Hlavní navigace

K čemu je mi vinotéka, když mám doma lednici?

Sdílet

Lednička je vhodná leda na šampus, pořiďte si vinotéku. Dozvíte se, podle jakých atributů ji vybrat, jaké víno v ní lze skladovat a jestli je to něco, bez čeho nemůžete být.

Labužníci z řad vinařů si trhají vlasy hrůzou, když vidí lahev dobrého vína servírovaného rovnou z lednice. Tedy z místa, kde se révovému skvostu na záda tlačí tlačenka, krajáč mléka a kopec unavené zeleniny. Urážíme tím „rukopis vinaře“, dehonestujeme víno na úroveň krabicového patoku a v neposlední řadě ničíme jeho kvality kolísáním teplot, vlhka i světla.

Lednice jednoduše není místem, kde si víno zaslouží odpočívat a čekat na slavnostní okamžik „vydechnutí“ po protočení vývrtkou. Dopřejme vínu stejný požitek, jako si dopřáváme my z něj. Pořiďme mu vinotéku. Vyplatí se do ní investovat? Jaké existují druhy a kolik vín lze uvnitř uskladnit? Kde spočívají hlavní výhody lednic na víno, prozradí odborníci na slovo vzatí i uživatelé.

Vinotéka na krabicové?

Na Moravě lednice na víno příliš nefrčí, sklep s konstantní teplotou a temnými zákoutími tam má téměř každý. My ostatní si holt „sklep“ do paneláku musíme pořídit, nechceme-li tedy archivovat nápoj, který se prodává za pár korun v krabici. V tomto případě se opravdu nevyplatí obracet kapsy a dělat místo v bytě. Už jen proto, že takovému moku je jedno, kde hranaté tělo složí, a z kvality mu opravdu neubere ani žár poledního slunce.

Pokud si ale zakládáte na svém vytříbeném vkusu, vína nakupujete pro různé příležitosti, coby oslavenec dostáváte výběrové kousky a archivujete je pro zvláštní chvíle, dejte zelenou vinotéce.

Přečtěte si: Doba předlednicová

Než si vinotéku pořídíte, je třeba si položit několik otázek:

Jaká vína budu ve vinotéce uchovávat?

Na trhu jsou totiž vinotéky udržující stejnou teplotu, ale i takové, které mají tzv. teplotní zóny, kde si každé víno najde svůj optimální chládek.

Kolik vín budu skladovat? 

Koupit se dají skříně určené pro šest lahví, ale i pro sto šedesát osm.

Kupuji si vína do zásoby, nebo po jedné lahvi, kterou brzy vyprázdním?

Vinotéky jsou v prvé řadě určeny k dlouhodobému skladování vín. „Chladničku poměrně často otvíráme a kolísání teplot pro uchování vína rozhodně není ideální,“ říká Eva Kučmášová, PR manažerka značky Bauknecht. Při koupi jedné lahve, kterou v blízké době vypijete, tak pořízení vinotéky pozbývá na významu.

Správné teploty pro jednotlivé druhy vín:

  • červené víno 15 – 18 °C
  • růžové, bílé víno 7 – 12 °C
  • perlivé víno 8 – 10 °C
  • likérové víno 6 – 8 °C
  • šumivé víno 5 – 7 °C

Další rady před koupí poskytl Miloslav Škrhawww.lednicenavino.cz: „Je třeba sledovat především faktory škodící vínu nejvíce, což jsou vibrace a UV záření. TOP vinotéky sloužící k opravdu dlouhodobé archivaci mají uhlíkový filtr pro odstranění pachů, které by mohly proniknout korkem do vína, a řízení vlhkosti, aby korek nevysychal ani z vnější strany.“ Dále nás varoval před koupí termoelektrické vinotéky, která má mnohdy více než dvojnásobnou spotřebu oproti kompresorovým a navíc nedisponuje takovým chladícím výkonem. „Dalšími faktory jsou ergonomie (např. výsuvné police), design a celkové provedení,“ dodává  manažer.

Lednice na víno můžeme vybírat podle:

1. počtu chladicích zón – jednozónové / vícezónové – temperované

Jednozónové vinotéky jsou vhodné pro dlouhodobé skladování více druhů nebo přípravu k podávání jednoho druhu vína.

Vícezónové (nejčastěji dvouzónové) lze použít jak ke skladování, tak i na přípravu k podávání více druhů vín. „Např. v jedné zóně nastavíte teplotu pro skladování všech druhů a zároveň podávání bílého, ve druhé zóně pak nastavíte podávací teplotu červeného,“ radí odborník z www.chladnickanavino.cz.

2. systému chlazení – kompresorové, termočlánkové a absorpční

Kompresorové mají nižší spotřebu, větší výkon, méně ruší, sepnou jen několikrát do hodiny. Je však třeba dát pozor na to, aby byl kompresor dobře odpružen a nepřenášel škodlivé vibrace do skříně.

Termočlánkové jsou jednoduché a nenáročné, avšak s vyšší spotřebou, protože běží nonstop. Mají i menší výkon chlazení.

Absorpční neobsahují žádný kompresor, žádný motor či jinou pohyblivou část. Jejich výhoda tedy spočívá především v nulovém mechanickém opotřebení. Nedochází k žádným vibracím, přístroje pracují zcela bezhlučně a prakticky bez jakékoliv údržby. Jejich spotřeba je ale značná.

3. konstrukce – volně stojící, vestavné, popřípadě závěsné

Pokud uvažujete o nové kuchyni, jistě oceníte možnost usazení vinotéky přímo do linky. „U vestavné vinotéky je doporučená maloobchodní cena 39 990 Kč za kapacitu 46 lahví. Provoz je podobný jako u úsporných chladniček, tedy cca 265 kWh za rok,“ vypočítává náklady na pořízení i provoz Eva Kučmášová z Bauknechtu.

Vinotéky volně stojící či závěsné jsou sice náročnější na prostor, ne tak na obsah vaší peněženky. Kupříkladu Fagor VT-12BI-ZONE, vinotéka na 12 kusů lahví s absorpčním chlazením, přijde na 2300 korun a její majitel Jiří v recenzi na Heureka.cz ke své volbě říká: „Ve své třídě byla nejlepší, dvě samostatně chladicí komory za cenu necelých 3000 Kč jsem nenašel. Dokáže velmi dobře a rychle nachladit.“

Na trhu lze sehnat exklusivní dřevěné vinotéky, které vzhledem i cenou připomínají vybrané kousky ze starožitnictví. Mohou mít LED displej, zámek dveří, dřevěné rošty, prostor i na velké karafy. Nevysají peněženku skrze zásuvku, dokonce se můžou stát krásným doplňkem vašeho příbytku, nicméně, jak vidno, i levnější varianta může dobře posloužit účelu, pro který si vinotéku pořizujete. Tedy dlouhodobě uchovat či archivovat kvalitní víno pro den D.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).