Hlavní navigace

Je vám zima? Prohřejte si organismus

11. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kromě toho, že se můžeme v zimě cítit poněkud nepohodlně, mráz navíc zužuje cévy a zvyšuje krevní tlak. Zahřát nás může nejen vhodné oblečení, ale i potraviny, oleje nebo bylinné koupele. Podívejte se na zimní tipy bylinkářky Jarmily Podhorné.

Nízké venkovní teploty zužují cévy, zvyšují krevní tlak, způsobují svalový třes, případně zvýšenou tvorbu hormonu adrenalinu. Tělo si tak zajišťuje, aby z něj unikalo co nejméně tepla. V zimě se také mění složení krve, ta je kvůli rostoucí produkci krevních destiček hustší.

Tady ovšem přichází nebezpečí, že se zúžené cévy ucpou a krevní tlak, který do nich dodává krev o to víc, se ještě zvýší. To může způsobit dušnost, bolest v hrudi, či dokonce kardiovaskulární onemocnění.

Rýma, kašel, chřipka

Zatímco s krátkodobými mrazy se zdravý lidský organismus vyrovná poměrně snadno, dlouhotrvající chlad není dobrý ani pro člověka bez zdravotních obtíží. Je proto potřeba se před mrazem chránit, a to nejen správným oblékáním a chováním, ale také pravidelným prohříváním organismu.

Termogenní potraviny

Správné prohřívání těla by mělo v první řadě přicházet zevnitř. K tomu pomohou například některé potraviny či nápoje. V zimě je vhodné konzumovat nejen více tepelně upravených pokrmů, ale existují i potraviny, které mají schopnost organismus prohřát přirozeně.

Studie, kterou publikoval magazín European Journal of Clinical Nutrition, ukázala, že některé potraviny zrychlují lidský metabolismus až o 15 %, čímž dochází ke zvýšení tepla v těle. Za takové termogenní potraviny se považují ty s vysokým obsahem bílkovin a koření.

  • Tělo tedy prohřejete: chilli, kari, zázvorem, badyánem a skořicí, ze zeleniny je vhodný pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek. Pomohou také plísňové, ovčí a kozí sýry, ovesná kaše, máslo, vejce nebo ryby.
  • Z tekutin na prohřátí nejlépe působí: kakao a černý čaj, případně oblíbený punč, v němž využijete zmíněné koření. Dobré s užitečným spojíte i horkým bylinným nápojem.

„Do teplých nápojů se hodí například plody kustovnice čínské. Chutnou kombinaci tvoří s horkou čokoládou, lze je zalít také horkou vodou a dochutit jako čaj, například zázvorem či medem. Čaj uvaříte také z pravého ženšenu, který v zimním období navíc zvyšuje imunitu,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Horké revitalizační koupele

Chladem celého těla trpí nejdříve pokožka, je proto vhodné v zimě zařadit horké revitalizační koupele. Ty tělu dodají nejen energii a teplo, ale s vhodně vybranými bylinami zmírní zdravotní obtíže a nastartují metabolismus. Navíc zklidní organismus a zlepší náladu.

„Pro koupel blahodárně působící na kůži se hodí pýr, lopuch, tea tree, měsíček, eukalyptus a lichořeřišnice. Na dýchací problémy, které se zimou přicházejí častěji, lze využít směs z černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu a eukalyptu. Směsi bylinek pro kůži i dýchací problémy mají svou variantu případně také ve spreji, který se hodí i na cesty. Na zklidnění nervů funguje zase voňavá koupel z třezalky, levandule, meduňky a pelargonie. Vhodné jsou i některé bylinné spreje, například ten na klouby a záda obsahuje skořici, která tělo prohřeje,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná.

  • Blahodárně působící na kůži: pýr, lopuch, tea tree, měsíček, eukalyptus a lichořeřišnice.
  • Na dýchací problémy: směs z černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu a eukalyptu

Teplé obklady

Osvědčenou metodou je i aplikace teplých obkladů na tělo. Nejenže příjemně prohřejí pokožku až k cévám, které se vlivem cíleného tepla opět roztáhnou do přirozeného stavu, ale uvolní také svaly, které jsou kvůli zvýšenému chladu znatelně namožené.

Základem obkladů je textilie s hrubou strukturou, nejlépe bavlna, nahřátá v troubě. Ideální je ji předtím namočit do slané vody a nechat uschnout nebo do ní nasypat písek. Uvolněná sůl totiž blahodárně působí na pokožku a písek zase vydrží déle nahřátý.

Odborná spolupráce:

Jarmila Podhorná

Bylinkářka ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Zahřát tělo masáží

Organismus lze prohřát taktéž masážemi za pomoci esenciálních olejů. Z nich se při roztírání a kontaktu s kůží uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku do hloubky. Výživné látky pomáhají zlepšit stav pokožky a zároveň se vylučuje příjemné aroma, jež působí blahodárně na nervový systém.

„Pokud je kůže poškozená mrazem, je vhodné na masáže a zábaly použít třezalkový olej. Ten také pomáhá udržet čisté a zdravé cévy. Zklidňující účinek na citlivou pokožku má i lopuchový olej. Pokud si chcete dopřát éterickou masáž, spolehněte se na jedlový olej z mladých výhonků sibiřské jedle,“ doporučuje bylinkářka. Podle ní je na kožní potíže, srdce a cévy, které v zimě trpí nejvíce, vhodný také rakytníkový olej, který navíc podporuje imunitní systém.

Čím zahřát studené ruce a nohy?

Studené ruce nebo nohy trápí víc ženy než muže. Pokud lékař vyloučí vážné cévní onemocnění, pomohou „roztát“ končetiny některé vitamíny, minerály či zahřívací masti. 

Zdroj: Naděje

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).