Hlavní navigace

Jarní únava: Cítíte se unavení? Podívejte se, co vás „nakopne“

15. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jarní únava se každým rokem dostává na titulní stránky časopisů. „Zatočte s ní,“ vyzývají nás ze všech stran. Lze s únavou zatočit jinak, než se prostě pořádně vyspat? Únava může mít nejrůznější příčiny, pokud přetrvává déle, vyhledejte lékaře. Pro začátek zkuste „nakrmit“ tělo hořčíkem. Pomohou i čaje, guarana nebo homeopatie.

Vitaminy, minerální látky a stopové prvky jsou životně důležité látky, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Můžeme je organismu dodávat potravinami, případně potravinovými doplňky nebo dokonce léky.

Zeptejte se na hořčík

Hořčík v kombinaci s vitamínem B6

Kromě přechodné únavy vhodný při nervozitě, podrážděnosti a mírné úzkosti nebo při lehčích poruchách spánku.

Hořčík v kombinaci s vápníkem a zinkem

Kromě snížení míry únavy je určen pro podporu pevnosti a správného vývoje kostí, zubů a nervů (vhodný zvláště při menopauze).

  • Tablety: např. Revital, GS a další. Ceny od 60 do 200 korun, podle velikosti balení.
V jakých potravinách hořčík najdete? Čtěte téma: Chcete předejít nedostatku hořčíku? Je v potravinách i tabletách

Jinak než hořčíkem

Mezi další potravinové doplňky určené přímo proti únavě a vyčerpání, které nejsou založené především na účincích hořčíku, patří např.:

  • SPEED 8: tekutý doplněk stravy. Obsah ampule konzumujte přímo nebo jej vyprázdněte do nealkoholického nápoje. Cena do 450 korun
  • Pharmaton Geriavit: užívá se i pro zmírnění obecných příznaků stárnutí. V ceně od 250 korun

Proti únavě přírodní cestou

Povzbudit tělo a dodat mu energii můžete i výběrem vhodných nápojů. Kromě obligátní kávy, černého čaje a colových nápojů:

  • Čaje: zelené, kopřivové čaje a bylinné směsi s třezalkou, rozmarýnem nebo guaranou
  • Potravinové doplňky na přírodní bázi: např. Wurm-Ex 20 (ceny od 600 do 900 korun)

Guarana

Semena keře původem z Venezuely a severní Brazílie jsou oceňovaná zejména pro schopnost nabudit lidský organismus. Seženete například:

  • Celý plod: žvýkáním celých semen se účinné látky vstřebávají přes sliznice a nástup účinku je mnohem rychlejší, avšak semeno je velmi tvrdé a musí se nejprve nechat v ústech nabobtnat.
  • Mletá guarana: lze spařit jak vodou, tak i mlékem. Například Guarana Naturalis (cena od 200 korun za 100 g)
  • Čaj: například LEROS
  • Tablety: například MedPharma nebo Walmark. Ceny od 150 korun.

Z homeopatie zkuste

  • Nux vomica: zejména tehdy, pokud se k únavě přidá nervozita, podrážděnost nebo máte pracovní starosti. Dávkování: 9 CH 2× až 3× denně pět granulí.
  • Cocculus indicus: proti únavě spojené s nespavostí (např. rodiče s malými dětmi, pracovní a jiné starosti). Dávkování: 9 CH 2× denně pět granulí.

Pozor: Káva je protilátkou k homeopatii. Abyste nepotlačili účinky homeopatik, dodržte minimálně dvouhodinový odstup mezi kávou a jejich užitím. Případně kávu zcela vynechejte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).