Hlavní navigace

Je sex opravdu zdravý?

21. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Nicholas Green on Unsplash, podle licence: Public domain
Tak nějak víme či tušíme, že sex nám dělá dobře. Ale proč a v čem?

Světová zdravotnická organizace WHO definuje sexuální zdraví jako „stav fyzické, emoční, duševní a sociální pohody související se sexualitou; nejedná se tedy o pouhou nepřítomnost nemoci, dysfunkce či slabosti. Sexuální zdraví vyžaduje pozitivní a respektující přístup k sexualitě a sexuálním vztahům a zároveň prožívání příjemných a bezpečných sexuálních zážitků, bez nátlaků, diskriminace či násilí.“

Co se vlastně děje s tělem při sexu

Při sexu probíhají v těle čtyři fáze: vzrušení, fáze tzv. plateau, orgasmus a uvolnění.

1. Fáze vzrušení

Při fázi vzrušení dochází k vyplavování látek serotoninu, adrenalinu a dopaminu, na jejichž význam se podíváme dále podrobněji, a k rozšiřování zornic. V této fázi dochází k prokrvení genitálií, u mužů k erekci, u žen k lubrikaci.

Serotonin je neurotransmiter, který způsobuje, že se cítíme dobře. Někdy se mu také říká hormon štěstí. Umožňuje komunikaci mezi jednotlivými synapsemi v mozku a ovlivňuje tak emoce, paměť, bolest, spánek i apetit. Jeho nedostatek se projevuje depresí, poruchami spánku, nervozitou až agresivitou.

Adrenalin způsobí při sexu pocit vzrušení, je to hormon vyměšovaný dření nadledvin. Připravuje tělo na výkon, je základním hormonem stresové reakce „útok nebo útěk“.

Dopamin – jeho příval zažíváme při něčem příjemném, právě třeba při sexu. Dopamin je chemická látka ze skupiny katecholaminů, která přirozeně vzniká v mozku obratlovců, ale i bezobratlých živočichů. Funguje jako neuropřenašeč, který v jistých částech mozku umožňuje přenos impulsů.

2. Fáze plateau

Vyplavuje se noradrenalin, který zvyšuje citlivost, a to jak v genitáliích, tak po celém těle. Noradrenalin je neurotransmiter, hormon, který je vyplavován dření nadledvin. Jeho funkcí je umožnit krátkodobě v organizmu zvýšenou aktivitu.

3. Fáze orgasmu

Dochází k uvolnění napětí, svaly se uvolňují ve vlnách, které způsobují slastné pocity. Vysoká hladina oxytocinu má vliv na prožitek orgasmu.

Oxytocin je hormon, který je v těle uvolňován z neurohypofýzy. Bývá také nazýván hormonem lásky či důvěry.

4. Fáze uvolnění

V této fázi dochází k uvolnění, doznívání účinku hormonů.

Sexem ke zdraví

V čem je tedy, kromě libých pocitů, sex zdravý? Samozřejmě sex primárně slouží k reprodukci živočichů, u lidí mimoto může přispět k emočnímu a láskyplnému spojení dvou jedinců. Člověk, který je milován, je šťastnější, výkonnější a budeme-li předpokládat, že stres a negativní emoce přispívají ke vzniku velkého množství onemocnění, i zdravější.

Lidé, kteří mají pravidelný sex, mají snížené riziko kardiovaskulárních chorob. Při sexu se také hubne, uvádí se, že dojde ke spálení asi 800 kJ. Díky zmiňovaným hormonům je sex také antidepresivní. Přidáme-li k nim noradrenalin, snižuje také pocit bolesti.

Nové výzkumy dokonce ukazují, že zdraví prospěšná je i dříve zakazovaná masturbace. Přispívá k psychické pohodě, u mužů pomáhá při léčbě zánětů a bolestí prostaty, zlepšuje plodnost, působí jako prevence nádoru prostaty a podle některých studií má pozitivní efekt také při rehabilitaci penisu, při poruchách erekce a předčasné ejakulaci.

Galerie: Pohnuté dějiny masturbace

Trable se sexualitou

Při sexu musí být respektována sexuální práva každého jedince, ta ovšem nesmí zasahovat do svobody a práv druhého či dalších jedinců, účastnících se sexuálního aktu. Současným celosvětovým showbusinessem hýbe fenomén #MeToo, spustila ho kauza amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, který je obviněn z dlouhodobého sexuálního obtěžování převážně hereček. Tento spoluzakladatel produkční a distribuční firmy Miramax byl kvůli svému skandálu vyloučen z americké filmové akademie. Případ spustil lavinu zatím nekončících obvinění herců, režisérů, sportovců, a dokonce lékařů. Z nejznámějších jmenujme Kevina Spaceyho, Dustina Hoffmana nebo třeba Stevena Seagala. V listopadu rezignoval na svou funkci britský ministr obrany Michael Fallon. Ten byl obviněn novinářkou, že jí před patnácti lety sahal na koleno, další nepotvrzená obvinění následovala.

 

„Pudovost člověka je od počátku lidských dějin regulována, ať už tabuizací, totemistickými mýty, náboženskými systémy, či zákony,“ píší Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina v úvodu své knihy Sexuální chování v ČR – situace a trendy. Sexuální morálka není univerzální, je ovlivněna výchovou, společenským prostředím, kulturními a náboženskými tradicemi. Kulturní antropologové přinášejí výzkumy o odlišnostech sexuálního chování příslušníků izolovaných společenství. Například u indického kmene Laptšů je naprosto obvyklý u nás tabuizovaný sex s dětmi, aniž by to prý zanechalo negativní následky pro jejich psychosexuální vývoj.

Sexualita je součástí života každého jedince, někteří si zvolí sexuální abstinenci, většina své touhy realizuje. Každý by ale měl mít možnost prožívat svou sexuální zkušenost bezpečně, bez diskriminace a nevyžádaného násilí. Jen pak bude sex pro radost a pro zdraví.

Galerie: Nejpodivnější sexuální praktiky

Použité zdroje: Sexuální chování v ČR – situace a trendy (Petr Weiss, Jaroslav Zvěřina), www.sexualne.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Anesteziologická sestra a výživová poradkyně, píše o problematice zdraví a výživy. V současné době studuje na Univerzitě Palackého.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).