Hlavní navigace

Zkontrolujte si svůj krém: Co by v něm nemělo být?

16. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Slibují, že hydratují pokožku, a přitom se nám po nich pokožka spíše vysuší, nebo co hůř, máme po nich vyrážku. Jak vybrat krémy, aby nás nedráždily, zvláště pokud jsme alergičtí?

Vybrat si krém, který dobře funguje na suchou pokožku a tu vyspraví poškozenou, podrážděnou nebo popraskanoum není nic snadného. Spotřebitelský časopis dTest se rozhodl podrobit testu dvacet pět přípravků. U většiny z nich laboratorní měření potvrdila hydratační účinek a podporu správné funkce kožní bariéry. „Všechny testované produkty se o vaše ruce víceméně postarají – v laboratoři jsme v tomto ohledu nenarazili na vyloženého propadlíka,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Dobrovolnice, které se krémy mazaly dvakrát denně po dobu dvou týdnů, z nich tak nadšené nebyly. Jak konkrétně výsledky testů dopadly, si můžete přečíst na stránkách dTestu.cz.

Které látky jsou ve složení krémů nežádoucí

Abyste dokázali vybrat krém nebo kosmetický přípravek, který nebude obsahovat zbytečné přísady, které by mohly dráždit vaši pokožku, nechte si poradit od dTestu a zjistěte, které látky jsou ve složení krémů nežádoucí.

Všechny kosmetické přípravky musejí své složení uvádět v rámci takzvaného INCI listu (mezinárodní nomenklatury kosmetických přísad), který je uveden na zadní straně obalu. Snažte se vyhnout přípravkům, které obsahují endokrinní disruptory. Ve složení se nejčastěji vyskytují jako propylparaben, butylparaben, ethylhexyl methoxycinnammate, BHA, oxybenzon, cyclotetrasiloxane. Dejte si pozor také na potenciálně nebezpečnou a dráždivou látku butylphenyl methylpropional, která patří mezi alergeny.

TIP: Datum spotřeby na kosmetice mnohdy chybí. Kdy už je zkažená? 

U kosmetiky nadbytečná je také vonná složka HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde), kterou plánuje Evropská komise od roku 2021 zakázat. Spolu s jejím používáním v kosmetických výrobcích se totiž v posledních letech objevuje čím dál tím více případů alergických reakcí.

Galerie: Nebezpečná kosmetika

Jak je to s alergeny v kosmetice

Na etiketě musí být mimo jiné uvedeno, pokud krém obsahuje některý z dvaceti šesti alergenů, které se běžně vyskytují v kosmetických výrobcích a detergentech: Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol, Anisyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Citronellol, Farnesol, Hexyl cinnamaldehyde, Lilial, d-Limonene, Linalool, Methyl heptine carbonate, 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one, Oak moss, Tree moss.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).