Hlavní navigace

Jsem otřesen, píše ministr včelařům

9. 12. 2015

Sdílet

 Autor: MZe ČR
V souvislosti s antibiotikovou kauzou „kolosálních rozměrů“ kritizuje ministr zemědělství kontrolní mechanismy Českého svazu včelařů.

Před sjezdem Českého svazu včelařů (ČSV) zaslal ministr zemědělství Marian Jurečka svazu a všem včelařům otevřený dopis. „Hluboce mnou otřásla zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy o kolosálním a dosud nevídaném rozměru kauzy antibiotik v medu od společnosti Včelpo s.r.o.,“ píše ministr.

Podrobnosti ke kauze nejdete zde: V medu na českém trhu jsou antibiotika

„Podle posledních zveřejněných informací probíhal obchod s takto závadným medem již nějakou dobu, což ukazuje, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale systémové a dlouhodobé selhání jak vedení společnosti Včelpo, tak dozorových orgánů ČSV, který je stoprocentním vlastníkem této společnosti.“ 

Přišli o Klasu, nic se nezměnilo

Marian Jurečka upozorňuje na skutečnost, že před několika měsíci byla téže společnosti odebrána možnost jeden z produktů označovat značkou Klasa, a to pro pochybení spočívající v nedodržení povinnosti mít v produktu výhradně med českého původu.

Je podle něj proto zjevné, že se společnost Včelpo nepoučila. „Navzdory tomuto radikálnímu kroku ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu se dopustila flagrantního porušení dalších právních norem a vrhla na český trh přinejmenším desítky tun potraviny, která je nezpůsobilá ke konzumaci.“

Kauza staví včelaře mezi nepoctivce

Problém s antibiotiky v medu a neschopnost jej řešit poškozuje nejen Včelpo a ČSV, ale včelaře jako komunitu staví v očích veřejnosti mezi nepoctivé, tvrdí ministr. Vnitřní kontrolní mechanismy ve svazu včelařů, které umožnily vznik „antibiotikové kauzy“ označuje za nefunkční.

Ministr adresuje svůj dopis ČSV před jejich celorepublikovým sjezdem a žádá o zvážení příčin a důsledků kauzy a uvážení dalšího postupu v rámci svazu.

„Je jen slabou útěchou, že následné kontroly Státní veterinární správy u několika desítek českých včelařů dosud dopadly na výbornou a antibiotika se v domácí produkci neprokázala,“ vyzývá ministr svým dopisem ke změnám mezi včelaři.


Podívejte se na některé nálezy letošního roku, mimochodem od stejné společnosti jako v aktuálním případě, více v článku Falšování medu v Česku vesele pokračuje:

Zdroj a dopis v plném znění: Mze ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).