Hlavní navigace

Jóga smíchu nerozlišuje mezi předstíraným a skutečným smíchem

12. 7. 2013

Sdílet

 Autor: archív Petra Fridricha
Smích léčí nejen duši, ale i tělo. Že byste se rádi smáli, ale nemáte čemu? Pak vyzkoušejte jógu smíchu. Ta už vás smát naučí, bez důvodu, bez vtipu. Kdo se směje, prodlužuje si život.

Smích je všeobecně definován jako hlasitý projev veselí a radosti, jako reakce na humorný podnět. Smát se však můžeme jen tak, bez důvodu a tím posilovat naše zdraví.

Právě z toho vychází jóga smíchu, speciální cvičení, které kombinuje některé prvky jógového dýchání a smích.

Metodu jógy smíchu vymyslel v polovině 90. let indický lékař Madan Kataria, v České republice ji propaguje smícholog Petr Fridrich. A jak taková lekce vlastně probíhá? „Na začátku seznámím účastníky s historií a principy, poté se krátce rozcvičíme a protáhneme a potom již následují samotné smíchocviky,“ vysvětluje.

Smích na téma...

Smíchocvik je smích na různá témata. Třeba cvik nazvaný Milkshake spočívá v tom, že si cvičící představují, jak drží v rukou dvě sklenice mléka, přelívají jednu do druhé a poté je s hlasitým smíchem pijí. Takhle to možná zní trochu divně a ne úplně k smíchu - musíte to vyzkoušet.

Jóga smíchu staví na tom, že naše tělo není schopné rozlišit mezi smíchem předstíraným a spontánním. „Na začátku smích pouze předstíráme, na základě našeho vlastního rozhodnutí se smát. Po určité době tohoto předstírání se do krve vyplaví endorfiny a obvykle se pak spustí i přirozený, spontánní smích,“ popisuje Petr Fridrich. Toto cvičení je nejčastěji provozováno ve skupině, neboť jak všichni víme, smích je nakažlivý. Tuto emoční nakažlivost způsobují tzv. zrcadlové neurony.

Vysmějte použitý vzduch

Velice důležitou součástí je dýchání. „Při józe smíchu v podstatě vysmějeme ´použitý´ zbytkový vzduch z našich plic tím, že se při smíchu stlačují břišní svaly a bránice. Abychom se mohli smát dále, je třeba hlubokým dýcháním doplnit kyslík, bez toho by nebylo možné smát se příliš dlouho, tělo by nebylo okysličeno a byli bychom unavení, “ uvádí Petr Fridrich. Současně také hluboké dýchání pomáhá regeneraci a uvolnění před dalšími náročnějšími smíchocviky.

Zde jóga smíchu vychází ze starověké vědy o jógovém dýchání, která chápe dech jako prostředníka, jehož pomocí do našeho těla přijímáme kosmickou energii. Dech je tak chápán jako životní energie.

Přečtěte si: Správné dýchání se nejlépe učí vleže

Smích jako univerzální lék

Možná vás napadlo, proč to ti lidé vlastně dělají? Jednak proto, že mají lepší náladu, ale také kvůli tomu, že smích léčí. Pozitivní vliv smíchu na náš organismus byl předmětem mnoha vědeckých zkoumání, která to skutečně potvrdila. Konkrétními příklady, jak je ve své knize Léčivá moc smíchu popisuje doktor Karel Nešpor, může být např. posílení imunity nebo odbourávání stresu. „ Smích snižuje negativní účinky stresu, dochází k poklesu sekrece hormonů, jejichž zvýšená hladina je pro stres charakteristická, jako dopamin, adrenalin a kortizol,“ uvádí Karel Nešpor. Smích také povzbuzuje krevní oběh, posiluje bránici či dýchací systém a srdce.

Pozitivní vlivy jógy smíchu na fyzické zdraví

  • Posílení imunity
  • Regulace krevního tlaku
  • Prevence srdečních chorob
  • Snížení pocitu bolesti
  • Prokrvení vnitřních orgánů
  • Podpora oběhu v lymfatickém a trávicím systému
  • Zlepšení funkcí mozku - koncentrace, učení apod.
  • Masírování specifických svalů
  • Spalování kalorií

Zdroj: Petr Fridrich

Blahodárné účinky má smích i na naši psychiku, nejen že nám pomáhá lépe se vyrovnat s již zmíněným stresem nebo syndromem vyhoření, ale podle Petra Fridricha může přinést ještě mnohem více. „Smích pomáhá budovat optimistický životní postoj, jeho pomocí si dokážeme vytvořit pocit odstupu a nadhledu a jiné perspektivy od starosti či úzkosti. Současně podporuje spontánnost hravost a tvořivost,“ vysvětluje, „smíchem jsme schopni odstranit některé emoční bloky, díky smíchu jsme rovněž v kontaktu sami se sebou, což umožňuje sebereflexi, sebepřijetí apod.“

Pozitivní vlivy jógy smíchu na psychiku

  • Prevence proti stresu a syndromu vyhoření
  • Rychlejší a pozitivní vzpamatování ze stresových zátěží
  • Zvýšení úrovně emoční adaptability
  • Budování optimistického životního postoje
  • Odstranění emočních bloků  
  • Napomáhá schopnosti sebereflexe
  • Pozitivně rozvíjí vztahy k druhým lidem

Zdroj: Petr Fridrich

Pokud vás jóga smíchu zaujala a rádi byste se životem prosmáli a zlepšili své zdraví, můžete navštívit jednu z lekcí, které probíhají každý měsíc v podkroví Divadla Kampa v Praze. Kurzy však nepravidelně probíhají i na jiných místech republiky, stačí sledovat web Petra Fridricha Smíchologie.cz nebo jeho Facebook.

Zájemci najdou mnoho informací na téma smích také na stránkách Karla Nešpora.

Madan Kataria: Laughter Yoga International News


Čtěte dále: Jen imbecil může být trvale šťastný

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Mediálních studií, píše zejména o tom, co považuje v životě za nejdůležitější - o zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).