Hlavní navigace

Jóga dětem prospívá a ještě je baví

28. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Využití jógy jako terapie zlepšuje psychický i fyzický stav dětí, pomáhá při potížích s hyperaktivitou nebo alergiemi, ukázal výzkum. Cvičení je navíc pro děti zábavné.

V rámci své závěrečné práce k ukončení studia aplikované psychologie na univerzitě Fontys Eindhoven v Nizozemsku zkoumala Iveta Hanušová, certifikovaná učitelka a terapeutka dětské jógy, účinky jógy jako terapie pro děti.

Z výzkumu vyplývá, že využití jógy jako terapie zlepšuje psychický i fyzický stav dětí, pomáhá při potížích s hyperaktivitou nebo alergiemi a navíc je zábavnou formou vybízí k pohybu. Většina dětí z experimentální skupiny potvrdila, že je cvičení velmi baví.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Jóga dětem prospívá a ještě je baví

Ve své práci se terapeutka zaměřila na výzkum dětské jógy jako atraktivního způsobu, jak děti stimulovat ke zdravému pohybu hravou cestou za použití jejich bohaté fantazie, a jejího vlivu na děti ze zdravotního i psychologického hlediska. Nejprve prostudovala již existující studie z různých zemí světa týkající se efektů jógy, které jí pomohly potvrdit výrazné účinky jógy napříč celosvětovou společností.

V další části práce provedla vlastní experiment. Ten trval 5 týdnů a zúčastnilo se ho 69 dětí ve věku od 3 do 12 let. Účinky jógy zkoumala zejména z hlediska:

  • vlivu jógy na chování,
  • zdraví,
  • emocionální stav dítěte

Skupina 49 dětí prošla průběhu výzkumu jógovou terapií (jógová terapie je „jóga šitá na míru“), o kterou se postaralo 9 učitelů dětské jógy z různých koutů Nizozemska. Kontrolní skupina 20 dětí pak zůstala po celou dobu bez jakékoliv intervence. Pozitivní výsledky z vědecké literatury o účincích jógy na chování, zdraví a emocionální stav dítěte byly experimentem potvrzeny. Tento program jógy vede ke zlepšení chování, zdraví a emocionálního stavu dítěte.

Závěry z výzkumu

Chování

Dětem, které mají problémy například s leností, únavou, depresí, nedostatkem energie nebo pocity úzkosti, pravidelné specifické cvičení jógy velmi dobře prospívá. Jóga má také pozitivní vliv při hyperaktivitě, impulzivitě, vzpurnosti a agresivním chování. Velké zlepšení bylo zaznamenáno u dětí s příznaky ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou).

Zdraví

Jóga výrazně pomáhá dětem s různými zdravotními problémy. Z výzkumu vyplývá pozitivní vliv jógy při bolestech hlavy, střevních potížích, při různých alergiích, bolestech zad, nevolnosti, bolestech břicha a při řadě dalších potíží. Nadto je obecně známo, že dostatek pohybu je pro zdraví dětí velice důležitý.

Emoce

Experiment prokázal pozitivní vliv na emocionální stav dětí. Dobré výsledky byly také potvrzeny rodiči dětí, které se experimentu zúčastnily. Zaznamenali výrazné emoční změny u svých dětí.

Půlroční výzkum byl proveden ve spolupráci s akademií Jip&Jan, což je vzdělávací institut pro cvičitele dětské jógy v Nizozemsku. Poznatky o příznivém vlivu jógy na všeobecný stav dětí z předešlých studií se znovu potvrdily, a prostřednictvím výsledků nově provedeného experimentu byly dokonce inovovány.

Ukázku hravého pojetí dětské jógy můžete vidět na videu: http://www.you­tube.com/watch?v=2M_ndlk­xVro&feature=y­outu.be

Zdroj: Effecten van Yogatherapie bij kinderen

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).