Hlavní navigace

Jóga venku – méně stability, více soustředění

17. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Archív Andrey Smékalové
Slunce nad hlavou a vlhká tráva pod nohama. Jóga pod širým nebem je pro aktuální roční období jako stvořená. Co navíc vám přinese čím dál oblíbenější body-mind cvičení venku?

Možná jste při dovolené u moře cestou na snídani nenápadně pokukovali po všech, kdo tu po východu slunce různě protahovali svá těla a splývali s přírodou ve více či méně dokonalých ásanách. Cvičení jógy znamená oproti tělocvičně pár změn. Shrnula je Andrea Smékalová, cvičitelka jógy a instruktorka jógy pro Školu fitness profesionálů FISAF.

Terén je úskalí i výhoda

Máte-li idylickou představu o tom, že vše naučené z tělocvičny převedete do horkého písku nebo zelené trávy v parku, realita vás zprvu může zaskočit: „Pokud stojím na trávě či v písku, musím zapojovat více svaly chodidel a fixovat více celý středový core břišní stěny,“ vysvětluje Andrea Smékalová. „Musím jít více a více do klidu a pozorování zevnitř. A vše, co je zvenku, se snažím nevnímat.“


Autor: Archív Andrey Smékalové

„Cvičení mimo tělocvičnu má jiný rámec – a to vzduch, energii slunce, přírody a propojení všeho vnitřního s tím vnějším,“ říká instruktorka Andrea Smékalová

Nerovnosti terénu vás budou nutit k větší koncentraci – připravte se třeba na mokrá a kluzká chodidla či ruce, počítat se musí i se všudypřítomným hmyzem nebo kapkami potu, na které jste z chladné tělocvičny třeba nebyli zvyklí.

„Cvičení jógy mimo tělocvičnu má jiný rámec – a to vzduch, energii slunce, přírody a propojení všeho vnitřního s tím vnějším,“ přidává Andrea Smékalová pozitiva. „Co je nahoře, je i dole, a co uvnitř, je i vně. Je to krásný proces z vnějšku dovnitř a o tom je jóga. Stát se jedním organismem, nebýt oddělen, být součástí.“

Terén vám pomůže k jógovému zdokonalení – nestabilita nutí více se soustředit na ukotvení chodidel nebo rukou, určitě se i více zaměříte na svůj dech. A také se budete učit nenechat se rozptýlit dalšími vnějšími vlivy: třeba kolemjdoucími.

„Soustředění v přírodě či v parku je pro začátečníka těžší, jelikož se vnímá pozorován a hodnocen. Jeho stabilita v pozicích není stejná jako v tělocvičně. Ale když jdeme právě pomocí hlubokého dechu více a více do koncentrace, tak se cvičení stává hrou,“ slibuje Andrea Smékalová.

Galerie: Musíte být v práci? Tipy na jógu do kanceláře

Jóga podle předpovědi

Ať už park, nebo pláž, pro jógu venku je zásadní počasí. A jestli se nadchnete a budete chtít cvičit na vzduchu za každou cenu, nepřehánějte to. „Pro jógu není nikdy dobrý vítr, chladno a déšť,“ upozorňuje instruktorka. „Jóga je spojena s klidem a teplem, aby svaly a šlachy byly prohřáté, nikoliv napnuté a chladné. Což se v chladném počasí děje. Bohužel ani teplé oblečení nepomáhá, často je pak lepší volit tělocvičnu.“

TIP: Aby běh neškodil: Kdy už je dost teplo na krátké kalhoty?

Vyberte si instruktora

Chcete cvičit ve skupině pod vedením instruktora? Není třeba hledat nikoho se speciální kvalifikací „do přírody“. Při hledání pravého kurzu pro vás je dobré řídit se instinktem. Jóga je o energii – vaší i učitele. Ten k sobě podle Andrey Smékalové také přivede energeticky podobnou skupinu lidí, jako je on sám.

„Při výběru jde samozřejmě i o úroveň náročnosti jógy. Pokud toužím po klidné meditativní lekci, nevolím dynamické směry, a obráceně,“ dodává lektorka.

Velký přehled: Druhy jógy od A do V

Cvičit podle aplikace

Mediální svět má nepřeberné množství možností pro všechny, kteří chtějí cvičit sami a skupinu ani instruktora nepotřebují nebo nechtějí. Andrea Smékalová doporučuje shlédnout třeba jógové profily na instagramu. Vyzkoušené má i aplikace Yogaglo.com a Moje-joga.cz. A potvrzuje, že je o jógu podle elektronického návodu stále větší zájem. Kontakt ale nenahradí: „Já osobně zastávám názor, že cvičení s učitelem a ve skupině má své kvality a progrese změny cvičení a i mentálních změn je vždy v osobním setkání intenzivnější a kvalitnější,“ říká instruktorka.

Aplikace proto berte spíše jako doplněk. Jednou ze stěžejních součástí jógy je totiž také učit se vnímat sebe v kolektivu a přitom být sám v sobě. „Nejde jen plnit výkony, ale vnímat sebe jako individualitu s respektem a laskavostí. Být pozorný vůči okolí, ale především vůči sobě, i toto učí jóga,“ uzavírá Andrea Smékalová, kterou můžete na přelomu srpna a září potkat v rámci kurzu Fisaf jóga basic; dozvíte se tu spoustu zajímavostí o filozofii jógy, o anatomii a fyziologii lidského těla, ale také získáte základy a principy ásan a mnohé další dovednosti.

Odborná spolupráce:

Andrea Smékalová

Cvičitelka jógy, majitelka Om Yoga Studia a garant rekvalifikace Instruktor jógy pro Školu fitness profesionálů Fisaf.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).