Hlavní navigace

Je ve smetanovém jogurtu více vápníku než ve skyru?

7. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zakysané mléčné výrobky jsou zdravé, o tom žádná. Jen některé obsahují více vápníku než ty ostatní. Poradíme, jak je od sebe jednoduše odlišit do pár vteřin.

Mléčné výrobky, zejména ty zakysané, jako jsou jogurt, kyška, acidofilní mléko nebo tvaroh, jsou doporučovány zvláště proto, že využitelnost vápníku je u nich 30 %, na rozdíl například od rostlinných zdrojů, kde je využitelnost jen 5–10 %. (Přičemž aby se vápník z potravy vstřebal, je nezbytný i dostatečný přísun vitaminu D.)

Více tuku neznamená i více bílkovin

Mléčné výrobky jsou také bohatým zdrojem bílkovin, na něž se vápník váže. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku. Lidé se však někdy mylně domnívají, že obsah vápníku je úměrný obsahu tuku. Tudíž mají za to, že čím tučnější jogurt si koupí, tím větší množství vápníku do sebe dostanou. Opak je ale pravdou. „Když jde o smetanový jogurt, tak obsahuje hodně tuku a méně bílkovin, a tím pádem je v něm méně vápníku,“ vyvrací jeden z mýtů Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Galerie: Skyr: je to jogurt, není to jogurt

Je dobré si pamatovat jednoduchou radu: čím méně tuku mléčný výrobek obsahuje, tím má více bílkovin, potažmo vápníku. Platí tedy, že jogurt, který má nad deset procent tuku, má výrazně méně vápníku a bílkovin než například jiný zakysaný mléčný výrobek, například skyr, který mívá do 0,5 % tuku.

Odborná spolupráce:

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Předseda Českomoravského mlékárenského svazu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).