Hlavní navigace

Jedlé kaštany se klíněnky bát nemusí

26. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Obyčejný“ kaštan, tedy plod jírovce, je mírně jedovatý. Jedlé kaštany rostou na kaštanovníku a dozrávají právě teď. Vyzkoušejte naše recepty na pečené kaštany nebo kaštanové pyré.

Vůně pečených kaštanů je charakteristická pro sychravé období podzimu a začínající zimy. Je tradičně spjata s předvánočními trhy, kdy útočí na chuťové buňky promrzlých návštěvníků, kteří se na poslední chvíli snaží sehnat vhodné vánoční dárky pro své blízké. Ale není kaštan jako kaštan. Jedlé kaštany totiž nemají nic společného s kaštany, kterými se v zimním období přikrmuje zvěř. Kde jsou k dostání a jakým způsobem je můžeme konzumovat?


Autor: Isifa.cz

Jedlé kaštany jsou nejčastěji k mání pečené

Jírovec maďal bojuje s klíněnkou

Pojďme se napřed podívat na známé kaštany, které s oblibou sbírají děti pod stromy, vylupují je z pichlavých skořápek a vyrábějí z nich zvířátka. Kaštan koňský neboli jírovec maďal však bohužel již nějakou dobu trpí ataky nemilosrdné klíněnky jírovcové, která si nedá pokoj a nedá. V podstatě je nakažena většina stromů, které poznáte podle typicky rezavě zbarveného a usychajícího listí. Klíněnka je malý a zdánlivě neškodný motýlek podobný molu – jeho larvy však dravě požírají listy a napadají celý strom, který může i uhynout. Na plodnost má choroba pochopitelně velký vliv – napadené stromy mají zhruba o 50 % menší úrodu kaštanů, které jsou také mnohem menší.

Řešením je chemický postřik a doporučení odstranit z pod stromu všechno listí co nejdříve po jeho opadnutí. Larvy jsou totiž schopné přežít i v zimě zahrabané v půdě pod stromem. Napadené listí by se mělo nejlépe kompostovat, dojde pak ke snadnějšímu uhynutí larev klíněnky.

„Obyčejný“  kaštan je mírně jedovatý

Zachráněný strom vám poděkuje opět kvalitní produkcí léčivých semen a květů, ze kterých se vyrábí tinktury, masti a masážní gely vhodné k léčbě zánětů žil, cév, kloubů, šlach a svalů, bércových vředů, otoků, krevního oběhu, revmatismu nebo hemoroidů

Plody v zimě ocení lesní zvěř nebo děti, které se mohou kreativně realizovat. Nedoporučuje se je konzumovat, neboť jsou pro člověka mírně jedovaté, někteří odvážlivci je však tepelně upravují a konzumují v menším množství. Spousta lidí si také s oblibou sbírá plody kaštanů pod polštář pro dobíjení energie a kvalitní spánek. Říká se, že máte nasbírat tolik kaštanů, kolik je vám let plus přidat vždy jeden navíc. Můžete je také nosit v kapse – v tom případě postačí tolik kaštanů, kolik si intuitivně vyberete nebo kolik jich unesete.

Jedlé kaštany se nejčastěji pečou, ale jsou i jiné možnosti

Kaštanovník jedlý poznáte podle charakteristicky pilovitých listů a štětinatých schránek, ze kterých se jedlé kaštany vyloupávají. Strom roste spíše v jižnějších a teplejších oblastech – ve střední a jižní Evropě a kolem Středozemního moře. 

Plody dozrávají v září. Mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují až 10 % procento bílkovin, kolem 60 % škrobů a menší množství tuku – kolem 4 %. Dále velké množství vitamínu C, skupiny B, draslíku, fosforu i vápníku. Sodík přítomen není, což je výhodou pro konzumenty, kteří trpí vysokým tlakem a chorobami ledvin. Kaštany mají také protiprůjmový účinek, jejich listy se pak používají proti kašli. Plody se s oblibou konzumují pro celkovou detoxikaci a očistu jater.

K tématu: Bylinky na detoxikaci jater: bodláky dokážou zázraky

Nejznámější úpravou je pečení, k sehnání je ale i například kaštanová mouka, vločky, krém, pyré, kandované kaštany nebo i kaštanové pivo. V Americe je oblíbená kaštanová nádivka do krocana na Den díkůvzdání. Kaštany jako plody bývají k dostání v supermarketech, prodávají se na farmářských trzích, speciální produkty z kaštanů spíše ve speciálních prodejnách a zdravých výživách. Plody kaštanu se dají také zmrazit.

Recepty z jedlých kaštanů

Pečené nebo vařené kaštany

Kaštany jednoduše nařízneme do kříže a rozložíme na plech. Pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 200 °C nebo vaříme ve vodě zhruba 20 minut, poté vyloupneme a konzumujeme.

Kaštanové pyré

Do měkka uvařené kaštany oloupeme a rozmixujeme s třtinovým cukrem a kouskem vanilky na hladký krém, který můžeme používat jako nutelu nebo také jako náplň či ozdobu koláčů a moučníků. Můžeme přidat smetanu, šlehačku nebo strouhanou čokoládu.

Čtěte dále: Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).