Hlavní navigace

Kadeřávek je nejotužilejší zelenina, listy můžeme sklízet i v zimě

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta, která ale netvoří hlávky, pouze listové růžice. Je opravdovou superpotravinou – tedy zeleninou podporující zdraví a celkovou svěžest.

Kadeřávek můžeme – a měli bychom – konzumovat po celý rok. Máme pro vás tipy na pěstování i receptury pro praktické využití.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak si můžeme vypěstovat vlastní kadeřávek
  2. Co z této zeleniny používáme a proč
  3. Léčivé účinky kadeřávku
  4. Praktické receptury
  5. Kadeřávek v kuchyni

Jak si můžeme vypěstovat vlastní kadeřávek

Kvalitní semínka kadeřávku si můžeme zakoupit od bio pěstitelů zeleniny (nespočet jich najdeme na internetu – permasemínka).

Kadeřávek je velmi snadný a výnosný druh zeleniny na pěstování. Můžeme zasévat na venkovních záhoncích nebo ve velkých nádobách na balkonech či trasách. Je to nejotužilejší zelenina, která nám poskytuje listy i v zimních měsících.

Semínka můžeme vysévat přímo na stanoviště od ledna do poloviny srpna.

Co z této zeleniny používáme a proč

Léčivé a výživné účinky mají listy.

V kadeřávku najdeme velké množství minerálních látek, a to ve velmi dobře pro organismus vstřebatelné podobě – vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a měď, dále pak vitamín C, vitaminy skupiny B, provitamín A a vlákninu. Jak pestré složení napovídá, kadeřávek je nutričně velmi hodnotný, navíc je tu i léčivý benefit.

Léčivé účinky kadeřávku

Pravidelná konzumace listů této rostliny je skvělou prevencí i doplňkovou léčbou osteoporózy, dále zlepšuje kvalitu nehtů, zubů.

Rovněž prospívá játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému, krvetvorbě, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje správnou střevní peristaltiku, posiluje imunitní systém a celkovou svěžest.

Kadeřávek je vhodný i jako prevence či doplňková léčba onkologických onemocnění a při rekonvalescenci.

Praktické receptury

Výživné smoothie

Díky vysokému obsahu vápníku je velmi vhodné pro těhotné ženy, dospívající, ženy v klimakteriu, při léčbě zlomenin či operacích kostí.

Potřebujeme: 2 listy kadeřávku, 3 dl vody

Postup: Listy opláchneme a rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet 1× denně 3 týdny. Poté popíjíme dle chuti.

Tip: Těhotné ženy mohou smoothie popíjet po celé těhotenství.

Posilující smoothie

Nápoj vhodný na posílení imunitního systému, při onkologických potížích či rekonvalescenci.

Potřebujeme: 1 list kadeřávku, 1 lžíci plodů černého rybízu (můžeme si zamrazit do zásoby), 1 červenou řepu, 1 lžíci listů smetánky (můžeme si zamrazit na zimní měsíce), 3 dl vody

Postup: Ingredience společně rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet 2× denně (můžeme například místo snídaně, svačiny či večeře) po dobu 3 měsíců. Poté dle chuti.

Tip: Místo černého rybízu můžeme použít i plody rakytníku, arónie – černé jeřabiny, borůvky. Všechny tyto plody jsou nabité vitamíny a minerálními látkami, které jsou důležité pro zdraví.

Večerní nápoj na rozpohybování střev

Listy kadeřávku v kombinaci s lněným semínkem jsou velmi účinným přírodním prostředkem proti zácpě. Při potížích s vyprazdňováním si dopřáváme tento večerní nápoj (můžeme ho použít i místo lehké večeře).

Potřebujeme: 2 listy kadeřávku, 1 lžíci lněného semene, 0,5 l vody

Postup: Kadeřávek a len rozmixujeme v půl litru vody, hotový nápoj pak po douškách vypijeme.

Kadeřávek v kuchyni

Listy této zeleniny můžeme přidávat do pomazánek, polévek, rizota, zapečených pokrmů, dušené zeleniny – neměly by se však vařit déle než patnáct minut, ztrácí pak totiž léčivé a výživné látky.

Tip: Nakrájené listy si můžeme nakrájet a zamrazit.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…