Hlavní navigace

Ježíšku, tyhle hračky nenos

13. 11. 2013

Sdílet

 Autor: ČOI
GALERIE: Panenky, koloběžky, pískadla do vody… Téměř polovina hraček pro malé děti nesplní požadavky na bezpečnost. Podívejte se, kterým by se měl Ježíšek obloukem vyhnout a proč.

Bezpečnost hraček na trhu kontroluje pravidelně Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ) a také Česká obchodní inspekce (ČOI). Ministerstvo se zaměřuje např. na závady spojené s obsahem rizikových látek, které „při kontaktu s ústy a kůží dítěte mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány“. Jde např. o látky, jež působí nepříznivě na reprodukční orgány.

ČOI hlídá zejména konstrukční vady výrobků. Časté jsou velmi malé dílky hraček, které děti mohou snadno spolknout, v případě dětských koloběžek, kol či kočárků pro panenky hrozí vážné úrazy při běžném používání nekvalitních výrobků. Inspekce odhalila také truhlu-past: Do dětské truhly na hračky se snadno vejde malé dítě, zámek zapadne – a bez pomoci zvenčí ho nelze otevřít.

Při posledních kontrolách hraček zjistila ČOI nedostatky u téměř poloviny prověřovaných výrobků. Stejně jako u kontrol MZ se často jedná o hračky bez informací o původu, dovozci či bez potřebného návodu.

Až budete psát Ježíškovi, co přinést dětem na Vánoce, poraďte mu, ať se vyhne anonymním šuntům. Třeba těmto:

Čtěte dále: Pět nejčastějších jedovatých předmětů – vede nádobí a kosmetika

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).