Hlavní navigace

Janis Sidovský: Vadí mi sousedi, co topí uhlím

26. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Archív TV Barrandov
Dietní policie Vitalie si tentokrát vzala na mušku člověka, který zastupuje řadu českých celebrit. Mimo to se aktivně věnuje charitě a výrazně napomohl lepšímu vnímání gay komunity u nás.

Patří mezi nejvýraznější osobnosti českého showbyznysu. Janis Sidovský (42) stál u zrodu českých muzikálů, věnoval se produkci hudby a stál za comebackem řady českých zpěvaček, jimž dělal manažera (např. Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Iveta Bartošová).


Autor: Archív TV Barrandov

Dnes se s ním můžete setkat v roli marketingového manažera a místopředsedy představenstva digitální televize Barrandov, na jejíž obrazovce se pravidelně objevuje sestřih jeho úspěšné show Královny popu.

Věnuje se aktivně charitě a se svým přítelem, zpěvákem Pavlem Vítkem výrazně napomohl lepšímu vnímání gay komunity v České republice. Byli jedním z prvních gay párů, který využil možnosti registrovaného partnerství. Po letech strávených v Praze se přestěhoval na Karlštejn a život na venkově si nemůže vynachválit.

Myslíte si, že žijete zdravě?

Ano.

Proč si to myslíte?

Jednak proto, že žiju na venkově, který člověka zklidní. Kdysi jsem toužil po velkoměstě, ale dnes bych Karlštejn za Prahu nevyměnil. Máme velkou zahradu, kolem lesy a harmonickou krajinu, což působí jako lék na stres, zeleň odbourává napětí. Dalším důvodem je, že právě díky životu na venkově chodím častěji na procházky a netrávím čas na večírcích. Před deseti lety bych si možná myslel, že o něco přijdu, dnes už vím, že se vůbec nic nestane, když místo na deset akcí půjdu na dvě, na jednu nebo na žádnou.

Kolik hodin denně průměrně spíte?

Snažím se tak osm hodin, ale obvykle se povede o hodinu méně. Záleží na tom, jestli se večer účastním nějaké akce, pak se do postele dostanu až po půlnoci a vstávám mezi sedmou a půl osmou.

Jak často pijete alkohol a kávu?

Dvě piccola dopoledne, večer víno, sem tam panáka slivovice.

Kouříte?

Ne.

Nikdy jste to nezkoušel? Jaký máte vztah ke kuřákům – jste vůči nim tolerantní (třeba když kouří ve vaší blízkosti)?

Kuřáky nijak neuzurpuju. Když mi v restauraci foukají kouř pod nos, tak si přesednu, ale jinak to neřeším. U nás na TV Barrandov smějí kouřit jen před budovou, a jako nadřízený tak mám docela přehled, kolik času tou neřestí kdo tráví.

Čtěte téma: Majitel nekuřácké restaurace: Vyhodil jsem popelníky a tržby jsou v plusu

Míst, kde se můžete najíst nebo posedět bez kouře, je málo. Restaurace se bojí proměny v nekuřácké, prý přijdou o zákazníky a tím o tržby. Je to opravdu takové riziko? 

Jak často a co jíte? Dodržujete pravidelnost stravy, nebo jíte až ve chvíli, kdy vám na to zbude čas?

Snídám pravidelně, domácí nebo celozrnný chléb, sýry, jogurty, ovesnou kaši, v létě často jen ovoce. V neděli, kdy chodím na lačno plavat, si dopřeju hemenex nebo polívku, kterou sám uvařím den předem. Každý den doma vaříme, takže k obědu mám většinou salát, snažím se nejíst dvě velká jídla denně.


Autor: Archív TV Barrandov

Řídíte se při nákupu potravin tím, co je zdravé? Kontrolujete obsah konzervantů apod.?

Obyčejně nenakupuji, takže, po pravdě řečeno, nevím jaké složení co má, ani kolik stojí některé potraviny. Ale podle toho, co mám na talíři, bych řekl, že obsah potravin hlídáme.

Když vás něco bolí, jdete hned k doktorovi?

Ne, nedopuji se ani léky. Jednou za dva měsíce jezdím k alternativnímu lékaři, který mi změří lymfatické dráhy a stanoví, v jaké kondici právě jsem. Párkrát mi předepsal nějaká homeopatika na tlak, který mám hodně nízký.

Pokračování rozhovoru čtěte dále…

Lékař říká: JE VÝJIMKOU POTVRZUJÍCÍ PRAVIDLO

MUDr. Jan Hnízdil se zabývá komplexní rehabilitací a psychosomatikou. Jak říká, nedokáže se smířit s tím, že by se situoval do role „policisty“ životního stylu a někoho známkoval, byť symbolicky. Proto jsme právě jeho požádali o komentář, bez „známkování“ a „doktorských rad“.

Hnízdil

Z praxe vím, že jak člověk žije, tak také stůně. O showbyznysu to platí dvojnásob. Kdo se v něm pohybuje, dřív nebo později onemocní, za dramatických okolností předčasně zemře nebo spáchá sebevraždu. 

Pan Janis Sidovský je výjimkou potvrzující pravidlo. Žije si v poklidu uprostřed brdských lesů, hodně spí, pravidelně a zdravě jí, nekouří ani moc nepije, cvičí jógu, plave, hraje tenis, relaxuje hudbou, filmem a vařením, má dost přátel, věnuje se charitě, našel harmonický partnerský vztah. Díky tomu se obejde bez lékařů, léků, očkování a dalších nepříjemností. 

Ať se snažím sebevíc, nenapadá mne nic, co by se dalo jeho životnímu stylu vytknout. Většina z nás mu jej může jen přát a tiše závidět. Zvlášť jestli se mu podaří uskutečnit cestu na Aljašku a odstěhovat se k moři.

MUDr. Jan Hnízdil, Centrum komplexní péče Dobřichovice


…pokračování rozhovoru:

Chodíte na preventivní lékařské prohlídky?

Ne, ale chystám se.

Necháváte se očkovat? Třeba proti prasečí chřipce?

Mám očkování proti tropickým nemocem, břišnímu tyfu nebo žloutence, protože rád jezdím do míst, kde se podobné nemoci vyskytují. Ale paradoxně nejsem očkován ani proti chřipce, ani proti klíšťové encefalitidě.

Chodíte pravidelně k zubaři?

Ano.

Když vás něco bolí, vydržíte to, nebo si hned vezmete nějaký lék? 

Občas jsem bral ibuprofen nebo nějaká analgetika na bolesti zad, pak jsem se ale seznámil s MUDr. Kolářem a jeho lidé mi díky Vojtově metodě dali záda do pořádku.

Jak relaxujete? Dokážete úplně vypnout od práce?

Musím si to pořád připomínat. Jsem stále online, jedinou výjimkou po deseti letech byla letos Barma, kde nebyl signál ani nefungoval internet. To byla moje první dovolená, na kterou jsem nejel s notebookem. Snažím se držet neděle, ale moc se mi to nedaří. Relaxuji hudbou, posezením s přáteli, filmem nebo sportem. A vařením.

Čtěte téma: Hlavu dokonale vypne jedině gilotina

Dovolená bez mobilu, internetu, novin? „Workoholik bez e-mailu? Nemožné…“ říká psycholog.

Sportujete pravidelně? Jakým sportům se věnujete a jak často?

Kvůli problémům se zády jsem u Vaška Krejčíka začal s jógou, od září mám už kartu a budu chodit pravidelně. Každou neděli plavu a denně chodím se psem na procházky. Čas od času si dám squash nebo tenis.

Jste spokojený se svým životním stylem? Co byste chtěl změnit? 

Co mi vadí, je topení uhlím. My máme soustavu kachlových kamen a topíme výhradně dřevem. Bohužel, některým sousedům jde z komína žlutohnědý kouř, který škodí zdraví lidí i zvířat. To bych určitě, alespoň u nás v obci, chtěl změnit. Jinak jsem celkem v pohodě.

Jak dlouho myslíte, že tu ještě budete?

Doufám, že tak dlouho, abych stihl uskutečnit cestu na Aljašku a možná se i odstěhovat někam k moři.

Dietní policie:

Kukura

Juraj Kukura: Žít zdravě je hrozně nudné

„Nejpříjemnější na světě je hřích, zatímco to zdravé hřích není,“ říká v rozhovoru matador českého, slovenského i světového filmu. „Znáte ten vtip, jak přijde člověk do pekla, a tam všichni jedí, pijí, šampaňské a kaviár, jsou tam plné bary, a najednou se tam objeví manželé…“

Nosek

Jaromír Nosek: Spím čtyři hodiny denně, víc nepotřebuju

Typický filmový záporňák hodně pracuje: „Jsem tak trochu workoholik, i když mám volno, na víc než pět hodin spánku denně se stejně nedostanu…“


Alice Nellis: Nemám čas vysedávat po doktorech

Její nejnovější film Mamas & Papas o moderním rodičovství právě běží v kinech a jeho autorka říká: „Jakmile přijdu domů, čekají mně tam moje dvě malé děti, takže nevím, co je náročnější. Relaxuji asi prací.“ 


Kateřina Kalistová: Chybí mi bio supermarkety

Předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je vyznavačkou biopotravin: „Určité zlepšení v nabídce tu je.“




Jolana Voldánová: Překvapuje mě účinnost homeopatik

Známá televizní moderátorka kouří, věří homeopatikům a bolesti se snaží zbavit co nejdříve: „Rozhodně nejsem z těch, kteří by čekali, zda je to přejde samo.“


Kateřina Fričová: Nás kuřáky by měli začít chránit

K programové ředitelce ČT cigarety neodmyslitelně patří: „Kouření je hnusné, to vím… Ale musím říct, že to byl smutný život, bez cigaret.“



J. X. Doležal: Marihuana mi pomáhá i od deprese

Známý kuřák a propagátor marihuany říká: „V podstatě žiju zdravě. Nepiju alkohol a poměrně hodně spím. A kouřím hodně marihuany, ta je léčivá.“



Kateřina Cajthamlová: Kvalita potravin je u nás příšerná

Někdejší moderátorka pořadu Jste to, co jíte se zlobí: „Prodávají zajíci v pytli. Potraviny nejsou značené, nejsou kvalitně balené. Kvalita našich potravin bohužel velmi klesla.“ 


Tomáš Cikrt: Jít k doktorovi na „blind“ je sázka do loterie

Jakou důvěru v české lékaře má bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví? „Máme skvělé lékaře, ale ti nejsou všude.“



Martin Veselovský: Nesnídám, nesvačím. Nestíhám

“Můj mozek mi zatím neřekl, že bych se o sebe měl začít víc starat,“ říká moderátor. „Asi se k tomu budu muset dotlačit.“




Otakar Černý: Pil jsem třeba deset piv za den 

Šéfredaktor sportovní redakce ČT hraje pétanque a doktorům moc nedá: „Zubaře a gynekologa nepotřebuji.“




Tomáš Baldýnský: Byl jsem závislý na energy drincích 

„Jsem taková neorganizovaná povaha,“ připouští novinář a dramaturg, s jehož jménem je spojený například komiks Zelený Raoul a sitcom Comeback.


Jan Šibík: Relax od focení? To snad ani nejde 

„Baví mě výlety, víno, holky,“ říká známý fotograf Honza Šibík. „Ale focení je zcela dominantní a hodně určuje to ostatní.“




Barbora Kroužková: Dělala jsem karate, teď cvičím jógu 

Televizní moderátorka prokládá jógu posilovnou: „Vybíjím si tam negativní emoce a vztek.“



Eva Jurinová: Jsem profesní hypochondr

„Moje profese se na mně podepsala,“ popisuje zkušenosti z provozu velké nemocnice bývalá televizní moderátorka a současná mluvčí FN Motol: „Každý den musím informovat o nemoci a smrti.“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).