Hlavní navigace

Jam session dal stopku plýtvání a lidem tisíc džemů zdarma

17. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Zachraň jídlo/Danica Rybáková
Hostina pro tisíc, Křivá polévka, Tisíc kilo, to jsou některé názvy akcí, které v minulých letech pořádala iniciativa Zachraň jídlo, aby nás naučila lépe hospodařit s jídlem a zamezila plýtvání. Další v řadě byla včerejší akce Jam session. Jak to tam vypadalo a co se rozdávalo letos?

Už jsou tomu bezmála čtyři roky, co se iniciativa Zachraň jídlo snaží lidi přesvědčit o nutnosti přestat plýtvat s potravinami. V roce 2013 uspořádala na Václavském náměstí v Praze Hostinu pro tisíc, o rok později se na tehdejší piazzetě Národního divadla (dnes náměstí Václava Havla) za symbolickou cenu prodávala nevzhledná zelenina v rámci akce Tisíc kilo, pak se vařila Křivá polévka a včera se v Tiskárně na vzduchu v Praze uskutečnila akce Jam session, během níž organizátoři, kuchaři a dobrovolníci uvařili a rozdali tisíc skleniček džemu zdarma.

Galerie: Na Jam session se rozdalo tisíc skleniček džemu

Se zeleninou se plýtvá víc

„Pro vaření džemu jsme se rozhodli proto, že propojuje dvě témata, jimiž se právě zabýváme: vyhazování ovoce kvůli estetickým důvodům a plýtvání v domácnostech,“ říká Adam Podhola, jeden ze zakladatelů Zachraň jídlo.

Na základě rozhovorů se zemědělci vyplynulo, že se v ovocnářství zdaleka tolik neplýtvá jako při pěstování zeleniny, protože se ovoce dále zpracovává. Letošní sezóna byla navíc kvůli mrazu a suchu extrémní, proto většina ovoce, ze kterého se na Jam session vařilo, pocházela z dovozu. Do českých velkoskladů se dostává ovoce a zelenina z jižní Evropy a mnohdy se kvůli jednomu nevyhovujícímu kousku vyhazuje celé balení. Ale není to vždy třeba, z přebytků, nebo kusů ovoce, které iniciativa Zachraň jídlo zachránila, pak včera čtyři kuchaři, včetně blogerky Maškrtnice, uvařili za čtyři hodiny tisíc skleniček džemu, což je dvě stě deset litrů džemu.

Uvařilo se a rozdalo devět set šedesát kilogramů ovoce a zeleniny (jablka, pomeranče, manga, cukety, banány, broskve, nektarinky atd.). Rozdalo se také sto třicet skleniček nakládaných cuket, které si lidi sami naplnili.

Galerie: Koupili byste takhle ošklivou zeleninu?

Co všechno děláme špatně?

Celá akce se například od té první lišila tím, že byla plná workshopů a živé hudby, poselství ale zůstalo stejné: naučit příchozí lépe hospodařit s potravinami, lépe plánovat nákupy, vyvarovat se těch častých neuvážených nákupů 3 + 1 (opravdu všechno sním a ušetřím?) a získat dovednosti potřebné k využití zbylého jídla v nových pokrmech. Inspiraci, jak toho docílit, i když jste včera na Jam session nebyli, získáte například z brožury Jak správně nakupovat a skladovat (pdf).

Připraveno z materiálů iniciativy Zachraň jídlo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).