Hlavní navigace

Je botox bezpečný? Nejčastější mýty ze světa estetické medicíny

5. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Oblíbené galerie „plastikových“ hvězd dokládají, že i se zákroky estetické medicíny se to dá pořádně přehnat. Nicméně podle odborníků koluje v tomto směru spousta mýtů a fakticky nesprávných informací.

Petra Moravcová pracuje jako plastický chirurg na pražské Perfect Clinic a je specialistkou na injekční výplně. Věnuje se celému spektru plastických estetických operací a současně i korektivním esteticko-dermatologickým zákrokům.

V následujícím materiálu komentuje například tvrzení, že botulotoxin dělá z lidí voskové panny, niťový lifting zanechává viditelné otoky a modřiny, kyselina hyaluronová odstraňuje mimiku a další mýty ze světa estetické medicíny.


Autor: Perfect Clinic

„Aplikací botulotoxinu žádné přirozené cesty v těle nezamkneme,“ říká Petra Moravcová

Po botoxu jako z umělé hmoty

Nejvíce mýtů podle lékařky koluje kolem tzv. botoxu, kdy si často ženy i muži myslí, že přijdou o veškerou mimiku. Mnoho lidí se domnívá, že po aplikaci nehne žádným svalem v obličeji a každý v okolí zákrok hned pozná. „Botulotoxin působí tak, že vyřadí z činnosti nervové zakončení napojené na konkrétní sval, který svou pohybovou aktivitou utváří časem vrásky. Sval se následně uvolní a toto uvolnění se na kůži projeví jako vyhlazení vrásky,“ popisuje Petra Moravcová. Důležitý je ale přístup lékaře, aby botulotoxin aplikoval s mírou, a pacienti tak vypadali stále přirozeně. Více k problematice v článku Jak dlouho vydrží botox? Záleží, po kolikáté se dělá.

„Navíc pro mimiku jsou důležitá ústa a spodní partie obličeje a do těchto mimických vrásek se botolutoxin neaplikuje, sem patří kyselina hyaluronová k vyplnění vrásky,“ upřesňuje lékařka.

Botox proti pocení je toxický

V poslední době je trendem si proti pocení dopomáhat nejen antiperspiranty, ale i aplikací botolutoxinu. Je tento zákrok pro tělo bezpečný?

Lékařka upozorňuje, že v první řadě je v případě celkového nadměrného pocení potřeba provést vyšetření na některé z možných onemocnění. „Může se jednat například o onemocnění štítné žlázy, u nočního pocení je třeba vyloučit onkologické onemocnění.“

Pokud se však pocení vyskytuje pouze místně, jedná se obvykle o nepříjemný estetický a společenský problém, jehož odstraněním organismus nijak netrpí. „Za prvé si tělo samo dokáže poradit a v případě blokace botulotoxinem jedné oblasti, kde jsou potní žlázy, čili podpaží, svede vypocování do zbylých partií těla. Tudíž žádné přirozené cesty v těle ‚nezamkneme‘. A za druhé se jedná o dávky botulotoxinu v množství, které není pro organismus toxické,“ říká Petra Moravcová.

Galerie: Co umí botulotoxin

Bolest a modřiny po neinvazivních zákrocích

Lidé, kteří uvažují o omlazení svého obličeje metodou neinvazivních (neoperačních) procedur, jako je například niťový lifting, prý mají často strach, jestli zákrok bolí, či po něm nejsou dlouhodobě modřiny.

„Jedná se samozřejmě o zásah do obličeje. Pacienti tedy budou ‚něco‘ cítit, ale vždy záleží na konkrétním jedinci. Každý klient reaguje na aplikaci nití jinak. U nás používáme nitě Aptos, které jsou pacienty velmi dobře snášeny. U některých klientů po čtyřech dnech od zákroku nevidíme ani otok,“ líčí lékařka.

Nitě jsou bezprostředně po aplikaci ještě cítit, ale otoky či modřiny prý nejsou pro okolí nápadné. Hojení po niťovém liftingu není oproti klasickým chirurgickým zákrokům dlouhé. Po týdnu již otoky nejsou prakticky viditelné, vpichy po aplikaci bývají zhojené. „Je ale důležitý pozákrokový režim, kdy je nutné nošení kompresní čepičky a vyvarovaní se přílišné mimiky,“ připomíná lékařka.

Kyselina hyaluronová ruší mimiku

Mnoho lidí si také myslí, že aplikace kyseliny hyaluronové funguje jako botox. Jedná se ale o naprosto jinou formu zákroku. Kyselina hyaluronová vyplňuje ztracený objem, přičemž neruší mimiku ani nepůsobí jako blokátor. „Výplňové materiály jsou přínosem především v doplnění kontur a objemů v částech obličeje, kde s věkem dochází k poklesu kůže. Jde o kruhy pod očima, propadlé tváře, nosoretní vrásky – tzv. marionetty nebo pokleslé koutky úst,“ uzavírá Petra Moravcová.

Galerie: Nejžádanější zákroky estetické medicíny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).