Hlavní navigace

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

14. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příliš se o tomto prvku nemluví, přitom pro naše zdraví je velmi důležitý. V dnešní době však není výjimkou, že selen v těle schází. Víte, jak poznáte jeho deficit a co s ním dělat?

Selen je látka, kterou naše tělo nezbytně potřebuje. I když ve velmi malém množství. Právě na selenu jsou závislé bílkoviny, jež jsou zapojené do různých tělesných funkcí od imunity po plodnost či boj se záněty.

Průzkum, který byl proveden na území České republiky už v 90. letech, prokázal, že významným nedostatkem tohoto prvku trpí většina obyvatel. Ani dnes však není situace o moc příznivější. Ba naopak. Půda je vyčerpaná a selen zde už obrovsky chybí. Následně jej pak postrádáme ve své stravě, a to i v případě, že se snažíme stravovat opravdu pestře.

Obtíže způsobené nedostatkem selenu

Deficit tohoto esenciální stopového prvku však na první pohled jen tak nepoznáme. Určitým vodítkem mohou být některé obtíže, které bývají s nedostatkem selenu spojovány.

Nesprávná hladina selenu může způsobovat velkou únavu, ospalost, oslabuje imunitní systém, snižuje ochranu proti oxidačnímu stresu, ovlivňuje hormonální regulaci těla, a dokonce zvyšuje riziko propuknutí některých chorob – především kardiovaskulárních. V každém případě je nutné navštívit lékaře, který naši domněnku potvrdí, či vyvrátí.

Zdroje selenu v potravinách

Abychom eliminovali riziko výše zmíněných zdravotních obtíží, považuje se za optimální denně přijímat 60 až 200 mikrogramů selenu. Což se tedy právě ve stravě velmi špatně odhaduje. I když určité potraviny mají tohoto prvku přirozeně výrazně více než jiné.

Patří mezi ně například para ořechy, tuňák, sardinky, ústřice, hovězí maso i játra, krocan, kuře, kvalitní celozrnné pečivo či vaječné žloutky. V každém případě je řeč o potravinách ideálně z čistého prostředí, případně s označením bio (= pocházející z ekologického zemědělství).

TIP: Para ořechy

  • Jedná se o semena stromu juvie ztepilé, která roste v tropech Jižní Ameriky.
  • Para ořechy obsahují hodnotné bílkoviny a tuky, velmi vysoké množství selenu (denně stačí sníst jeden ořech), vitamín E a nejvíce vitamínu B mezi ořechy.
  • Dle lidového léčitelství prospívají para ořechy kůži, nehtům a vlasům, ale jsou dobré také pro srdce, tvorbu krve a imunitní systém.

Více ohroženi nedostatkem selenu jsou lidé, kteří vrcholově sportují nebo mají v práci vysokou tělesnou zátěž. Všeobecně má pak vyšší požadavky na selen mužské tělo, kde se tento prvek vyskytuje hojně ve varlatech, odkud je ve značném množství vylučován společně se spermatem.

Nedostatek versus nadbytek

Stejně jako nedostatek selenu může být problém jeho nadbytek.

Předávkovat se ze stravy však není možné, avšak s potravními doplňky se to může stát vcelku snadno. Je dobré si pamatovat optimální dávky selenu a držet se jich.

Tedy v případě, že nám skutečně krevní testy prokážou nedostatek selenu. V opačném případě není třeba prvek v tabletách užívat.

Vyšší dávky je pak možné užívat výhradně na doporučení lékaře. Velmi vysoké dávky, nad 900 mikrogramů, jsou pro tělo již toxické. Mohou způsobovat vypadávání vlasů, poruchy trávení, deprese, a dokonce jsou spojovány i s vyšším rizikem vzniku rakoviny. Rozhodně zde tedy platí, abychom selen užívali s rozumem.

Vhodné doplňky stravy

Dalo by se říci, že není selen jako selen. Na trhu je sice mnoho potravních doplňků, které se pyšní tím, jak jsou kvalitní, avšak je dobré vědět, že ne každý z nich je pro tělo optimálně stravitelný.

Je proto důležité, abychom se zaměřili na vstřebatelnost produktu, který si vybíráme. S orientací mezi jednotlivými preparáty by měl pomoci farmaceut. Navíc je také doporučováno užívat selen společně s vitamínem E, protože v této kombinaci působí lépe pro tělo a je využitelnější. Oba navíc navzájem podporují své působení. Podpořit jej můžete rovněž užíváním vitamínu C, a to zejména v období zvýšené stresové zátěže.

Ve spojení s jódem zase pomáhá regulovat funkci štítné žlázy a metabolismu. Avšak ne u všech onemocnění štítné žlázy je jód doporučován, zde je proto nutné dohodnout se s ošetřujícím endokrinologem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).