Hlavní navigace

K čemu hormonální antikoncepce? Těhotenství dívce život nezkazí

9. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
ROZHOVOR – Čtrnáctileté panny obtěžuje jejich vlastní tělo. Matky chtějí zabezpečit dcery před otěhotněním. A gynekologové ochotně píší recepty. Lékařka Helena Máslová před tím varuje.

Víte, co obsahuje postmoderní balíček první pomoci pro mladou dámu? Krabičku cigaret, plato hormonální antikoncepce a vaginální tablety na kvasinkovou infekci. Tohle trio doprovází mnohé dívky a mladé ženy na každém kroku. Moc vhodný ale není. Psychogynekoložka MUDr. Helena Máslová jej dokonce nazývá balíčkem sebepoškozování.


Autor: Ondřej Hošt

Paní doktorko, gynekolog mi jednou řekl, že šetrně provedený potrat je k tělu ohleduplnější než užívání hormonální antikoncepce. Souhlasila byste s ním?

Opravdu? To bych si netroufla říct. Možná že potrat není takovým zásahem do hormonální regulace a metabolismu ženy, ale zase je poměrně brutálním zásahem do její psychiky. Vzniká vina, která je více či méně na vědomé či nevědomé úrovni. Ideální je stav, kdy žena má tolik dětí, kolik si přeje a nemusí nikdy v životě jít na potrat ani poškozovat svoje tělo hormonální antikoncepcí.

Hormonální antikoncepce „oslavila“ již padesát let. Stejně dlouho se ví, že její užívání není zcela bezpečné. Tím, že se radikálně snížil obsah hormonů v jedné tabletě, není méně škodlivá?

Snížením obsahu etinylestradiolu, neboli umělého estragonu, na 0,03 mg v jedné tabletě se dosáhlo podstatné změny: Ženy po užívání hormonální antikoncepce přestaly tloustnout, což byla hlavní příčina, která bránila jejímu masovému rozšíření. Další snižování jak estrogenu, tak gestagenu již nevede ke snížení vedlejších účinků ani minimalizaci rizik. Funguje jakási maximální citlivost k minimální dávce.

Jaká jsou tedy konkrétní rizika?

Pomineme-li ty méně závažné důsledky jako např. depresi, pokles sexuální apetence a snížení poševní sekrece, sklon k dysmikrobiím a kandidosám, je třeba zdůraznit nebezpečí tromboembolie (ucpání cév krevní sraženinou). Riziko stoupá, pokud žena kouří. Obezřetné by měly být i dívky s prodělanou hepatitidou či jinak narušenou funkcí jater. Někteří gastroenterologové také poukazují na výskyt žlučníkových kolik u mladých štíhlých žen užívajících antikoncepci. Závažná podezření se objevují i v souvislosti se zvýšeným výskytem karcinomu prsu. Jednoznačně sice nebyl prokázán, nelze jej však podceňovat. Stoupající křivka nádorů kopíruje vzestup užívání hormonální antikoncepce. V zemích, kde se jí méně spotřebuje, je také méně tohoto onemocnění a naopak. Navíc přibývá mladých žen, které se s tímto problémem potýkají, a v jejich anamnéze najdete její dlouhodobé užívání.

Federální zpráva National Institute of Environmental Health Science USA prokázala potenciální karcinogenní účinky v roce 2002 a na jejím základě byl syntetický estrogen zařazen mezi prokázané karcinogeny. Všem lékařům byla doporučena mnohem větší obezřetnost v předepisování antikoncepce.

Přesto u nás každá druhá žena hormonální antikoncepci bere…

Když vynecháme děti a staré dámy, troufla bych si říct, že téměř každá žena v produktivním věku hormonální antikoncepci někdy vyzkoušela. Poptávka po plánovaném rodičovství byla a je velmi silná a farmaceutický průmysl dokázal nabídnout účinný nástroj. Hormonální antikoncepce se stala nejúspěšnějším farmaceutikem za posledních dvacet let a hlavním pilířem jeho zisku.

Když budete pracovat v marketingu některé z těchto firem a dostanete za úkol, jak zvýšit prodejnost jejich preparátu, vymyslíte nové indikace. Najednou už nestačí říct, že hormonální antikoncepce brání početí. Ona také léčí akné, poruchy menstruačního cyklu, zbavuje bolesti při menstruaci a tak dále. Někteří gynekologové ji dokonce předepisují „preventivně“ kvůli endometrióze. A všechny tyto „léčebné účinky“ oslovují hlavně dívky, někdy i ty, které pohlavně nežijí. Je to stejné jako s antidepresivy. Když si přečtu, že by je preventivně měli užívat všichni senioři, protože mají větší sklony k depresi, tak nadskočím.

„Nové“ indikace nejsou pravdivé?


Autor: Ondřej Hošt

U někoho se opravdu zlepší pleť a menstruační cyklus se srovná. Jenže má to i druhou stranu mince. Když ve třiceti hormonální antikoncepci vysadíte, protože se rozhodnete otěhotnět, pleť se vám najednou zhorší. Už nejde o akné, se kterým si tělo v pubertě přirozeně poradí, ale dysmikrobii pleti, která je daleko hůře léčitelná. Pokožka, která byla zvyklá na hormony, je najednou nedostává. Problém nezmizel, pouze se odložil do méně vhodného věku. Podobné je to s menstruačním cyklem. Hormonální antikoncepce ho nesrovnala, ale vytvořila náhradní menstruační cyklus. Když zrušíte ten pravý původní, nejde přece o žádnou terapii, ale významný zásah do lidského organismu. Říkám tomu gynekologické inženýrství.

Užívají kvůli těmto „přednostem“ hormonální antikoncepci čím dál mladší dívky?

Čtrnáctileté patnáctileté dívky, které jsou ještě panny, obtěžuje jejich vlastní tělo. A gynekologové jim ochotně napíšou recept. Nejčastěji však přivleče teenagerku ke gynekologovi maminka. Matky mají v sobě zakódovaný strach z nechtěného otěhotnění, který samy prožívaly. Ta úzkost je tak silná, že chtějí „zabezpečit“ dceru, i když reálně není ani před čím. Tyto dcery mohou v pozdějším věku prožít stejně silný stres, ale v opačném gardu – že se jim nepodaří otěhotnět.

Má dlouhodobé polykání pilulek vliv na plodnost?

Demografické údaje tomu nasvědčují, i když chybí rozlišení mezi přímým hormonálním vlivem na plodnost ženy a důsledkem odkladu do vyššího věku. Podle biologů existuje i nepřímý vliv kontaminace pitné vody estrogeny na mužskou plodnost. Také moje empirická zkušenost mi říká, že u žen s neplodností najdeme téměř vždy v anamnéze mnohaleté užívání antikoncepce.

Stala se hormonální antikoncepce účinným pomocníkem v touze žen po emancipaci?

Ona je přímo nástrojem osvobození. Teprve v okamžiku, kdy ho žena dostala do ruky, se mohla plně emancipovat. S čím však ženy nepočítaly, je, že se také emancipovali muži z role živitelů a matky z role babiček. Mnoho žen zůstalo na své mateřství samo.

Znají teenagerky a mladé ženy dostatečně všechny vedlejší účinky? V internetových diskusích, na nichž se sejdou čtrnáctileté dívky s osmnáctiletými devatenáctiletými slečnami, ty starší radí mladším, aby si přečetly příbalové letáky.

Především by je měl zevrubně informovat gynekolog. V poslední době se to určitě zlepšilo. Lékaři jsou svědomitější, ubylo těch, kteří dávali recepty mezi dveřmi a na nic se neptali. A v příbalových letácích je opravdu vše podstatné uvedeno. Jenže ony ho nečtou. Podvědomě se vyhýbají konfliktu. Život je přece snadnější, když do sebe každé ráno hodím bezstarostně pilulku. S pochybnostmi, zda jsem se rozhodla správně, se tak lehce už nežije. Vidím to na očích středoškolaček, kterým přednáším v rámci hodin o sexuální výchově. Jsou v pohodě, dokud nezařadím slajdy s informacemi o hormonální antikoncepci. Ty, které ji užívají, přestávají vnímat.

Co by měly dívky vědět, když o ní začnou uvažovat?

V každém případě by měly pátrat po tom, zda někdo mezi blízkými příbuznými neměl hluboký zánět žil, mozkovou příhodu, embolii plic, karcinom prsu… měly by vědět, jestli nemají narušenou činnost jater, neprodělaly mononukleózu, nechat si vyšetřit koagulační faktory, které ovlivňují srážlivost krve. Jeden z dvanácti lidí má nějakou koagulační poruchu, to znamená, že minimálně jedna až dvě slečny ve třídě podstupují významné riziko, zvláště pokud kouří!

Je nějaký rozdíl v tom, zda užívám pilulky, lepím si náplast, nechám si píchnout injekci nebo zavést hormonální tělísko?

To je úplně jedno. Záleží pouze na tom, jaký způsob užívání mi vyhovuje více.

Mezi množstvím preparátů dostupných na našem trhu, také není speciálně jeden vhodný pro mladou dívku, zatímco jiný pro starší ženu, která už rodila? 

Estrogenová složka je u všech preparátů stejná, gestagenová je různá, ale z mého pohledu jsou ty rozdíly minimální. Opět jde víceméně o marketing. I když připouštím, že některý gestagen například snižuje aktivitu mazových žláz, ale způsobuje zase suchost vagíny. Záleží na hormonálním vyladění ženy, a to je individuální. Od toho se odvíjí, proč některý preparát vyhovuje více jedné ženě, zatímco druhé ne.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Existuje věková hranice, dokdy se nesmí hormonální antikoncepce předepsat?

Neexistuje.

Nezavrhujete jednoznačně užívání hormonální antikoncepce?

Ne. Jenom jsem proti jejímu zbytečnému a dlouhodobému užívání. Dívky, které s nikým pravidelně pohlavně nežijí a jaksi preventivně ji berou, kdyby náhodou s někým měly pohlavní styk, mohou použít kondom. Navíc si myslím, že urychlovat vstup do pohlavního života je zbytečné. Nač se okrádat o těch pár let platonických lásek, na které se tak hezky vzpomíná. A také se nedomnívám, že těhotenství zkazí dívce život. Že by nemohla vystudovat a udělat kariéru i s dítětem. Většina žen trápících se neplodností by měnila.

Budou někdy brát antikoncepční pilulky muži?

Antikoncepční pilulky pro muže existují dvacet let, ale nevyrábějí se, protože by je nikdo neprodal. Muž neotěhotní, nenese přímé důsledky narození dítěte. A pokud nechce, tak se nemusí podílet ani na jeho výchově. Tak to prostě je. Zodpovědnost leží primárně na ženě. A ta je bezpochyby velká.

Máte dceru, která brzy doroste do užívání hormonální antikoncepce. Co jí řeknete?

To je krásný obrat – „dorůst do uživatelky antikoncepce“. Připomíná to získání občanky, stal se z toho znak dospělosti, podobně jako kouření nebo pití alkoholu. Dceři řeknu to samé, co jiným dívkám. A co jsem řekla vám. Ale rozhodnout se bude muset sama. A nezastírám, že to rozhodování není jednoduché.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).