Hlavní navigace

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

Rok co rok se rozšiřuje portfolio mléčných výrobků, které se dají sehnat na českém trhu. V letech minulých jsme přišli ke skyru, řeckému jogurtu či jogurtům zrajícím v kelímku. I letos už máme první novou vlaštovku, v regálech obchodů se objevilo jogurtové smoothie. A to hned od dvou výrobců. V čem se liší od jogurtových nápojů a jak vysvětlí výrobce čtyřicetigramový příděl cukrů v jedné lahvi?

Jogurtové smoothie není to samé co jogurtový nápoj

Vedle jogurtových nápojů či drinků se letos v chladicích pultech obchodů nově objevila i jogurtová smoothie. Od začátku ledna 2018 je vyrábí Hollandia Karlovy Vary a od března 2018 je nabízí olomoucká mlékárna Olma. Oba výrobci přitom mají na trhu i pestrou paletu jogurtových nápojů. Jaký je mezi nimi rozdíl? „BIO BiFi Drinky jsou ovocné jogurtové nápoje v bio kvalitě s tekutou konzistencí bez kousků ovoce a zeleniny. Dohladka rozmixovaná smoothie Balance nejsou v bio kvalitě, mají vyšší podíl ochucující složky a obsahují kousky ovoce a zeleniny. Jejich celková konzistence je hustší, ale stále pitná. V jogurtovém smoothie Balance se snoubí chuť čerstvého ovoce a zeleniny s lahodným jogurtem Hollandia,“ řekl nám Jan Škoda, marketingový manažer Hollandie.

V případě jogurtových smoothie od Olmy je rozdíl zejména ve vysokém obsahu ovoce a zeleniny. „Výrobek obsahuje až 40 % ovoce a zeleniny. Je to možné i díky obsahu koncentrátů ovocných a zeleninových šťáv. Co je naopak stejné, je zakysané mléko s obsahem pěti různých druhů mikroorganismů včetně třech probiotických (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. a Lactobacillus rhamnosus),“ vysvětluje Ivana Skokánková z útvaru vývoje a řízení jakosti v Olmě.

Není to ani jogurt se šťávami

Jogurtové smoothie se například v olomoucké Olmě vyrábí smícháním dvou základních surovin, zakysaného mléčného základu a ovocno-zeleninové složky. Ta obsahuje směs ovoce, zeleniny a koncentrátů jejich šťáv a další komponenty, přičemž koncentráty vznikají šetrným zahuštěním šťávy nebo pyré, tedy odstraněním vody. V tomto kroku se odstraňuje pouze čistá voda, přičemž všechny ostatní obsahové látky zůstávají zachovány.

„V jednom kilu koncentrátu je obsaženo ve skutečnosti až několik kilogramů původní suroviny podle míry zahuštění. Zpětným zředěním (přidáním tekutiny) pak dostaneme ovocnou šťávu či pyré se stejnými parametry jako před zahuštěním. V našem výrobku Smoothie jsou použity i takto připravené koncentráty ovoce a zeleniny,“ uvádí Ivana Skokánková. Koncentráty jsou při jejich výrobě zředěny na původní hodnoty mléčnou složkou. Tím vzniká zdánlivý paradox, kdy na obale jsou deklarována procenta přidaného koncentrátu, který je pak následně přepočten na skutečný obsah původního ovoce a zeleniny. „Takže i při dávkování 25 % může skutečně výrobek obsahovat 40% podíl ovoce a zeleniny,“ doplňuje Ivana Skokánková.

Hollandii, nebo Olmu?

Rozdíl mezi jogurtovými smoothie od jednotlivých mlékáren tkví zejména v konzistenci. To z Hollandie je s kousky ovoce a zeleniny, to od Olmy též, ale je výrazně hustější. Zatímco Olma s příchutěmi příliš neriskuje a sází na kombinace, které jsou obecně populární, Hollandie kromě klasických kombinací vyrukovala i s odvážnými mixy, kde se nebojí červené řepy, zázvoru ani konopného semínka.

Druhy smoothie na českém trhu

Jogurtová smoothie (Olma)

  • broskev/mrkev/jablko
  • jahoda/ananas/jablko
  • pomeranč/mango/mrkev/jablko

Jogurtová smoothie Balance (Hollandia)

  • jablko/pomeranč/banán
  • špenát/jablko/hruška/banán
  • banán/červená řepa/zázvor
  • maracuja/avokádo/konopné semínko

Rozdíl není v cenách, ty se pohybují kolem třiceti korun za kelímek, ale v gramáži. Zatímco jogurtové smoothie od Olmy váží 320 g, Balance od Hollandie má o sto gramů méně. Jak můžete porovnat v naší fotogalerii, ačkoliv jsou smoothie od Olmy a Hollandie výrazně odlišné, pokud jde o gramáž, na objemu to zase tak velký rozdíl není. Rozdílná hmotnost ale nemusí být nevýhoda, zejména když se podíváte na složení.

Čím větší balení, tím více cukrů

Podle výživových údajů na obalu mají obě smoothie 12 až 13 gramů cukru na sto gramů výrobku. To u Smoothie Balance dělá skoro třicet gramů cukru, u Jogurtového smoothie od Olmy čtyřicet dva gramů cukru.

Ale pozor, dle Ivany Skokánkové je třeba dobře rozlišovat pojmy cukr, cukry a sacharóza. Zatímco cukrem se většinou myslí cukr řepný, pod pojmem cukry už se skrývá kterýkoliv z mono- a disacharidů (např. řepný cukr, sacharóza, glukóza, laktóza, fruktóza).

„Když to dobře nerozlišujeme, je výsledkem, že sčítáme jablka s hruškami. Cukr – sacharóza – tvoří v mléčných výrobcích jen část deklarovaného množství cukrů na obale. Typicky třeba u smoothie tvoří cukry 12 nebo 13 g, podle druhu. Z toho zhruba 3,5–4 g tvoří laktóza nebo cukry vzniklé enzymatickým působením mikroorganismů v nápoji (tedy glukóza a galaktóza). Další skupinou jsou potom cukry, které do výrobku vnese ovoce – zase se jedná o směsi fruktózy, glukózy a dalších cukrů podle použitého ovoce. 100 g výrobku obsahuje 5,5 nebo 6 (jahoda/ananas) gramů sacharózy. Jedno balení potom obsahuje celkem 38–42 g cukrů, z čehož sacharózy, obecnou češtinou řečeno cukru, je pouze 17,5–19,2 gramu,“ vysvětluje Ivana Skokánková s tím, že se málo ví, že oslazené zakysané výrobky díky obsahu bílkovin, zastoupení směsi různých cukrů i obsahu tuku mají velmi nízký glykemický index.

Cukry se tedy do krevního řečiště uvolňují pomalu a postupně a hladina krevních cukrů nekolísá. „Nechali jsme si tyto hodnoty změřit a dá se říct, že jak pro jogurty, tak pro nápoje platí, že glykemický index se pohybuje kolem 45. Při konzumaci tedy nedochází k výraznému rozkolísání hladiny krevních cukrů, což je z pohledu prevence např. metabolického syndromu dobré,“ říká odbornice. Obdobně, avšak stručněji, hájí cukry v jogurtových smoothie od Hollandie Jan Škoda: „Část připadá na mléčný cukr, laktózu, a další cukr je obsažen v ovoci a zelenině.“

Není to žádná malá svačinka

Jogurtové smoothie není jen takovou malou rychlou svačinkou, energeticky je poměrně vydatné, takže osvěží a zasytí. Podle Jana Škody hájícího barvy Hollandie jde o plnohodnotnou náhražku jídla vhodného pro aktivní lidi s nedostatkem času.

„Při posuzování obsahu cukrů musíme potravinu vnímat v celkovém kontextu. Pokud zasadím podobnou sladkou potravinu do denního jídelníčku, který je jinak vyvážený a nevychýlený ve prospěch nadměrné konzumace cukrů, není na tom nic špatného. Je také potřeba zvážit celkový výdej energie, protože referenční hodnota příjmu jakékoliv živiny je vztažena na ženu středního věku se sedavým zaměstnáním. Každý si tedy smoothie může zařadit do jídelníčku podle svých potřeb a preferencí,“ říká Ivana Skokánková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).