Hlavní navigace

Chytré hubnutí: nahradí jednou aplikace trenéry a výživové poradce?

15. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Igor Miske on Unsplash, podle licence: Public domain
Již dnes se elektronika promítá do stravování, diet, sportu a obecně zdravého životního stylu. Máme k dispozici chytré náramky, hodinky, online kurzy hubnutí… Fungují tyto pomůcky lépe než před deseti lety a jak moc nám vlastně pomáhají? Zeptali jsme se odborníků – dokud ještě nějaké máme.

Chytré, smart, inteligentní. Před deseti lety se k hubnutí, sportu a plánům zdravého životního stylu používala tužka, maximálně kalkulačka. A pak taky osobnost, která nás motivovala, třeba výživový poradce. Dnes jsme zahlceni elektronickými pomocníky ke kráse a zdraví. Pomáhají, nebo je nepotřebujeme? Které z nich fungují? A nahradí je do budoucna ještě něco lepšího, když už teď nám umí diktovat, kolik pater máme vystoupat a kolik jídla sníst? To je další téma pro speciál k 10. výročí serveru Vitalia.cz.

Moderní technologie a jejich účinky jsme probrali s odbornicemi na životní styl – prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz Janou Havrdovou a hlavní výživovou poradkyní KetoDiet Martinou Dvořákovou. Shodly se na tom, že aplikace, hodinky nebo krokoměry nás mohou skvěle motivovat. Ale bez stabilního vnitřního přesvědčení nepůjde nic, ani udržet váhu a zdravý životní styl.

Co bylo dřív

„V době před deseti lety chytré telefony a další elektronické pomůcky ke zdravému životnímu stylu teprve začínaly,“ říká Martina Dvořáková. „Také programy na nastavení a výpočet jídelníčku byly velmi jednoduché, a hlavně drahé. Největší službu stejně odvedla tužka, papír a kalkulačka. Přípravou jídelníčku pro své klienty jsem trávila doslova hodiny. V tomto směru se nám výživovým poradcům práce velmi usnadnila, ale je třeba zmínit, že zdravý rozum žádná aplikace nenahradí.“

„V nastavení tréninkových plánů se dříve neobjevovalo to, co je dnes běžné. Trenér projde s klientem jeho den a sport se celkově více propojuje s vaším režimem, dříve se šlo třeba na hodinu aerobiku a neřešilo se, co je kolem po zbytek dne,“ dodává Jana Havrdová.

Galerie: Jana Havrdová sbírá kroky

I když jsou hodinky i aplikace chytré dost, lidský faktor a třeba osobního trenéra a rozhovor s ním nenahradí. Odborníci se ale shodují, že novodobé pomůcky mají jednoznačně většinu pozitiv. A pokud je začnete využívat, určitě vám pomohou minimálně s motivací, kterou musel před pár lety povzbuzovat kromě rodiny právě jen výživový poradce nebo trenér.

Kroky jsou základ

„Podle mě by měli mít dnes všichni na ruce krokoměr jako základ,“ shrnuje Jana Havrdová, bez čeho by se všichni ti, kdo řeší změnu životního stylu nebo udržení rozumné hmotnosti, už neměli obejít. Pro základní přehled o tom, že celý den jen nesedíte na kancelářské židli, je krokoměr ideální pomocník. Využít můžete i telefon, ty dnes běžně měří počet kroků – nevýhodou mobilu je, že ho obvykle nemáme u sebe doslova na každém kroku.

„Z dalších chytrých pomůcek se pak využívají různé aplikace, které se třeba s hodinkami propojují. Existují speciální měření třeba pro běh, jízdu na kole a další rozšířené sporty,“ doplňuje Jana Havrdová. „Ve fitness centrech už jsou běžně přístroje, ke kterým má každý kartičku se svými údaji. Tu vždycky přístroj nasnímá a upraví svůj chod na míru každého sportovce,“ dodává odbornice.

„Chytré hodinky můžou být skvělým pomocníkem, a to nejen k nastartování, ale i k udržení zdravého životního stylu,“ přidává důvod, proč je využívat, Martina Dvořáková. „Na začátku si stanovíte cíl a uvidíte, že vás bude bavit, když začnete sledovat, jak se postupně zlepšujete.“

Která aplikace je ta nej

Některé jsou v oblibě masově (viz box), jiné se tolik neuchytily. Aplikací, které hlídají náš jídelníček a pohyb, je ale obrovské množství a záleží na každém z nás, která ho zaujme a dovede nadchnout.

TIP: Aplikace pro zdravý životní styl

  • Kalorické tabulky – pomáhají s kontrolou energetického příjmu, umožní snadno a zdarma ukládat veškeré snědené potraviny a provedené aktivity a pomáhají s detailním sledováním každodenní energetické bilance.
  • Sportstracker, Endomondo, Strava – skvělí pomocníci pro sportování, volíte v nich sportovní aktivitu (běh, kolo, chůze, posilovna, aerobik atd.), měří délku, intenzitu, spálené kalorie, navrhnou čas regenerace. Můžete tu sdílet své sportovní úspěchy s přáteli a vidět jejich výkony, nastavovat si cíle.

„Jednotlivé aplikace se liší v uzpůsobení, grafice a podobně,“ vysvětluje Martina Dvořáková. „Některé si také můžete propojit s chytrými hodinkami. Budou pak zobrazovat i reálnou fyzickou aktivitu a podle ní v průběhu dne upravovat doporučený kalorický příjem z jídelníčku.“ Vaše úspěchy se mohou zobrazovat graficky, podle aplikací a jejich doporučení můžete cvičit, běhat nebo i vařit. „Výběr je opravdu obrovský, já sama zůstávám věrná Kalorickým tabulkám, které mají dle mého názoru největší databázi potravin,“ doplňuje svůj soukromý tip Martina Dvořáková.

Realita zaskočí?

„Kalorické tabulky vyhovují i mně,“ přidává se Jana Havrdová a upozorňuje na hlavní fenomén, který vás možná zaskočí, až se na „elektronickou” úpravu jídelníčku a pohybu vrhnete. „Všichni jsme pak překvapení, že mnohem více jíme a mnohem méně se hýbeme, než jsme před měřením předpokládali,“ dodává trenérka.

Kalorické tabulky a jiné „jídelníčkové“ aplikace jsou dobrým tipem pro ty, kdo mají pocit, že jedí dobře a vyváženě, ale přesto se jim nedaří hubnout. Velkou výhodou je, že díky široké databázi potravin nemusíte často vyplňovat jednotlivé hodnoty cukrů, tuků a bílkovin, ale telefon jednoduše nasnímá třeba jogurt značky XY.

 

Hecnout se? Nepřežeňte to

„Chytré hodinky sama používám a nikdy dřív bych nevěřila, jak moc dokáží motivovat,“ přiznává Martina Dvořáková. „Sledují nejen to, kolik ujdete za den kroků, ale veškerou vaši fyzickou aktivitu. Budete vědět, kolik jste za den vyšli pater, nachodili kilometrů, spálili kalorií, jaká je vaše tepová frekvence, uvidíte své pokroky. Dnes už jsou chytré hodinky tak dokonalé, že vám dokonce dávají různé výzvy a následně i ocenění za splnění úkolů. Zkrátka vás díky nim pohyb mnohem víc baví. Často chodíme s partnerem ještě na jednu procházku s pejsky, jen abychom splnili denní plán, což by se bez hodinek pravděpodobně nestalo.“

Na jedné straně umí takhle motivovat, na té druhé některé z nás doženou k extrému. Představte si třeba „běhací skupinku“, jejíž členové vzájemně sledují své výsledky. Nebo různé nastavené cíle, které se třeba v rámci sportovní komunity snažíte plnit. Odvěká touha být první a soupeřit je v někom z nás velmi zakořeněná: „Běhat s kamarádkou ve virtuální partě nebo být součástí nějaké výzvy je určitě prima,“ připouští Jana Havrdová,  „musíte ale mít jakousi sebezáchovnou brzdu. Protože uběhat se k smrti určitě není cíl nikoho z nás.“ Jak ostatně v rozhovoru varuje trenér atletiky Miroslav Semerád: Příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví.

A o zdravém životním stylu tu pak nemůže být řeč, až budete mít třeba natažený sval nebo ostruhu na patě. Jediné pravidlo, které byste měli dodržovat vždycky, je tak podle Jany Havrdové dělat všechno zodpovědně a tak, aby to bylo aplikovatelné do běžného života. Jednoduše nemít elektronické pomocníky jen na překlenovací období „dokud nezhubnu.“

Co aplikace nespočítá

To je ostatně i významné negativum všech diet, které držíme jen dočasnou dobu. Cílem by měl být trvalý udržitelný životní styl. A tedy i využití chytrých hodinek s aplikací k průběžné kontrole a rozumným cílům.

„Aplikace a chytré hodinky by měly přispívat ke spokojenému zdravému životnímu stylu, ve kterém se cítím dobře, jím dobré kvalitní jídlo a zdravě se hýbu,“ naznačuje ideální stav Jana Havrdová.

„I když budeme mít sebelepší výpočet jídelníčku nebo nastavení pohybu, měli bychom myslet na to, že naše tělo není robot,“ dodává Martina Dvořáková. „Psychika totiž může výsledky významně ovlivnit, proto bychom se neměli nechat od svého cíle odradit, když nebudou výsledky hned takové, jaké předpovídá aplikace. Lidský organismus je jedinečný a každé tělo reaguje na změnu jinak.“

Co nás čeká dál

Ještě více chytrých aplikací, krokoměrů, hodinek. Podle Jany Havrdové je za deset let budeme mít na zápěstí skoro všichni. Ideálně také většina z nás pochopí, že pohyb je jediný fungující elixír mládí – a jeho monitoring bude běžnou součástí dne jako třeba čištění zubů.

„I já si myslím, že míra využívání veškerých digitálních vymožeností poroste,“ odhaduje Martina Dvořáková. „Technologie jsou dnes čím dál dostupnější, navíc přichází generace, která se smartphony v ruce vyrostla, takže je pro ně mnohem přirozenější dostupné chytré pomocníky běžně používat.“

„Další navazující aplikace budou určitě fungovat jako dobrý sluha, ale zlý pán,“ uzavírá Jana Havrdová. „Vše, co se přehání, vede do slepé ulice. Jakmile ale začneme dostatečný pohyb vnímat stejně automaticky jako dýchání, pití, jídlo a spánek, tak nám pak zbyde spousta dalšího času žít aktivní a spokojený život. A o to na konci dne vždycky jde.“

Mgr. Jana Havrdová

Prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, prezidentka České komory fitness, jedna ze zakladatelek kampaně Česko se hýbe, moderátorka magazínu ČT Sama doma, propagátorka zdravého životního stylu a pravidelné fyzické aktivity v každodenním životě.


Martina Dvořáková

Výživová specialistka a dietní koučka, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).