Hlavní navigace

Kakao, buchty, koláče… Tvoje máma je plná vzpomínek na dětství

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
„Dnes je trend péct bezlepkově, bez laktózy, dělat vitariánské zákusky, všichni chtějí uspokojit všechny… My to tu máme trochu víc jako u mámy. Nabízíme obyčejný borůvkový koláč a kakao a nikdo se na vás divně nekouká, když si chcete dát do kafe obyčejný cukr a normální mléko,“ říká Klára Bernklau, majitelka vršovické kavárny.

Přívětivá, pohodová, voňavá, taková je Tvoje máma. Bistro, které si v lednu 2018 otevřela v pražských Vršovicích Klára Bernklau. Fotografka a také bývalá členka týmu vyhlášeného Café Letka na pražské Letné. Proč kavárnu, která ji formovala, opustila a jaké byly začátky jejího podnikání v místě, kde zatím každý podnik zkrachoval? Prozradila nám, proč nepeče koláče bez lepku a dorty s horou šlehačky i proč je na každém stole ručně psaný lístek se snídaňovou nabídkou.

Petice není dobrý začátek podnikání

Jako studentka prvního ročníku vysoké školy ekonomické se Klára Bernklau prvně seznámila s prací v kavárně. A protože nerada dělá práci, která nemá smysl, brzy studium ve svých rodných Vodňanech opustila a zamířila do Prahy, kde začala pracovat pro Café Letka. „Byly to dva nejzásadnější roky,“ říká o době strávené na pražské Letné. Jenže když jste celé dny po boku studentů a vám je dvacet šest, najednou pocítíte touhu pracovat víc na sebe a něčeho dosáhnout. Proto se Klára za podpory majitele Letky rozhodla otevřít na Letné další podobný podnik. „Ale nebylo to vůbec jednoduché, měli jsme potíže s prostorem, a dokonce proti nám lidé z domu, kde jsme chtěli začít budovat kavárnu, sepsali petici. A to nevypadalo na dobrý začátek,“ vypráví Klára Bernklau.

Nakonec našla inzerát nabízející převzetí již zavedené kavárny, kde nebylo třeba žádných stavebních úprav a krocení odpůrců. A do měsíce se mohlo začít péct. „Já jsem Vršovice vůbec neznala, ale říkali jsme si, že tady by to oproti turistické Letné mohl být návrat k místním lidem a pohodě,“ říká Klára Bernklau. A v tom se nespletla.

Přestože se za poslední dva, tři roky na rohu Holandské a Slovinské ulice vystřídaly moderní kavárny jako Bludný Holanďan, Way cup nebo Brooklyn 52, Kláru jejich neúspěchy neodradily. Nevsadila totiž na rozšířenou kyselou kávu, hogofogo dorty ani světový název, ale na sousedskou kavárnu s „obyčejným“ máminým koláčem. „Dnes je trend péct bezlepkově, bez laktózy, dělat vitariánské zákusky, všichni chtějí uspokojit všechny, my to tu máme trochu víc jako u mámy. Nabízíme obyčejný borůvkový koláč a kakao a nikdo se na vás divně nekouká, když si chcete dát do kafe obyčejný cukr a normální mléko,“ říká Klára Bernklau.

Detaily, které vás pobaví, nejsou žádný kalkul

Body tu sbírají i za pohodovou atmosférou, která na vás dýchá ze všech stran. Může za ni světlý domácký interiér, voňavé pečivo i po kavárně decentně rozeseté nápisy navazující na název podniku. Na zavařovačce u kasy stojí „Kapesný pro Tvoji mámu“ a na stolech vytržený list se školního sešitu s ručně psaným menu Tvojí mámy.

„Je to tu hodně o lidech za pultem, jsou milí, ne protože musí a chtějí těch devadesát korun na hodinu, ale proto, že to tu mají rádi a že tu práci rádi dělají. Každý sem přinese něco svého, sami od sebe mají chuť dělat něco, čím Tvoji mámu obohatí, což se týká třeba zrovna těch popisků,“ těší Kláru Bernklau. Ale přiznává, že zrovna ručně psaná nabídka na linkovaném papírku není žádný promyšlený kalkul, kterým se chtějí zalíbit. „To je prostě tak, že jsem trochu lenoch a nemám tiskárnu, takže proto to tu někdy tvoříme trošku na koleni. Ani ta pečicí trouba v horní části kavárny není proto, aby to tu bylo roztomilé a voněla nám kavárna, ale proto, že se nám prostě do kuchyně nevejde,“ odkrývá realitu Klára Bernklau.

Koláče s drobenkou jsou základ

Péct se tu začíná v pět ráno, a i když prý Klára není ranní ptáče, zvládá to. Zejména proto, že se přestěhovala do domu nad kavárnu. „Má to své výhody, za tři minuty pět ještě můžu ležet v posteli a když se nám sem něco nevejde, tak si pro to dojdu domů. Je to vlastně náš záložní sklad, kam chodím spát,“ vtipně komentuje Klára Bernklau.

Nabídka kavárny se každý den liší, záleží na náladě, surovinách a chuti, ale sladké tu je v jasné převaze, Klára Bernklau ho definuje jasně: „Najdete u nás vzpomínky na dětství.“ Takové ty nedělní poklady z máminy kuchyně, kterými nikdo nikdy nepohrdl, makové buchty, perník, koláče s drobenkou a k tomu sušenky, bábovky nebo menší koláčky. „Od začátku prázdnin se nám skvěle prodává i borůvkový koláč, který je pryč za dvě hodiny od upečení. Je vtipné, že i když jsme prakticky stejný koláč, ale z mražených borůvek, pekli v únoru, tak se tak dobře neprodával,“ popisuje Klára Bernklau chutě vršovických návštěvníků.

A protože má kavárna otevřeno už od půl osmé, najdete tu i snídaňovou nabídku v podobě smažených vajíček, obložených chlebů či housek. A kdyby se vám nechtělo snídat v prosluněné kavárně, můžete si půjčit deku a první jídlo dne si užít přes ulici, na trávě v „Gočárově parku“ pod zvonicí kostela svatého Václava. Jen ty podšálky prosím vracejte…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).