Hlavní navigace

Jóga (nejen) pro zdravá záda

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jednou z nejčastějších bolestí je bolest zad. Postihuje všechny – jak staré, tak mladé. Bolest zad lze řešit i alternativně. Například pomocí jógy.

Jóga by neměla nahrazovat konzervativní léčbu. Při každé větší bolesti je rozumné zajít si za lékařem. V případě, že řešíte bolest zad už v počátcích, nebo jestli jste už po nějakém léčení, tak je jóga výbornou prevencí pro zdravá záda.

„Díky pravidelnému cvičení se naučíte vnímat své tělo,“ říká lektorka jógy Dana Štěpánová. Při józe tedy nejde úplně o to zaměřit se při cvičení na ten daný problém, ale celkově posílit tělo. Podle lektorky chodí lidé s tím, že pomocí jógy chtějí odstranit své bolesti. Ve většině případů se však z „nutného“ cvičení stane návyková droga.

Jde o víc než o cvičení

U jógy totiž nejde primárně o to zacvičit si, ale naučit se dýchat a – jak už bylo řečeno – vnímat své tělo. V momentě, kdy cítíte bolest, pak máte zpomalit a ubrat, nikoli přidat. Proto také většině lidí pomůže cvičení jógy. Jakmile se naučí vnímat bolest již v zárodcích, naučí se pak vyhýbat činnostem, při nichž bolest začíná.

První známky uvolnění od bolestí začíná většina lidí cítit po třetí až čtvrté hodině jógy. Podle Dany Štěpánové je to čas, kdy už znáte, nebo alespoň máte ponětí o pozicích a začínáte se soustředit na pocit, jaký v nich máte. Pokrok uvidíte, když se dostanete do bodu, kdy se v pozicích, které vám dříve dělaly potíže, cítíte dobře. Potom se z obyčejného cvičení stane záliba. Protože v józe jde o to překonávat své vlastní hranice. Trvá několik let, než se jogín dopracuje k těm nejtěžším pozicím a zvládá je bez problému. A jestli vůbec někdy. Důležité je také vědět, jak správně cvičit, abyste si naopak ještě neublížili.

Žít bez bolesti

Samozřejmě jako u každého cvičení je důležitá pravidelnost. Základem úspěchu, jak udržet v kondici své tělo a žít bez bolesti, je cvičit každý den. Nejlépe dvakrát denně. Ráno, ihned po probuzení, je nejlepší nastartovat své tělo cvičením po dobu deseti až patnácti. Jde hlavně o protáhnutí a rozpohybování zad a celého pohybového aparátu.

Večer naopak jde o uvolnění po celodenním namáhání, ať už celý den chodíte, nebo sedíte. Rizikovější skupinou jsou dle lektorky Štěpánové lidé, kteří většinu dne sedí: „Při kurzech vnímám, že lidé, kteří mají sedavé zaměstnání, potřebují mnohem více cvičit než lidé, kteří při práci i chodí,“ říká.

Galerie: Tipy na každodenní cviky do kanceláře

Pomoc i po porodu

Velkou skupinou lidí s problémy se zády jsou maminky. Při častém zvedání dětí a manipulaci s nimi dochází k velké zátěži pro záda a paže. I zde může pomoct pravidelné cvičení.

Ze své vlastní zkušenosti vím, že stačí i necelých deset minut, kdy se po ránu rozhýbete, a dokážete tak předejít bolestem zad. Stačí šest až deset pozdravů slunce, protažení zad a posilování břicha, které je po těhotenství oslabené. Právě zpevnění středu těla a každodenní protažení páteře dle mé zkušenosti napomáhá stabilnějšímu držení těla. Díky pravidelnému cvičení mě po týdnu přestala bolet záda a zesílily mi ruce.

S čím dalším dokáže jóga pomoci?

Kromě předcházení bolesti je výborným vedlejším procesem i hubnutí, které jde s jógou ruku v ruce. Dle zkušeností Dany Štěpánové při cvičení čtyřikrát týdně po jedné hodině můžete zhubnout až šest kilogramů. Tento jev je způsobený pravidelným pohybem a také tím, že se naučíte vnímat své tělo.

Jakmile totiž posloucháte, co váš organismus chce a potřebuje, nebudete jíst přebytečné a škodlivé potraviny, nebo se naopak najíte v případě, kdy vycítíte hlad. A i snížení váhy sníží zátěž na váš pohybový aparát. A tím zmizí i bolest.

A jaká další pozitiva vám přinese cvičení jógy, kromě pomoci s bolavými zády či redukce hmotnosti?

Jóga pro zdraví:

  • zlepšuje kvalitu spánku,
  • zlepšuje trávení,
  • naučí vás správně dýchat,
  • udržuje hormonální rovnováhu,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • je prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Jóga je jednoznačně hitem posledních let. To ale není vůbec na škodu, protože je pro naše tělo prospěšná. U jógy nejde pouze o cvičení, ale o vnímání dechu, protažení, o vnímání bolesti a všech dalších projevů našeho těla.

Kromě té fyzické části také nabízí jóga i úlevu po stránce psychické, kdy se při tomto cvičení uvolníte a zapomenete na svět kolem. A právě ani tahle část jógy by neměla zůstat opomíjená, protože jak praví klasik: „Ve zdravém těle zdravý duch.“ Takže kromě svého těla si můžete ulevit od nadmíry stresu, který je v dnešní době, troufám si říct, stejně škodlivý jako kouření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně a mladá maminka, která miluje vaření, zajímá se o zdravý životní styl a ekologii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).