Hlavní navigace

Jen z daného regionu. Billa nabízí lokální potraviny malých výrobců a má jich stále víc

30. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Billa
Možná jste si již v supermarketu někdy všimli regálu s označením Billa regionálně. Ale možná nevíte, co si v něm vlastně můžete koupit a jaký je jeho smysl.

I velký supermarket může podporovat malé lokální výrobce. Přesně o to usiluje řetězec Billa. Již šest let nabízí místní produkty u tzv. Regionálního pultu. Tento regál je určen výhradně potravinám místního původu, typicky z daného kraje. I když v tomto existují výjimky, protože třeba křupavé brambůrky regionálního výrobce chutnají stejně dobře po celé zemi.

Zákazníci chtějí lokální potraviny

Průzkumy, které si Billa v minulých letech zadala, ukazují, že čeští zákazníci se chovají zodpovědně a uvědoměle, zajímají se čím dál více o původ a složení potravin i o to, jaký dopad má jejich nákupní chování na společnost a životní prostředí. Billa jako chytrý obchodník na tyto požadavky reaguje, mimo jiné právě tím, že tam, kde je to možné, upřednostňuje české dodavatele, a ve speciálním projektu Regionální pult podporuje drobné lokální výrobce.

Tato spolupráce s malými regionálními výrobci trvá již několik let a další dodavatelé postupně přibývají. Zpočátku bylo nutné jednak vytipovat vhodné výrobce, s čímž Bille pomáhali někteří její partneři, a také získat jejich důvěru. Většinou nebyli zvyklí na prostředí velkého mezinárodního řetězce, někteří měli ze spolupráce obavy.

Uměli vyrobit výborné potraviny, ale scházelo jim povědomí o tom, jak se dostat k zákazníkům supermarketů, jaké jsou zákonné povinnosti či technický postup. V tom jim může velká firma pomoci, v případě Billy třeba tím, že nabízí možnost závozů do svých distribučních center nebo přímo do prodejen. Během času se podařilo s řadou malých firem vybudovat vztahy založené na dlouhodobé spolupráci, důvěře a oboustranné znalosti podmínek a možností partnerů.

Regionální pult: již v celé ČR

Billa nabídku svých Regionálních pultů postupně posiluje a rozšířila se i do všech čtrnácti krajů České republiky včetně Prahy. Regionální nabídku najdete již na 239 prodejnách z celkových 240, které řetězec aktuálně v ČR provozuje.

Obchodník tak umožňuje i malým prodejcům, kteří mají kvalitní produkty, nabídnout své potraviny ve velkých prodejnách většímu počtu zákazníků. Jak Billa vysvětluje, nejde tu o obrat, ten je v těchto případech pro řetězec zanedbatelný, u jednotlivých výrobců se pohybuje třeba v řádu jednotek tisíc korun. Jde o podporu malých lokálních výrobců, uspokojení poptávky zákazníků, kteří pro tyto produkty museli donedávna jen na farmářské trhy a nyní si je mohou koupit kdykoliv v obchodním řetězci, a samozřejmě i o budování značky firmy.

Billa u nás působí již od roku 1991, kdy otevřela svoji první prodejnu v Brně. Jak postupně přibývaly další prodejny v ČR, řetězec se čím dál více zaměřoval na podporu tuzemských a regionálních producentů. V roce 2015 nakonec toto úsilí vyústilo právě v projekt Billa regionálně na podporu lokálních potravin z jednotlivých krajů, který slouží podpoře české ekonomiky a ochraně životního prostředí. „Není smysluplné, aby čerstvé potraviny cestovaly na dlouhé vzdálenosti,“ říkají v Bille.

Nicméně v nabídce regionálního pultu zatím převažují potraviny trvanlivější, například medy, čaje, těstoviny, produkty zdravé výživy, nápoje a podobně. Pro zákazníky je sice připraven i čerstvý sortiment, nicméně ten není momentálně soustředěn do jednoho regálu. Zákazníci naleznou tyto čerstvé lokální potraviny mezi ostatními daného druhu, až na prodejnu v Čestlicích, kde je nově umístěn chlazený pult, kde jsou regionální produkty přehledně vystaveny pohromadě.

V případě úspěchu se pult rozšíří do dalších prodejen po České republice, aby Billa podpořila malé výrobce a současně nabídla zákazníkům pestřejší sortiment zboží.

Billa regionálně – Regionální pult

Celkem se aktuálně jedná o více než 1600 položek. A zájem zákazníků o tuto nabídku roste. Podle údajů obchodníka narostl obrat u regionálního pultu v letech 2019 až 2020 meziročně o pětinu (21,97 %). V současné době spolupracují s Billou více než dvě stovky lokálních producentů, šest jich přibylo v posledním roce. V nabídce najdou zákazníci také místní produkty oceněné značkou Regionální potravina, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR.

Regál s regionálními potravinami je na prodejnách viditelně označen a použitým materiálem má evokovat venkov, stejně jako grafika s obrázky zemědělské krajiny. Na některých prodejnách testuje Billa také novou formu prezentace, kdy vybrané potraviny nabízí mimo klasický regál v koších či dřevěných bedýnkách s označením Regionální farma.

Čí zboží najdete v regionálním regálu? Prodávají tu malé rodinné firmy

Celý projekt se inspiroval v Rakousku a Německu, kde Billa také působí. A rozhodně by se nemělo stát, že půjde o poloprázdnou poličku, garantuje obchodník. V regionálním regálu je pokaždé několik desítek potravin od řady místních dodavatelů.

„Lokální produkty v Bille jsou vždy místem a tradicí spjaty s daným regionem, ve kterém se prodejna nachází. Vyráběny jsou drobnými podnikateli, často rodinnými firmami, a jen v malém objemu. Často se také jedná o výrobky, u kterých je značný podíl ruční práce a jejichž recepty se dědí v rodinách z generace na generaci. Jsou od srdce vyráběny lidmi, kteří svůj život zasvětili rodinné tradici,“ říká Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace Billa ČR.

Řetězec pomáhá i s propagací a zákazníky postupně seznamuje s konkrétními příběhy vybraných výrobců prostřednictvím série videí. Na návštěvu jednotlivých provozů se vydává Lukáš Hejlík, autor úspěšného projektu Gastromapa. Postupně vzniká zatím třináct dílů s názvem Za gustem Lukáše Hejlíka, které jsou ke zhlédnutí na internetové televizi Stream. Celý seriál se během léta objeví i na blogu Gustoacademy.cz, kde je řada dalších informací o dodavatelích a také praktické recepty.

Navštívit tak alespoň na dálku můžeme výrobu regionálních potravin, například již zmíněných křupavých brambůrků, pečeného „čaje“ i čajů léčivých, fermentovaných limonád nebo třeba těstovin včetně druhů vyráběných z luštěnin. O této mimořádně zdravé novince jsme ostatně na Vitalia.cz nedávno psali v článku Jak se vyrábí luštěninové těstoviny. A stejně jako další uvedené i tuhle pochoutku již najdete v regionálních regálech Billy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)