Hlavní navigace

Škoda, jantarový zázrak se nekoná

20. 9. 2012

Sdílet

 Autor: www.abbyslane.com
Je to hit. Jantarové korálky mají zabránit tomu, aby děti bolely prořezávající se zoubky. Prodává je kdekdo, aniž by jakkoli doložil, že skutečně fungují. Některé jsou navíc nebezpečné.

Je to teď velká móda. Stačí zmínit se v nějaké webové diskusi, že vaše malé dítě bolí rostoucí zuby a že kvůli tomu v noci a někdy i ve dne pláče. Do pěti minut vám nějaká dobrá duše poradí, že mu máte pořídit jantarový náhrdelník, protože právě on zcela přírodní cestou zabrání tomu, aby zuby bolely.

Podle lékařů je to placebo, maminky na ně nedají dopustit

„Nevěřila jsem tomu, ale zatímco o prvních zubech naší dcery věděla celá rodina i sousedé, od chvíle, kdy nosí korálky, se jí prořezalo už deset dalších zubů a s žádným nebyly problémy,“ tvrdí Veronika Machková z Prahy. Připouští nicméně, že zuby by bez potíží možná rostly i bez korálků, srovnat to však samozřejmě nemůže.

Když se však na jantarový náhrdelník a jeho údajné tišící účinky zeptáte dětských lékařů nebo zubařů, dojdete na základě jejich vyjádření k tomu, že jde o čisté šarlatánství. Prodejci v informacích o náhrdelníku tvrdí, že se z této zkamenělé pryskyřice uvolňují hojivé oleje, které přes kůži pronikají do těla a díky tomu ani ty zuby tolik nebolí. Podobně ohledně jantaru argumentují i prodejci údajně léčivých kamenů obecně, ale vědecky tento efekt podle všeho prokázán nebyl.

„U dětí se jantar používá pro své protizánětlivé a analgetické účinky tlumící bolest při růstu zubů. Děti nosící jantarové korálky jsou klidnější a více relaxované. V tradiční medicíně se dále používá k léčbě alergií, ekzémů, bronchitidě, artritidy, revmatoidních bolestí, infekcí, zánětů uší a cestovním nevolnostem nejen u dětí, ale i dospělých,“ stojí například na webových stránkách jednoho z prodejců www.biocare.cz.

Dětská lékařka Iva Čermáková však považuje účinek za neprokázaný, a proto, když se jí nějaká matka na korálky ptá, snaží se jí vysvětlit, že jde především o ozdobu a o placebo efekt.

Osobně se dívám s despektem i na další doporučení prodejců, že totiž je například nutné korálky občas nabít na slunci nebo pročistit vodou ze studánky nebo na rady, podle nichž je možné namáčením jantaru připravit léčivou jantarovou vodu vhodnou k potírání kůže a podobně.

Přečtěte si: Spinování vody je podle vědců scifi

Některé jantarové náhrdelníky nejsou bezpečné

Nicméně mě zaujala jiná věc. Když jsem na internetu pátrala po tom, kdo všechno korálky prodává a jak vysvětluje jejich účinek, našla jsem mimo jiné dlouhý seznam konkrétních jantarových náhrdelníků, které musely v jednotlivých zemích zmizet z prodeje, protože byly nebezpečné.

Několik příkladů ohlášených nebezpečných jantarových náhrdelníků „pro růst zoubků“

Ocitly se totiž na celoevropském seznamu nebezpečných výrobků nazvaném Rapex (Rapid Alert System for Non-Food Products ), jde vlastně o neustále aktualizovaný seznam nebezpečných výrobků krom jídla, které vzniká za pomocí hlášení od členů EU.

Čtěte téma: Pět nejčastějších jedovatých předmětů – vede nádobí a kosmetika

Jsou na něm třeba náhrdelníky nazvané Baroque Clasp Anklet a Baroque Multi Baby Necklace litevské provenience. Důvod? „Výrobek představuje nebezpečí udušení, protože korálky snadno prasknou a uvolní se ze šňůrky a děti by je mohly vložit do úst,“ zní vysvětlení, proč musí korálky na základě oznámení z Británie z konce letošního srpna zmizet z trhu. Nejsou na seznamu zdaleka jediné, je jich tam mnoho, vesměs ze stejného důvodu. Nedávno například Česko nahlásilo rovněž litevský výrobek Natural Amber Necklace.

Když už korálky, jsou bezpečnější ty, které mají mezi jednotlivými kousky uzlík, takže pokud se šňůrka přetrhne, nevysypou se všechny.

Právě Litva je zřejmě největším dodavatelem tohoto zboží, u něhož se často zdůrazňuje, že je to původem baltský jantar. Jantar je vlastně zkamenělou pryskyřicí borovice Pinus succinifera, která mimo jiné rostla právě na břehu Baltského a Severního moře, ale jantar se nachází jinde v Evropě i na dalších kontinentech, byť třeba jde o pryskyřici z jiných rostlin. Je nicméně pravda, že na břehu Baltu má sběr a opracování jantaru asi nejdelší tradici a že baltský jantar obsahuje vysoký podíl kyseliny jantarové, proto patří mezi nejcennější na světě. Ani to však nijak nevypovídá o jeho léčivých účincích, navíc krom názvu nemáte žádný důkaz proto, že jde skutečně o jantar od Baltu. Není totiž těžké vyrobit například jeho umělou napodobeninu, která na rozdíl od pravého jantaru vůbec neodolává ohni.

Čtěte dále: Nejhorší přezůvky jsou napodobeniny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).