Hlavní navigace

Je sója opravdu tak zdravá potravina?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Po letech, co jsme si zvykli na to, že sóju běžně najdeme nejen v obchodech se zdravou výživou, ale prakticky všude, se objevují zprávy, že možná až tak zdravá není. Jak to tedy je?

Potravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.

„Sóju by neměly jíst malé děti.“
„Má spoustu fytoestrogenů, což u mužů může způsobovat neplodnost.“
„Sójové boby jsou vyloženě jedovatou potravinou.“
„Evropané mají na sóju alergické reakce, protože na ni nejsme zvyklí.“
„Je špatně stravitelná…“

A to jsou jen některé z mnoha argumentů, které se stále častěji vynořují a boří mýty o tom, že sójové potraviny jsou zdravé. Kde je pravda? Pojďme se nejdřív podívat na to, co sója ve skutečnosti obsahuje.

Sója je ideální náhražkou masa

Má vysoký obsah bílkovin, tak vysoký, že si díky ní vegetariáni velmi často nahrazují maso. V podstatě se dá říct, že malý balíček sóji obsahuje tolik bílkovin, kolik by jinak člověk snědl, jen kdyby spořádal dva kilogramy masa najednou.

Navíc na rozdíl od masa neobsahuje cholesterol, takže nepoškozuje cévy ani slinivku. Také obsahuje hodně vitaminu a minerálů: železa, draslíku a vápníku, plus vitaminy skupiny B, které mají pozitivní vliv na nervy. A také obsahuje řadu rostlinných estrogenů, tedy v podstatě fyto-hormonů, což je prospěšné zejména pro ženy v menopauze.

V čem sója škodí

Soju nebo rohlík? Pro malé dítě je jednoznačně lepší soja.
Autor: SXC

Sóju, nebo rohlík? Pro dítě je lepší sója

Právě vysoký obsah rostlinných estrogenů je důvodem, proč se sója nedoporučuje kojencům a tedy ani kojícím ženám. A také ne mužům a ženám, kteří se snaží přivést na svět potomka. Ze sóji se totiž prý uvolňuje látka, která snižuje kvalitu spermatu.

Web www.nazeleno.cz dokonce cituje doktora Mikea Fitzpatricka, toxikologa z Nového Zélandu, který přepočítal, že vzhledem k váze novorozeňat se jim do těla jen díky vypití sójového mléka dostane obsah pěti antikoncepčních pilulek denně. „Při tomto množství hrozí poškození nervového systému a štítné žlázy,“ cituje web zahraničního toxikologa.

Sója zůstává zdravou potravinou, ale ne pro kojence

Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny, která se dlouhodobě věnuje právě výživě, však říká: „Jistě, budeme-li se dívat podrobně na každou potravinu a rozebírat ji, najdeme vždycky pro a proti. Teď mám ale pocit, že se v případě sóji trochu jedná o hon na čarodějnice. Sója je zdravá potravina, na tom se nic nemění, člověk ovšem nic nesmí přehánět.“

Sója: pro a proti

  • obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky
  • má celé spektrum vitaminu B a minerálů jako je železo a vápník
  • nahradí maso, aniž by poškozovala cévy
  • neobsahuje nebezpečný cholesterol

Na druhou stranu ale:

  • v podobě sójových bobů je špatně stravitelná
  • neměly by ji jíst malé děti do 1 roku věku (kojenci a tedy ani kojící matky)
  • existuje tu riziko vzniku alergií

Podle lékařky by sóju skutečně neměly jíst děti do jednoho roku věku, ty by v ideálním případě měly být pouze kojené. A také bychom neměli jíst samotné sójové boby, protože ať už v jakékoliv úpravě, jsou poměrně těžce stravitelné. Což už se ovšem netýká výrobků z nich jako je tempeh a podobně.

Soja jako boby zdravá moc není, teprve upravená ve formě tempehu a podobných potravin, je zdraví prospěšná.
Autor: SXC

Sója jako boby zdravá moc není, teprve upravená ve formě tempehu a podobných potravin, je zdraví prospěšná

„Pokud ale pominu tyto dvě základní pravidla, pak je sója zdravá. Není důvod ji nějak omezovat ve stravě. A zvěsti o tom, že má sója způsobovat neplodnost, to je nesmysl. Číňané ji jedí tisíce let a máme snad někdo pocit, že by čínský národ byl neplodný?“ kroutí hlavou lékařka Vladimíra Strnadelová.

Zároveň nepopírá, že na sóju vznikají alergické reakce. Stejně jako třeba na arašídy nebo na jiné potraviny. Pro ty, co alergii nemají, je však podle ní každodenní přísun sójových potravin, jako je mléko, tempeh či sójové maso, naprosto bez problémů a naopak: má jen kladné zdravotní účinky. Týká se to hlavně produktů, které byly upravovány fermentací – jsou snáz stravitelné a zdravé. „Sóji se není třeba bát, na jejích kladných zdravotních účincích se nic nezměnilo,“ uzavírá lékařka. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).