Hlavní navigace

Jaterní dietou nehubnete. Jde o odpočinek pro játra

25. 2. 2013

Sdílet

Jaterní dieta se drží na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Znamená to mimo jiné jíst pouze okoralé kousky pečiva a absolutní zákaz alkoholu.

S novým rokem přichází obvykle řada začátků, mezi nejčastější patří zahájení diety. Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů či ozdravení jídelníčku, jaterní dieta přináší odlehčení játrům.


Autor: Isifa.cz

K jaterní dietě patří ovoce a zelenina, například brokolice a mrkev

Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Zastupují detoxikační funkci a představují centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek.

Prevencí je střídmost

Jaterní dieta se drží na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě.

Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle.

Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Příčiny onemocnění jater:

  • nadměrné užívání léků
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • infekční onemocnění, nejčastěji mononukleóza a žloutenky

Přečtěte si: Bezpečná kombinace léků – čtyři denně. Víc ne!

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule.

Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče.

Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.

Nevhodné potraviny při jaterní dietě

  • sádlo, máslo, tučná masa
  • uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy
  • tučné mléčné výrobky
  • ostré koření, bujony
  • vejce, tatarka, majonéza
  • některá zelenina – česnek, cibule, okurka
  • některé ryby – losos, makrela, kaviár
  • čerstvé pečivo a sladkosti

Vyhněte se smaženým pokrmům

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Přečtěte si: Parní hrnec splňuje požadavky – zdravě a chutně

Vhodné potraviny při jaterní dietě

  • olivový nebo řepkový olej
  • libové maso
  • nízkotučné a polotučné mléčné výrobky
  • neostré koření
  • zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata
  • ovoce (kromě kompotu, kokosu, marmelády)
  • pečivo – včerejší, chléb, netučné koláče
  • výrobky z bramborového a tvarohového těsta

Čtěte dále: Další ze zaručených diet mate lidi, navíc je za hranou zákona

Kdy je nutná jaterní dieta?
Jaterní dieta se drží vždy na doporučení lékaře. Ten ji zpravidla předepisuje po prodělání nemoci zatěžující játra. Jedná se například o mononukleózu, žloutenku či dědičnou poruchu metabolismu označovanou jako Gilbertův syndrom. Jaterní dieta se drží také v případě, kdy jsou játra zatížena častou konzumací alkoholu, a to z toho důvodu, aby se předešlo cirhóze jater. 
Co zapříčiňuje onemocnění jater?
Špatný stav jater má zpravidla na svědomí nadměrné užívání léků, pití alkoholu, konzumace velkého množství tuku a cukrů, velký příjem kávy i nejrůznější infekční nemoci. 
Jaký je jídelníček při jaterní dietě? 
Základem je úplný zákaz alkoholu a čerstvého pečiva. Je rovněž nutné vynechat živočišné i rostlinné tuky a vyhnout se vysokému množství bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit a nedoporučuje se ani používání bujónů, česneku a cibule. Mezi další nevhodné potraviny patří třeba: uzeniny, vejce, tatarka, losos, makrela, tučné mléčné výrobky, sladkosti a smažené pokrmy. 
Je jaterní dieta vhodná při redukci váhy?
Rozhodně ne. Cílem jaterní diety je pouze detoxikace jater, nikoli snížení váhy. V některých případech může být snížení váhy vedlejším efektem dlouhodobé jaterní diety, po návratu k běžnému jídelníčku jdou však kila obvykle zpět nahoru. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D, MBA

Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc

Vědecký pracovník, vysokoškolský učitel, lékař se zaměřením na pediatrii, praktické lékařství pro děti a dorost a tělovýchovné lékařství.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).