Hlavní navigace

Jóga vhodná k odbourání stresu a únavy. Někteří lidé by se do ní ale pouštět neměli

4. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Petra Šlechtická, Jóga studio Poděbrady
Vypadá jako univerzální relaxační způsob, jak zatočit s nahromaděným stresem posledních měsíců. Tzv. restorativní jóga tohle všechno umí, ale není pro každého. Stres totiž za určitých okolností může prohloubit, a někomu tak i ublížit.

Meditační typy jógy, ke kterým se řadí i tzv. restorativní jóga, se těší čím dál většímu zájmu. Odpočinek, relaxace, uvolnění – všechno, co nám v posledních několika měsících vlivem stresu z koronaviru a z něj plynoucích opatření chybělo, potřebuje spousta z nás někde získat zpátky a jóga jako taková se nabízí. I s jógou se ale musí opatrně a s rozmyslem a s meditační o to více, jak nám vysvětlila terapeutka a lektorka z Domu jógy Denisa Koubková.

Co se dozvíte v článku
  1. Jóga „po koronaviru“
  2. Co je to restorativní jóga
  3. Proč nemůže být pro každého
  4. Kdo by ji měl zkusit
  5. Jak probíhá lekce restorativní jógy
  6. Cvičit můžeme i doma

Jóga „po koronaviru“

Typická představa jogína, jak ho vnímá laická populace, je jasná: je klidný, vyrovnaný, se stresem umí pracovat. Denisa Koubková vedla v době, kdy byla všechna studia povinně zavřená, pár jógových lekcí individuálně. A i na těch, kdo se józe již věnovali, viděla, že vnější okolnosti nás ovlivňují všechny:

„Každý v sobě máme emoční i fyzické bloky, ledacos dědíme z rodiny. To vše se rádo vyplavuje v době nekomfortu, jakému jsme byli vystaveni všichni. A navíc jsme jím byli zaskočení. Každý reaguje jinak – někdo agresí, jiný těkavostí, či naopak apatií nebo nemocí, pocitem, že nevíme, co dřív,“ popisuje lektorka.

Jóga může být po tomhle těžkém období jedním z nástrojů, jak se dostat znovu do své kůže – podobně jako pro někoho třeba běh, kreslení nebo dobré jídlo.

„Díky práci na sobě při relaxační józe můžeme prohlubovat vztah sami k sobě, dosáhnout harmonie a sebepřijetí, vlastně se postupně odblokovávat, svlékat jako obaly z cibule,“ popisuje Denisa Koubková, proč restorativní jóga může být právě teď skvělý nápad. 

Co je to restorativní jóga

  • Restorativní jóga vychází z anglického slova restore, které znamená obnovit, ozdravit či znovu nastolit rovnováhu. Zvláště může pomoci v období, kdy potřebujeme omezit stres a únavu, které jsou důsledkem našeho rychlého či napjatého způsobu života.
  • Tato jóga vychází z metody rozvinuté B. K. S. Iyengarem, který patří mezi největší mistry jógy tohoto století. 
  • Mnoho pozic je podobných běžným jógovým ásanám, ale jejich provádění je pomalejší, setrvává se v nich i několik minut a využívá se podpory pomůcek, aby se tělo i mysl cítily pohodlně. 
  • Použití pomůcek má svá pravidla a principy, lektor většinou hledá dosažení určitého tvaru těla v ásaně, aby mělo podložení prospěšný účinek.

Proč nemůže být pro každého

Oč lépe se měl uplynulé týdny a měsíce člověk, který si obavy příliš nepřipouštěl a řídil se selským rozumem a momentálním dnem, než ten, kdo trávil čas pročítáním hypotéz, sledováním počtu nakažených a spřádáním scénářů, co a jak bude? Podle Denisy Koubkové není restorativní jóga zdaleka pro každého, i když by se mohla nabízet jako řešení pro to, jak se uvolnit. Jejím základem je totiž delší spočinutí v jógových asánách.

„Když si představím někoho emočně slabšího, kdo má sklony až k depresím, či někoho emočně složitého, pak se všechno tohle může ještě prohloubit tím, jak bude v jógových ásanách trávit na první pohled dlouhé nečinné minuty. A bude tak mimo svou komfortní zónu,“ vysvětluje lektorka.

Nečinnost (i když spíš zdánlivá) u takových lidí může vyvolat neklid, pocit chycení do sítě. Třeba stav podobný tomu, když se začítali do děsících informací o nové nemoci v tisku. Pro koho a kdy je naopak restorativní jóga vhodnou variantou?

Galerie: Jak se cvičí restorativní jóga

Kdo by ji měl zkusit

„Restorativní jóga je vhodná třeba jako kompenzace a nemusí být jen pro ty, kdo už mají s jógou zkušenosti,“ objasňuje Denisa Koubková. „Dobře ji k regeneraci mohou využít i sportovci nebo ti, kdo praktikují třeba silové formy jógy.“

Pro tenhle typ jógy není nutné laicky řečeno „umět dát nohu za hlavu“. Pomůže krevnímu oběhu, detoxikaci, povolení svalů. Harmonizuje tolik skloňovanou imunitu, uvolňuje páteř a hluboké svaly. Ten, kdo čeká, že si na lekci „dá do těla“, ale může být podle Denisy Koubkové zklamaný:

„Průběh lekce je pomalý, vystřídá se třeba jen pět nebo šest ásan, které nejsou dynamické, za pomoci pásků, kvádrů a dalších jógových pomůcek. Je třeba se nachystat na zdánlivou nečinnost, které se odevzdáme. Splyneme dechem s pozicí a pozorností dovnitř do sebe. Tělo i psychika to uvítají,“ doplňuje lektorka. „Pro očekávaný efekt je potřeba cvičit alespoň půl hodiny třikrát týdně.“

Jak probíhá lekce restorativní jógy

Ledacos se můžeme naučit a úspěšně využít i doma. Lektor má ale minimálně v začátcích velký význam, proto se hodiny restorativní jógy vyplatí navštěvovat. Nejde totiž jen o nějaké „ležení“. 

Lektor použije pomůcky každému na míru: někdo potřebuje pomoci s krční páteří, jiný s bedry, někdo vůbec nemůže zůstat v poloze na zádech. Po minutě až dvou v dané pozici je možné, že bude potřeba překonat i určitý pocit nepohodlí, způsobený tím, že se ke slovu dostává hluboký myofasciální systém, o němž většinou ani netušíme. Vše se kompenzuje soustředěním na dech, který postupně rozpustí praktikujícímu pocit nekomfortu.

„Ve všech pozicích se pak setrvá i více než tři až pět minut, uvolní se hluboké svaly a fascie, které drží svaly u kostí,“ popisuje lektorka. „Postupně nastává stav prožitku silné relaxace a hluboký klid. To všechno se může odehrávat třeba i za zvuků tibetské mísy nebo rozprašování vonných esencí. Někdy dojde i na slzy a uvolnění emočních bloků. Stává se i to, že někdo doslova uteče… Jiný cítí ještě další tři hodiny doznívání příjemných pocitů,“ přibližuje různorodost reakcí Denisa Koubková.

Cvičit můžeme i doma

Prvky z restorativní jógy se dají vyzkoušet i doma, místo jógových pomůcek poslouží třeba polštáře, srolované deky nebo pásky od županu.

„Instruktor má ale praxi, vhled i hlubší znalosti, pomůže nám lépe do vhodné polohy, a hlavně se díky němu rychleji dostaneme tam, kam je aktuálně třeba,“ dodává Denisa Koubková.

Určitou cestou tak může být třeba navštívit několik lekcí a některé prvky přenést domů jako pomocníka proti stresu.

„Teď po týdnech stresu může být jakákoliv jemná, relaxační či meditační jóga výzvou,“ shrnuje lektorka. „Pomůže nastolit vnitřní klid, povolí chronicky spastické svaly. Díky ní už nemusíme doslova drtit zuby o sebe. Tělo se tak stane nástrojem, jak na sobě pracovat a uvolňovat mysl.“

Odborná spolupráce:

Mgr. Denisa Koubková

Lektorka Domu jógy, její lekce jsou zaměřeny na jemné propojování jógových ásan v rytmu dechu, protažení, posílení, zahřátí těla a zklidnění mysli. Vše s respektem k potřebám vlastního těla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).