Hlavní navigace

Jarní únava a jak na ni

23. 3. 2009

Sdílet

Již v půlce března, v období, kdy se příroda začíná probouzet po svém dlouhém zimním spánku, začínáme pociťovat to, čemu říkáme „jarní únava". Jak se k jejímu zvládání staví doktoři? A co na oficiální lékařské rady, jak naložit s jarní únavou, říkají homeopati?

Slovní spojení „jarní únava“, ač nemá se světem medicíny pranic společného, se kupodivu ujalo a každý hned ví, o co se jedná.Na toto téma už byly popsány stohy papírů, v jejichž většině se však ona únava přisuzuje právě skutečnosti, že začínají rašit stromy, květiny vystrkují první lístky, zvířata se probouzejí ze zimního spánku a slunce opět získává na síle. To je sice moc pěkné, ale co s tím má co společného člověk? Ten přeci žádný zimní spánek nemá. Tak jak to tedy vlastně je?

Málo pohybu, mnoho jídla

Nemoci-a-urazy-jarni-unava-procházkaNež začneme naše stavy únavy svádět na matku přírodu, vzpomeňme si, jak hezky jsme prožili období zimy. Jak jsme pěkně snědli co nám přišlo pod ruku, jak jsme se nechtěli hýbat, protože přece byla zima, nebo jak jsme odmítali chodit pěšky, protože venku pochopitelně bylo náledí.

A najednou vysvitne slunce a my chceme všude chodit pěšky a užívat si prvních jarních slunečních paprsků. Ale ouha. Jsme z toho nějací znavení. Čím to asi je? Praktická lékařka MUDr. Martina Doubravová ze čtvrtého pražského obvodu k tomu říká: Pocit nedostatečné výkonnosti po zimě může vyplývat ze špatné stravy, přecpávání se, nedostatku ovoce a zeleniny, nadměrné konzumace těžkých jídel, časté konzumace masa a plácání různých druhů jídel do sebe. Lidé také mají málo pohybu, měli by aktivně sportovat. Nemyslím tím vyvenčit psa nebo jít na krátkou procházku, ale opravdu si zvyšovat výkonnost faktickým cvičením. Snad právě to je důvodem toho, proč pojem „jarní únava“ většina lékařů neřadí do lékařské terminologie.

Když si tyto informace shrneme, vidíme, že člověk, který v průběhu zimy sportuje, nepřejídá se a k přesouvání z bodu A do bodu B používá více než dopravních prostředků vlastních končetin, by na počátku jara neměl být ničím zaskočen. U toho by zkrátka ona známá jarní únava propuknout neměla.

Dalšími faktory, které stav našeho zdraví mohou na počátku jara nepříznivě ovlivňovat, je kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Sice to může znít jako klišé, ale když si k tomu přičteme rašící stromy a rozkvétající přírodu vůbec, vyjde nám hotová pohroma pro alergiky.

Únavový syndrom

Nemoci-a-urazy-jarni-unava-ovocny-salatSvou měrou k naší únavě jistě přispívá i další přírodní zákon. Přes zimu jako by totiž člověk byl náchylnější ke všelijakým psychickým problémům. Krátké dny s pochmurným počasím mu rozhodně na pozitivní náladě nepřidají. Doktorka Doubravová dodává: Naše nevýkonnost vyplývá i ze stresů v zaměstnání a doma. Ale také z prodělaných zimních infekcí, které jsou zpravidla nevyležené.

Tím se samozřejmě, jako v bludném kruhu, opět dostáváme k různým sportovním aktivitám. Jak je totiž známo, při sportování se v našem těle uvolňují endorfiny, tak zvané „hormony štěstí“, které mají za následek nejen zlepšení naší nálady, ale celkově pozitivně přispívají k našemu psychickému zdraví.

Doktorka Doubravová zároveň upozorňuje na jinou věc, se kterou se začátkem jara můžeme setkat: Pokud někdo prodělal virózu, po které je dlouhodobě nezdravě unaven, je to opravdu kámen úrazu, protože se dá jen velmi špatně ovlivnit ať už medikamentózně, nebo jinak. Takovému stavu v medicíně říkáme únavový syndrom. Praktická lékařka také radí, aby každý, kdo tímto syndromem trpí, začal užívat multivitamíny. Ty jsou údajně jedinými léky, které mohou proti únavě organismu působit. Jedinec by však neměl podcenit návštěvu lékaře, který může rozhodnout, zda pacient není vhodným adeptem například na imunologické vyšetření.

Další věcí je staré známé vsugerovávání nemocí. Takový únavový syndrom je sice vysilujícím onemocněním, při kterém se únava může dostavovat i po mírné aktivitě, i tak bychom však měli uvážit, zda nejsme unavení například po obnovení sportovní aktivity nebo po jiném druhu činnosti, na který běžně nejsme zvyklí.

Co na to homeopat?

Zatímco z hlediska medicíny není termín „jarní únava“ zařazen do odborné terminologie, homeopaté v tom mají jasno. Jarní Nemoci-a-urazy-jarni-unava-zeleninaúnava existuje a dokonce na ní i existují přípravky. Nicméně i homeopatie vidí hlavní kámen úrazu v psychice jedince. Podle homeopatky Zdenky Hamalové z Písku souvisí únava také s nedostatkem vitamínů, nedostatkem slunečního svitu a nedostatkem kyslíku. Únavu však také může vyvolat nedostatek vitamínů D a E, jódu a selenu. Zdá se tedy, že konzumací multivitamínů nemůžeme nic pokazit.

A jak se k únavovému syndromu staví homeopatka? Tento syndrom by v první řadě řešila přes stravu. Za špatný stav v jídelníčku považuje například vysoký obsah cukrů v potravě, který může vést k poklesu hladiny cukru v krvi (hypoglykémii) nebo nedostatek železa, což způsobuje chudokrevnost (anémii). Ovšem stejně tak může únava souviset s hormonální nerovnováhou.

Ačkoliv se homeopatické přípravky na únavu dají sehnat, je radno zaměřit se především na relaxaci, kvalitní spánek a celkové uvolnění vůbec. V období únavy se také radí pozměnit jídelníček. Důležitý je dostatečný příjem vitamínů a minerálů. 

Jak na únavu?

Jak vidíte, názory odborníků na lidské tělo se v lecčems liší. Zatímco homeopat termín „jarní únava“ s klidem připouští, lékař schvaluje jen termín „únava“. Však kdo také říká, že únava je jen na jaře? Únava je bezpochyby jevem, který nás provází celoročně. Co je však vhodné dělat pro její zvládnutí?

Neocenitelným postupem je zvýšení imunity. Toho dosáhneme tím, že se denně ráno člověk otužuje a eventuelně chodí jednou týdně do sauny, chodí včas spát, má dost pohybu i sportu, dostatek pohody doma a co nejméně stresu v práci, říká k boji proti únavě MUDr. Martina Doubravová. Naopak homeopatka Zdenka Hamalová radí: Proti jarní únavě pomáhá užívání toho, co právě začíná venku růst, tedy kopřivy, podběl a listy pampelišky, a to po dobu čtrnácti dnů. 

Únava, ať už je jarní, nebo jiná, je příznakem některých zdravotních poruch. Nechť už se jedná o poruchy fyzické nebo psychické, délka těchto stavů by neměla přesáhnout šest měsíců. V případě, že tomu tak je, lze mluvit o únavovém syndromu. V takovém případě bychom měli co nejdříve vyhledat pomoc lékaře nebo homeopata.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).