít loupané a kam neloupané mandle?

Sdílet

 Autor: Grizly.cz
Koupit můžete mandle ve slupce, které bývají levnější, nebo bez slupky za cenu vyšší. Kupujete na vánoční pečení ty správné?

Historie mandlí sahá do daleké minulosti, tisíce let před naším letopočtem. Pravděpodobně pochází z centrální Asie, odkud se dále rozšiřovaly do Středomoří a do severní Afriky. V současnosti je největším světovým producentem mandlí Kalifornie s více než 80 % světové produkce. Dále se pěstují v Austrálii a v Evropě, především ve Španělsku a Itálii. I v České republice najdeme mandloňový sad, jako jediný ve střední Evropě, a to v Hustopečích na Břeclavsku. Odrůd mandlí existuje velký počet, jen v USA se jich pro komerční účely pěstuje třicet.

Oloupané, nebo neloupané mandle?

V obchodech můžeme mandle nejčastěji koupit v několika podobách; celé loupané (blanšírované) či neloupané, RAW, ve formě plátků, třísek či mouky. Dále mohou být natural, pražené, uzené, ale i s různými polevami. Teď během vánočních příprav je před námi ale dilema, jaké pro pečení cukroví nebo na ozdobu koupit.

„Slupka, tak jak tomu bývá např. i u obilnin, je plná vlákniny a antioxidantů, tedy z pohledu výživy jsou vydatnější mandle se slupkou. Protože slupka oplývá typickou nahořklou chutí, nachází v kuchyni větší uplatnění mandle vyloupané, které jsou sladší a i vizuálně atraktivnější,“ říká Petr Miklík ze specializovaného obchodu na zdravou výživu a ořechy Grizly a dodává: „Lépe stravitelné jsou mandle vyloupané, které před konzumací přes noc namočíme.“ 

Neloupané mandle, resp. jejich slupka obsahují vlákninu a antioxidandy. Jsou hořké.

Loupané mandle jsou sladší, hodí se k výrobě mandlové mouky, nápoje či krému.

Hodláte-li využít mandle k výrobě mandlové mouky, určitě si vyberte mandle oloupané a blanšírované (jak mandle zbavit slupky, vám brzy na Vitalia.cz poradíme). Stejně volte i v případě, že chcete vyrábět ořechový krém nebo rostlinný nápoj. „Bez ohledu na to, zda mají mandle slupku, či nikoliv, je můžeme jíst samostatně, rozmixovat je do snídaňových kaší a smoothie, ozdobit jimi dezerty apod.,“ doplňuje Petr Miklík.

Rozdíl mezi loupanou a neloupanou mandlí
Autor: Grizly.cz

Rozdíl mezi loupanou a neloupanou mandlí

Mandle jsou i jedovaté, ale v obchodě je naštěstí nekoupíte

Pokud už jste slyšeli o jedovatých mandlích a trochu se jejich konzumace obáváte, strachu vás zbavíme. Mandle se rozdělují do dvou skupin, a to na šlechtěné sladké (dulcis) a divoké hořké (amara). Typ hořkých mandlí obsahuje látku amygdalin, která při reakci se slinami uvolňuje glukózu, kyanovodík a benzaldehyd. Ten tvoří součást vůně hořkých mandlí.

„Je to vlastně ochranný mechanismus mandloně proti živočichům, kteří by semena mohli sníst a zabránit tím rozmnožování rostliny. Pro dospělé může být konzumace již dvou desítek hořkých mandlí smrtelná. Šlechtěním se však podařilo redukovat množství amygdalinu na minimum, takže si můžeme bez obav vychutnat sladké mandle, které známe z obchodu,“ říká Petr Miklík a ubezpečuje nás, že divoké hořké mandle se na trhu volně vůbec neprodávají. Naštěstí, už konzumace deseti kusů je totiž smrtelná.

Odborná spolupráce

Petr Miklík

Marketingový ředitel e-shopu Grizly.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).