Hlavní navigace

Změna: je-li covid v rodině, na PCR test musí i očkovaný

29. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hygienické stanice pozmění přístup k lidem očkovaným proti covidu. Očkovaní nově musí na PCR test, pokud v jejich domácnosti někdo má covid-19. Karanténa se jich ale týkat nebude.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pondělí 29. 11. odpoledne vydala metodický pokyn platný pro všechny krajské hygieny. Tento pokyn má okamžitou účinnost.

V pokynu, který rozeslalo ministerstvo zdravotnictví také médiím, se uvádí, že pokud člověk s dokončeným očkováním sdílí domácnost s někým, kdo má pozitivní výsledek PCR testu, musí také na PCR test. Žádanku na něj mu vystaví hygiena a má jej hrazený ze zdravotního pojištění.

„V případě nakažené osoby v rámci jedné domácnosti budou na PCR test muset také ostatní členové domácnosti, a to i pokud jsou očkovaní a nemají příznaky onemocnění,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Dosud přitom očkovaní na test nemuseli. A do karantény, pokud nemají příznaky covidu, také ne. To, že očkovaný člověk nemusí do karantény, zůstává zatím zachováno. Alespoň pro ty očkované, kteří nemají příznaky covidu a čekají na výsledek testu. „Neznamená to, že osoby sdílející stejnou domácnost s nakaženým musí automaticky do karantény, ale do doby výsledku PCR testu by měly nosit respirátor a sledovat svůj zdravotní stav,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pokud očkovaný člověk sdílí domácnost s covid pozitivním, na test musí jít pátý až sedmý den po pozitivním výsledku jeho blízké osoby.

Pokud i jeho test bude pozitivní, hygiena mu uloží nejméně čtrnáctidenní izolaci. Pokud bude výsledek negativní, žádný zásah v podobě dobíhající karantény jej na rozdíl od neočkovaného nečeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).