Hlavní navigace

Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

18. 3. 2018

Sdílet

 Autor: TLC
Televizní reality show Můj 300kg život ukáže osudy lidí, kteří nedokáží přestat jíst, přestože jim jejich posedlost ničí život.

Život ohrožující obezita je fenoménem, který ničí nemocného jak fyzicky, tak i psychicky a sociálně. Televizní reality show Můj 300kg život ukazuje, kam až může zajít posedlost jídlem.

Pořad stanice TLC původně aspiroval pouze na to být kronikou životních peripetií několika takto postižených lidí, díky dlouhodobému diváckému zájmu již šestým rokem poukazuje na tuto problematiku. „Snaží se dát naději nejen jejím přímým účastníkům, ale třeba i nemocným divákům tím, že rozproudí debatu, nabídne řešení a především odbourá stigmata, se kterými se obézní musejí dennodenně vypořádávat,“ uvádí TLC.

Přestože stanice připravila již šestou sérii tohoto pořadu (českému a slovenskému publiku ji nabídne od čtvrtka 5. dubna 2018), stále nemá nouzi o morbidně obézní účastníky své reality show.

Jídlo zabiják

Míra obezity se orientačně určuje pomocí známého BMI (Body Mass Index). Pokud jeho hodnota překročí čtyřicítku, jedná se o extrémní (morbidní) obezitu. Pro představu při výšce 170 cm jde o hmotnost 116 kg a více. Přesné posouzení provede lékař, který zahrne i další parametry, například pohlaví, objem svalů a typ postavy. U hrdinů reality show Můj 300kg život ale vážení netřeba, jejich obezita již pokročila natolik, že pomalu nejsou schopní normálně fungovat a jejich stav je patrný na první pohled.

Těžká obezita člověka vážně ohrožuje na zdraví a také na životě. Dokladem toho je i jeden z příběhů nové série, kdy jedenačtyřicetiletý účastník zemřel na zástavu srdce. A to přesto, že se mu předtím podařilo zhubnout o téměř sto kilogramů.

„Morbidní obezita je komplexní fyzický a psychologický stav utvářený mnoha prvky. To, že si sami pacienti neuvědomují, do jaké míry je fyzické povahy a do jaké míry je dán psychikou, je největší překážkou pro úspěšnou terapii. Mnozí si odmítají přiznat, že mají citovou nebo kompulzivní psychologickou poruchu, která je nutí se přejídat,“ vysvětluje specialista v oboru laparoskopických operací – doktor Younan Nowzaradan, řečený Dr. Now, který se na pořadu podílí. Obezitologii se věnuje přes čtyřicet let a rukama mu prošly již desítky pacientů.

Na psychologický aspekt obezity upozorňovala například i Laura Janáčková v českém pořadu FTV Prima Jste to, co jíte: „Troufám si říci, že hlavním důvodem bývá hlava. Souvisí nejen s motivací pro hubnutí, ale také s tím, proč to vlastně celé nastalo, a následně i s jojo efekty,“ říká psycholožka v rozhovoru. „Každý hubnoucí obézní by měl mít psychologa,“ myslí si také obezitoložka Dita Pichlerová.

Nedokáží si pomoct sami, ale bez nich to také nejde

Specialisté se snaží lidem s extrémní obezitou pomoci jejich problém vyřešit. „Je třeba bojovat opatrně a trpělivě postupovat malými krůčky. První metou je úspěšné zvládnutí operace gastrického bypassu, která spočívá v rozdělení žaludku na dvě části v podstatě za účelem jeho zmenšení,“ popisuje Younan Nowzaradan. Zmíněný zákrok zmenšení žaludku je sice rizikový, zůstává prý nicméně nejúčinnějším chirurgickým řešením této choroby a je v zásadě rutinní operací.

Bariatrické operace

Typy operací omezujících objem žaludku:

  • bandáž – kroužek na žaludku, kterým se zmenšuje objem žaludku
  • plikace – část žaludku je podhrnuta dovnitř do lumina, takže vytvoří řasu – pliku
  • sleeve – spočívá ve zmenšení žaludku až o osmdesát pět procent – z žaludku operatér vytvoří tzv. šál
  • bypass – odstranění části žaludku a části střev „z provozu“

Člověk po takových operacích musí jíst pravidelně a málo, musí dostatečně pít – ne souběžně s jídlem, ale před a po, a musí mít pravidelný pohyb. Doporučení se nijak nemění od běžných doporučení při dietě, s operací se ale dodržují snáze.

Více v článku: Bariatrická léčba obezity – zašívají pacientům žaludek, ne pusu

Chirurg také připomíná, že operace sice nutkavou potřebu jíst může zmírnit, největší kus práce ale čeká pacienta samotného: „To samozřejmě představuje nesmírnou psychickou zátěž – nemocný člověk se musí vyrovnat s destrukcí sociálních vazeb ke svým nejbližším i s tím, že je závislý na druhých. A naopak pacientovi blízcí musejí vstoupit do role morální opory a smířit se s tím, že část svého života obětují člověku, na kterém jim záleží.“

Nadváha a obezita mohou být také kontraindikací k určitým zdravotním výkonům. Patří mezi ně zejména léčba pohybového aparátu, například operace kolenních a kyčelních kloubů, vysokého tlaku, cukrovky, ale i lázně a další. Pacient sice nepřichází o nárok na nezbytnou léčbu, ale je od něj vyžadována součinnost formou redukce hmotnosti, aby léčba vůbec mohla mít žádoucí účinek.

V České republice může být obezita, respektive nesnížení hmotnosti, také důvodem pro ukončení úhrady některých léčivých přípravků. Omezení se vztahují i na zdravotnickou techniku, například při léčbě poruch spánku.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).