Hlavní navigace

Názor k článku Jíte houby? Nejhorší je smaženice od Petr Havel - Houby skutečně nejsou dle systematické taxonomie klasické rostliny,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2015 17:02

    Petr Havel (neregistrovaný)

    Houby skutečně nejsou dle systematické taxonomie klasické rostliny, nicméně z pohledu stravování je do vegetariánské stravy v zásadě lze zařadit – kromě toho, že jsou tvořeny zejména vodou (podobně jako ovoce či zelenina) je totiž jedinou další podstatnější složkou hub vláknina, což je složka typická pro veškerou rostlinnou stravu. Houby (Fungi) byly také i proto v minulosti řazeny mezi rostliny, nicméně v současnosti jde o samostatnou říši. Nejde ale o říši živočišnou. Kromě říše Fungi nicméně existují i živočišné houby (Porifera), což jsou organismy podobné korálům (také se vyskytují nejhojněji na korálových útesech) a žijí zejména v moři.
    Pokud se týká alkoholu a hub, pak o játra při konzumaci hub nejde, když už, tak o žlučník. Nejde také o interakci s alkoholem, což právě článek (a hlavně dosavadní výzkumy) vyvrací. Čili platí, co je psáno – na houby či k houbám se může pít alkohol stejně, jako k jiným pokrmům. Všechny houby se skutečně nemusí tepelně upravovat po dobu 20 minut – ta delší doba je vlastně pojistka pro to, aby i méně stravitelné houby byly bez rizika – mimochodem – i ta zmiňovaná salmonela potřebuje k likvidaci dobu 15 až 20 minut a teplotu nad 70 stupňů Celsia, takže delší tepelná úprava, mluvíme-li o smaženici, má několik synergických efektů. Přesto považují smaženici všichni dietologové za nejméně vhodnou úpravu hub.
    Pak snad ještě pár drobností – pestřec je obvykle uváděn jako jedovatá houba, konzumovat se ale dá v omezeném množství, nejlépe je pestřec usušit a rozemlít a použít jej jako koření. Osobně jsem ale přesvědčen, že jako houbové koření jsou mnohem lepší jiné houby, již v minulosti jsem zmiňoval klouzek peprný (také hřib peprný), který má mnohem výraznější chuť. Lze ale klidně usušit a rozemlít bedly či jiné vhodnější houby než pestřec. Když už jsem zmínil dva názvy peprníku, pak to samé platí pro hřib dutonohý, protože úplně totéž je klouzek dutonohý. V současné taxonomii se požívají oba názvy, i když se latinsky označují různě – Suillus cavipes je klouzek dutonohý, naopak hřib dutonohý je Boletus cavipes. Je to ale ta samá houba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).