Hlavní navigace

Názor k článku (K)očkování proti zarděnkám – aneb ani tohle ještě nestačí? od Autor - Vážená Lucie, někdy jsou otázky a postřehy vnímavých a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2013 0:40

    Autor (neregistrovaný)

    Vážená Lucie,

    někdy jsou otázky a postřehy vnímavých a uvažujících čtenářů horší a těžší než celá připravená blokáda členů České vakcinologické společnosti. Budu odpovídat zcela upřímně a nevymýšlet si, co nevím:

    1) Neznám empiricky šestou nemoc. Je to mimo moji praxi a proto vůbec nevím, do jaké míry je zaměnitelná se zarděnkami nejen svou podobnou "vyrážkou", ale celým svým průběhem. Pravdou je, že proti HHV6 virům dnes rozhodně nikdo standardně sérologické testy nedělá a k exaktnímu rozlišení proto nedochází. Tento Váš postřeh považuji za velmi zajímavý, nicméně pro mne nezodpověditelný.

    2) Protilátková ochrana dítěte při kojení je problém sám o sobě. V obecné rovině Vás postřeh není univerzálně platný. Podstatně jej ovlivňují dvě skutečnosti: V mateřském mléce se vyskytují převážně IgA protilátky, které se však po očkování pravidelně produkují nejméně a někdy dokonce vůbec. U některých nemocí je dále imunitní reakce organismu bez buněčné složky výrazně méně efektivní - protilátková imunita sama o sobě nestačí mít protektivní účinek. Nedomnívám se (subjektivně), že právě u zarděnek jsou podmínky na to aby platila rovnice: Imunní matka = chráněné kojené dítě, které proto neonemocní.

    3) u MMR vakcíny je ten problém, že valence očkování proti spalničkám "spěchá". Jde tedy o tři valence, kdy každá by měla být podávána v úplně jiném režimu (pokud modelově nezpochybňujeme rácio jejich podání jako takové úplně). Proto otázka do kdy podat MMR vakcínu, je vlastně nesprávná z pohledu exaktního benefitu, když žádná varianta odpovědi z principu nemůže představovat "optimum" pro dítě. MMR vakcína by neměla dle mého názoru existovat je to přinejmenším naprosto iracionálně zkombinovaný produkt. Zaměřím na to pozornost v nějakém vzdáleněji budoucím díle.

    4) Obávám se, že s ohledem na velmi nízkou incidenci rozpoznaných zarděnek v současné populaci (hlášené případy ročně) se o zarděnkách "spolehlivě" dozvědět nemůžete, a to ani na internetu. V roce 1985 bylo v ČR ročně hlášeno asi 74 000 případů, v letech 2005-2009 to bylo již vždy méně než 15 případů. To je jehla v kupce sena jak správně uvádíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).