Hlavní navigace

Jizva je vizitkou lékaře i pacienta. Sádlo na hojení vůbec není špatné, říká chirurg

10. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po řadě operací nám zůstává na památku jizva. Větší, či menší. Hezčí, či ošklivější. Bolestivá, nebo taková, že o ní ani nevíme. Něco ovlivní lékař, něco individuální dispozice pacienta, mnohé my sami správnou péčí.

Říká se, že jizva je chirurgova vizitka. Podle mikrochirurga a estetického chirurga Svatopluka Svobody to není takhle jednoduché. „Žádný chirurg světa neumí operovat bez jizev (snad kromě zručných Filipínců, kteří operují holýma rukama – ale to je samozřejmě podvod a hezký eskamotérský kousek, který nemá s medicínou nic společného). Skutečnost je taková, že každá rána, byť sebejemněji provedená a sešitá s největší pečlivostí a nejkvalitnějším šicím materiálem, se hojí jizvou,“ říká vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria a vedoucí jednotky intenzivní péče Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Samozřejmě že technikou operace, provedením stehů, použitím dobrého šicího materiálu i následnou péčí lze jizvy ovlivnit, podle lékaře je však třeba si uvědomit, že způsob a typ hojení je záležitostí zcela individuální, stejně tak i tvorba jizev. „Tam, kde se někdo zhojí jizvou nepatrnou jak vlasová čárka, může mít jiný jizvu hrubou a nepěknou,“ popisuje zkušený chirurg.

Co se dozvíte v článku
  1. Problematická místa – kde se jizvy špatně hojí?
  2. Co je to vlastně jizva
  3. Za výsledek je zodpovědný lékař i pacient
  4. Týdny klidu
  5. Promašťovat, klidně sádlem
  6. Správná péče o jizvu
  7. Oprava jizvy je možná jen někdy

Problematická místa – kde se jizvy špatně hojí?

Obecně se podle lékaře dá říci, že špatně se kůže hojí tam, kde je více napjatá a pohybuje se – tedy nad klouby, třeba na přední straně kolen; ale nemusí to být vždy pravda. „Kupodivu ale velmi špatné místo pro jizvu je přední strana hrudníku, a zejména oblast dekoltu u žen,“ upřesňuje dr. Svoboda.

Tyto zkušenosti potvrzuje i dermatoložka Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl: „Obecně platí, že horší hojení je v oblasti krku a v dekoltu, zvláště u žen. Ale při sklonu ke špatnému hojení rány může vzniknout ošklivá jizva na kterémkoli místě na těle.“

Podle odborníků může jizva způsobit potíže prakticky kdekoliv. Dokonce i úplně jinde, než kde máte tkáň sešitou. A nejde jen o estetické hledisko: „Kvůli fasciím, které prostupují napříč tělem, může špatně zhojená jizva způsobit řetězení potíží do velmi vzdálených míst od ní samotné. Velmi problematické bývají jizvy v břišní dutině. Zde mají totiž velkou tendenci tvořit srůsty, které jsou předpokladem pro vznik dalších přidružených bolestí. Často se setkáváme s bolestmi beder či ramen po operacích v oblasti břicha,“ popisuje Klára Tuzarová, fyzioterapeutka terapeutického centra Namao. (Podrobněji se tomuto tématu věnujeme v článku Jak jizva změní fasciální systém a proč vás kvůli ní bolí záda.)

Co je to vlastně jizva

  • Jizva vzniká následkem hojení tkání, ať už je důvodem poranění, zánět, nebo chirurgický řez.
  • Jde o fyziologický proces, který probíhá v několika fázích, a výsledkem je zhojení narušené tkáně.
  • Jizvy se dělí na normální a patologické, patologické jizvy mohou být různé, atrofické, hypertrofické nebo keloidní.

Za výsledek je zodpovědný lékař i pacient

Co všechno tedy může lékař a pacient ovlivnit? „Mnohé. Lékař pečlivou prací a pacient dobrou péčí,“ říká Svatopluk Svoboda.

„Každý lékař se bude snažit, aby jizva byla co nejhladší a způsobovala co nejméně komplikací. Ostatní péče je pak na vás,“ doplňuje Klára Tuzarová.

Můžeme si za hezčí jizvu připlatit? Podle lékařů nic jako „lepší“ či „horší“ šicí materiál v našich podmínkách neexistuje a jakékoli „připlácení“ zde nemá smysl. „Určitě ne,“ říká chirurg Svoboda. „Nekvalitní šicí materiály se u nás opravdu nepoužívají a rozdíly mezi jednotlivými výrobci jsou z hlediska tvorby jizev nepatrné.“ Ve výsledku opravdu záleží na mnoha faktorech, některé z nich lékaři mohou ovlivnit, ale ovlivnění individuálních dispozic je prakticky nemožné. Tím jsou dány i možnosti chirurgů. „Možnosti chirurgického řešení jizev jsou i v současné době velmi limitované,“ komentuje lékař.


Autor: Depositphotos.com

I malá jizva může způsobit velký problém. Na nápravu ale nemusí být pozdě – více v článku Jak jizva změní fasciální systém a proč vás kvůli ní bolí záda

Co již můžeme financemi částečně ovlivnit, je následná péče: „Z této oblasti je mi znám například gel, který předchází znovuvytvoření srůstů v břišní dutině,“ doporučuje fyzioterapeutka Klára Tuzarová. „Stojí sice 3500 Kč, nicméně pokud tu možnost máte, rozhodně investujte. Srůsty mohou následně způsobit velké bolesti či potíže s trávením.“

Ale peníze nejsou všechno, mnohdy stačí i obyčejné, laciné prostředky, důležité je však důsledné dodržování pokynů.

Týdny klidu

Jak popisuje lékařka Naděžda Vojáčková, pacient má být po zákroku poučen o pravidlech péče o chirurgickou ránu, především o její dezinfekci, trvalém krytí obvazem nebo náplastí a o omezení pohybu, které trvá i po vytažení stehů.

Nutnost omezení aktivit potvrzují i ostatní oslovení odborníci: „Co nejvíce klidu až do úplného zahojení,“ doporučuje chirurg Svoboda a fyzioterapeutka Tuzarová se přidává: „Zdůrazňuji nutnost si dopřát čas bez fyzické zátěže po operaci a pravidelnou masáž, kdy půjdete skutečně do hloubky. Základem je jizvu bezprostředně po operaci nenamáhat. Mohlo by tak docházet k jejímu roztahování, což následně může způsobit její horší hojení či vznik tzv. keloidní jizvy.“ U keloidních jizev dochází k nahromadění kolagenu, vystupují pak nad povrch, jsou méně pohyblivé a způsobují větší potíže.

Svému tělu i sobě tedy po operaci dopřejte skutečně minimálně šest týdnů bez větší fyzické zátěže. Zejména se vyvarujte pohybů, které by jizvu roztahovaly. Ke správné péči patří dále hloubková, tlaková masáž a promazávání.

Promašťovat, klidně sádlem

Jizvu můžete začít mazat a masírovat hned po návratu domů z nemocnice, přibližuje fyzioterapeutka: „Jakmile to bolest dovolí, nebojte se zatlačit. Tlačte okraje jizvy k sobě, tvarujte jizvu do písmene C či S, či na ni jen tlačte. Čím ji budete mazat, je vlastně zcela na vás, obyčejné sádlo je určitě dobrá varianta. Já jsem volila u vlastní jizvy měsíčkový dětský krém. V principu jde o to, aby krém byl hodně mastný.“

I lékaři doporučují aplikaci mastného krému nebo nesoleného sádla. „Na promaštění jsou vhodné indiferentní krémy, neparfemované a s obsahem silikonu. Sádlo není vůbec špatné, mně ale přijde příliš mastné. Určitě bych ale v tomto případě doporučil rozhodně sádlo domácí, bez jakýchkoliv přísad a nesolené,“ radí Svatopluk Svoboda.

K dispozici jsou i speciální krémy v lékárnách, případně silikonové náplasti, ozáření laserem či rázová vlna.

Tlaková masáž jizvy by měla probíhat denně několik minut.

Dále je nutné chránit jizvu před sluncem po dobu několika týdnů po zákroku.

Správná péče o jizvu

  • klid do zhojení
  • promazávání mastným krémem ap.
  • tlaková masáž jizvy
  • ochrana před sluncem

Oprava jizvy je možná jen někdy

Jak již zaznělo, chirurgické řešení jizev má omezené možnosti, a to platí i pro eventuální následné opravy. „Je-li jizva skutečně výsledkem nedbalé práce chirurga či následkem špatného hojení, je možná její chirurgická oprava. Je možné takovou jizvu vyříznout a následně sešít s větší pečlivostí a s větší péčí o bezchybné hojení, ale jsou-li jizvy výsledkem individuální reakce kůže, tam je chirurgický zákrok marný a často může vést ke zhoršení,“ vysvětluje dr. Svoboda.

I zde však můžete sami ledacos napravit. Na péči o jizvu není nikdy pozdě, říká Klára Tuzarová: „To je velmi podstatné, že i jizvu starou dvacet let lze rozmasírovat. Pokud byste si nevěděli rady, fyzioterapeut vám jistě ukáže, jak o ni pečovat i po tak dlouhé době.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Svatopluk Svoboda

Věnuje se mikrochirurgii, replantacím a plastické chirurgii. Vedoucí jednotky intenzivní péče Kliniky plastické chirurgie FN Královské Vinohrady 3. LF UK, vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie.


Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, v terapeutickém centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.


MUDr. Naděžda Vojáčková

Dermatoložka Laserového centra Anděl. Specializuje se na pigmentové névy a kožní nádory, jejich diagnostiku, léčbu a následně dispenzarizaci. Věnuje se také problematice otoků lymfatického původu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).